Biolek Napisano 31 Marca 2006 Share Napisano 31 Marca 2006 Hey jak sprawdzic kwasowosc gleby??.pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 31 Marca 2006 Share Napisano 31 Marca 2006 Jest kilka wskażników pH: najpopularniejsze to papierki lakmusowe a inne to: fenoloftaleina, błękit bromotymolowy, czerwień lub oranż metylowy. Masz tu jeszcze taki link: http://www.aqualab.com.pl/kat_2002/6_11.pdf a właściwie miałeś kiedyś chemię w szkole :?: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilÓś Napisano 31 Marca 2006 Share Napisano 31 Marca 2006 Jak się dobrze orientuje to musisz najpierw zrobić swego rodzaju mieszaninę wody destylowanej i torfu aby sprawdzić jej kwasowość powyższymi metodami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathrae Napisano 11 Kwietnia 2006 Share Napisano 11 Kwietnia 2006 Biolek - ty już pewnie swoją glebę przetestowałeś ale może przyda się innym pokoleniom... W każdym razie - można zrobić popularnie zwaną "siekierę" tzn. mocną esencję z herbaty. Ona równierz jest wskaźnikiem pH. Pozatym z popularnych, domowych wskaźników można użyć wyciągu (czy naparu, jak zwał tak zwał) z liści czewonej kapusty, lub soku z wiśni, choć ten ostatni o ile mnie pamięć nie myli wykrywa tylko odczyny zasadowe, a przy hodowli roślin owadożernych raczej przyda sie bardziej wskaźnik na odczyn kwaśny. No bo w końcu przyznać się - ilu z was ma w domu fenoloftaleinę, oranż metylowy, albo papierki wskaźnikowe? . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilÓś Napisano 11 Kwietnia 2006 Share Napisano 11 Kwietnia 2006 ale takie wskaźniki kupisz w lepszym sklepie gospodarczym czy mechanicznym lub jakimś chemicznym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 11 Kwietnia 2006 Share Napisano 11 Kwietnia 2006 eee ile oriętacyjnie kosztuja ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathrae Napisano 11 Kwietnia 2006 Share Napisano 11 Kwietnia 2006 10 opakowań (po 100 sztuk chyba) 55 złotych na allegro, więc wychodzi 5.50 za szt, ale raczej poza allegro powinno być trochę drożej. Jeszcze zależy czy chcesz określić w miarę dokładnie pH gleby, czy tylko odczyn. W tym pierszym wypadku należałoby kupić specjalne papierki o zawężonej skali, a w tym drugim powinna wystaczyć wcześniej wspomniana kapusta lub herbata, ale nie wiem od jakiego pH one "zajażą" żeby kolorek zmienić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilÓś Napisano 11 Kwietnia 2006 Share Napisano 11 Kwietnia 2006 dziwnie napisane wychodzi 5,50 za 100 sztuk a 0,55 za sztukę chociaż jednej sztuki nie kupisz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathrae Napisano 12 Kwietnia 2006 Share Napisano 12 Kwietnia 2006 Nie zrozumiałeś mnie albo ja napisałem metodą zbyt turecko-chińską . W jednym opakowaniu jest 100 pasków i właśnie takie stupaskowe opakowanko kosztuje 5.50 po przeliczeniu. Ale sądząc po fotce zamieszczonej na allegro, to te paski pamiętają czasy kiedy mnie na świecie jeszcze nie było... . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi