Masiol Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Bardzo proszę tych, którzy mieli już do czynienia z hodowlą dzbaneczników na parapecie ( pokojowa wilgotność, dużo słonka) o przedstawienie: a) jaki to był gatunek dzbanka lub jaki mieszaniec b) jak się ogólnie zachowywał ( czy dzbankował, jak długo dzbanki się utrzymywały itd. ) Będę bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi, szczególnie tych dzbankowych "maniaków" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Ventrata, płn-zach parapet, dzbankuje bardzo ładnie i rośnie po krótkiej aklimatyzacji. Wilg. pokojowa. Nie mam z tym zbyt dużych doświadczeń- mam płd. parapet i jest tam po prostu za ciepło, wszystko sie pali- nawet ventrata którą tam postawiłem 0,5 roku temu dopiero odżywa. Zobacz to: http://icps.proboards.com/index.cgi?board=...&thread=694 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlachaSk8 Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Wg mnie najbardziej na parapet nadaje się N.Sanguinea ;]. Szybka aklimatyzacja na płn zachodnim oknie ;]. Później jeszcze fajnie dzbankuję N. X hookeriana. Ventrae mam chyba jakoś od 2 tyg wyższą sadzonkę ale chyba dochodzi do siebie:]. Jedyne co robię dla wilgotności to spryskuję je rano i wieczorem ;]. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 25 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2009 spoko, ktoś jeszcze hoduje dzbanki na parapecie?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Ventrata - południowy parapet. Nie spalila się ani jedna a jest ich hmm 5? Dzbanki śliczne, mocno wybarwione, jest zdrowiutka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 x ventrata i ramispina x ventricosa (Rebecca Soper) - południowy parapet, dzbankują, wilgotność pokojowa, czasem zraszam. Trzeba co 2gi dzień podlewać. sativ- to już było wiele razy na różnych forach poruszane. To jest magiczny parapet elgecko, nikt inny takiego nie ma, są tam najlepsze warunki do hodowli parapetowej na świecie, super wilgotność i idealne światło Nikomu innemu nie udało się tych gatunków (mówię o tych trudniejszych) na parapecie utrzymać w tam dobrym stanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 25 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2009 ok, ktoś jeszcze? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.zdura Napisano 26 Sierpnia 2009 Share Napisano 26 Sierpnia 2009 ventrata - zach. parapet dzbanki sadzonka a dzbanki duże ventrata - zach. duzy okaz ale gdy go kupiłem był zdechły ( kwiaciarki go na mróz w zime wystawiły ) no i dopiero w lipcu dwa ładne dznaki wyszły sunguinea - zach. mały ale juz ma 3 dzbanki hookeriana - odrost już się ukorzenił i ma 2 zalązki rebeca soper - w trakcie aklimatyzacji ale nie zdycha Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 26 Sierpnia 2009 Share Napisano 26 Sierpnia 2009 Ja dzisiaj dostałem małą N.Hookeriane, stoi płd parapet,keramzyt i zraszanie. Zobaczymy co z tego będzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 26 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2009 chciałbym jeszcze, żeby wypowiedział się maklerw i gawien. dzięki wszystkim za posty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 28 Sierpnia 2009 Share Napisano 28 Sierpnia 2009 U mnie wszystko rosnie w palaudarium jedynie miranda jest na zewnatrz ale mi nie chce dzbankowac. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi