Skocz do zawartości

Dzbanki Na Parapecie

Masiol

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę tych, którzy mieli już do czynienia z hodowlą dzbaneczników na parapecie ( pokojowa wilgotność, dużo słonka) o przedstawienie:

a) jaki to był gatunek dzbanka lub jaki mieszaniec

b) jak się ogólnie zachowywał ( czy dzbankował, jak długo dzbanki się utrzymywały itd. )

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi, szczególnie tych dzbankowych "maniaków" :P

Odnośnik do odpowiedzi

Ventrata, płn-zach parapet, dzbankuje bardzo ładnie i rośnie po krótkiej aklimatyzacji. Wilg. pokojowa. Nie mam z tym zbyt dużych doświadczeń- mam płd. parapet i jest tam po prostu za ciepło, wszystko sie pali- nawet ventrata którą tam postawiłem 0,5 roku temu dopiero odżywa. Zobacz to: http://icps.proboards.com/index.cgi?board=...&thread=694

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie najbardziej na parapet nadaje się N.Sanguinea ;]. Szybka aklimatyzacja na płn zachodnim oknie ;]. Później jeszcze fajnie dzbankuję N. X hookeriana. Ventrae mam chyba jakoś od 2 tyg wyższą sadzonkę ale chyba dochodzi do siebie:]. Jedyne co robię dla wilgotności to spryskuję je rano i wieczorem ;].

Odnośnik do odpowiedzi

x ventrata i ramispina x ventricosa (Rebecca Soper) - południowy parapet, dzbankują, wilgotność pokojowa, czasem zraszam. Trzeba co 2gi dzień podlewać.

sativ- to już było wiele razy na różnych forach poruszane. To jest magiczny parapet elgecko, nikt inny takiego nie ma, są tam najlepsze warunki do hodowli parapetowej na świecie, super wilgotność i idealne światło :D Nikomu innemu nie udało się tych gatunków (mówię o tych trudniejszych) na parapecie utrzymać w tam dobrym stanie.

Odnośnik do odpowiedzi

ventrata - zach. parapet dzbanki sadzonka a dzbanki duże

ventrata - zach. duzy okaz ale gdy go kupiłem był zdechły ( kwiaciarki go na mróz w zime wystawiły ) no i dopiero w lipcu dwa ładne dznaki wyszły

sunguinea - zach. mały ale juz ma 3 dzbanki

hookeriana - odrost już się ukorzenił i ma 2 zalązki

rebeca soper - w trakcie aklimatyzacji ale nie zdycha

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.