Gość Crespo Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Witam ! Potrzebuje pomocy, otoz na powierzchni ziemi mojej mucholowki pojawily sie jakby grzyby. Sa to zabarwienia zoltego i pomaranczowego male (doslownie 0,2-0,7mm) rozmiaru wystajace plamki. Jezeli beda potrzebne zdjecia to przysle ! Rownie zauwazylem jedna mala pajeczynke na mucholowce ! boje sie ze to jakis szkodnik !! Czy zakupic preparat Karate Zeon i go zastosowac ? pomoze cos ? Prosze o pomoc ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 daj fotke Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Crespo Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Fotka na szybko. Sorry ze taka slaba jakos,a le wkoncu juz mamy noc. A aparat nie jest zbyt dobry. Jak cos jutro postaram sie lepsze zrobic. Grzybki sa prawie wszedzie, lecz najwiecej okolo 1cm nad powierzchnia ziemi (na doniczce) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 prawdopodobnie wykwity soli, zbierz je i wyrzuć. a propos pajęczynki- widzisz na niej małe pajączki?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Użyj topsin, on ci pomoże, bo zwalcza choroby grzybowe. W każdym bądz razie mojej muchołówce pomógł pozbyć się grzybów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Crespo Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 nie przygladalem sie pajeczynie niestety pozbylem sie jej od razu. Ale juz drugi raz mam pajeczynke, wiec to prawdopodobnie robaki i chyba karate zeon trzeba bedzie kupic. A jezeli chodzi o wykwity bo to chyba to, to zebranie wystarczy ? czy uzyc preparatu ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Kanthey napisał: Użyj topsin, on ci pomoże, bo zwalcza choroby grzybowe. W każdym bądz razie mojej muchołówce pomógł pozbyć się grzybów No, ale to nie grzyby, tylko wykwity soli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Teraz to wiem, że Topsin nie bedzie ptzzrebny , ale z pierwszeg postu Crespo wynikało, że to grzyby, więc pomyslalem, że topsin pomoże na grzyby Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Kanthey napisał: Teraz to wiem, że Topsin nie bedzie ptzzrebny , ale z pierwszeg postu Crespo wynikało, że to grzyby, więc pomyslalem, że topsin pomoże na grzyby "Sa to zabarwienia zoltego i pomaranczowego male (doslownie 0,2-0,7mm) rozmiaru wystajace plamki." Ja bym dyskutował, czy tak wynikało.. Już nie offtopuję! Tak jak pisali zdejmij to. Używasz demineralizowanej wody? Robi Ci się tak w innych roślinach, bo może to być też wina torfu (u mnie tak było..). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Crespo Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Wiec tak. Uzywam torfu kupionego w kwiarciani ph 3.5-4.5. Tylko na tej jednej mucholowce tak mam (na drugiej nie) ale juz chyba znam powod. Zawsze uzywam wody destylowanej, lecz jednego dnia uzylem przegotowanej (jakies 4 dni temu) do tej wlasnie mucholowki. Wiec pewnie to jest przyczyna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Crespo napisał: Zawsze uzywam wody destylowanej, lecz jednego dnia uzylem przegotowanej (jakies 4 dni temu) do tej wlasnie mucholowki. Wiec pewnie to jest przyczyna. Bzdura, ja mojego capensis i Regular form już ponad pół roku podlewam zwykłą przegotowaną i odstaną wodą z kranu i nic na torfie jeszcze mi nie wyrosło ...żadne grzyby itd ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Crespo Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 to w takim razie co moze byc inna przyczyna ? Zadnych preparatow itp nie stosuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 słaba jakość torfu. jeżeli nadal masz tą pajęczynę to pewnie odwiedziły Cię przędziorki. ZABIĆ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 26 Sierpnia 2009 Share Napisano 26 Sierpnia 2009 Stosuj Karate Zeon , jak to nie pomoże to przesadz do innego lepszego torfu ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi