Marrom Napisano 31 Października 2009 Share Napisano 31 Października 2009 tomislav1ster słusznie mówi. Swoją drogą nie masz w tym sterowniku higrometru ze sterowaniem zraszacza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 31 Października 2009 Autor Share Napisano 31 Października 2009 tomislav1ster słusznie mówi. Swoją drogą nie masz w tym sterowniku higrometru ze sterowaniem zraszacza. to akurat mi nie potrzebne zraszanie jest zbedne. Co do reszty to własnie jest za mało opisane ... poczekam na odpowiedzi od sprzedawcy na temat kilku pytan jak np. zakres temp ... itp . ale narazie tamten sterowanik zaspokaja wszystkie potrzeby problem jest w tym ze potrzebne sa dwa termometry lub jeden termometr i jedn wlacznik czasowy na 15 min co 45 min ... duzo na tym myslalem i proste rozwiazanie nie zaspokoi moich otrzeb bo po pierwsze mamy tu 2 obiegi niezlezna od siebie ale zalerzne od temp pompka + wiatrak w plaudarium a drugi to lodowka do tego zalaczene o roznych godzinach + timer dla oswietlenia ... czyli potrzeba 2 termostaty + 3 wlaczniki czasowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 1 Listopada 2009 Share Napisano 1 Listopada 2009 (edytowane) A lodówka jest włączona cały czas i ten termostat bimetaliczny mierzy temp chłodziwa ? Czy jak to jest u Ciebie ? A ponadto tam nie ma mowy o ochłodzeniu tylko o grzałkach a co za tym idzie ten sterownik służy do utrzymywania "ciepłej" wody a nie jej chłodzeniu. Drugorzędna sprawa to są tam rzeczy których nie wykorzystasz a za nie płacisz - sterownik napowietrzania. JA jednak na twoim miejscu zastanowiłbym się nad kupnem tego który Ci pokazałem. Edytowane 1 Listopada 2009 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 1 Listopada 2009 Autor Share Napisano 1 Listopada 2009 No nie wiem czy nie wykorzystam są 4 przekaźniki załączane timerem + 2 załączane temperatura - No właśnie na razie nie mam nic co steruje lodówką wiec chodzi non stop lub jest załączana na 15 min w ciagu godziny - napowietrzanie czy karmienie to po prostu cos zalaczane timerme wiec mozesz pod to podpiac cokolwiek np nawilzacz czy zraszacz - takich jak ty kupiles potrzebowalbbym 2 do tego jeszcze timer ... wiec koszty byly by znacznie wieksze. - co do histerezy to ciekaw jestem jak masz ty ustawiona ale 1 stopień powinien wystarczyć żeby nie szalało, no moze tak 2-3 stopnie bylo by optymalnie. ale mysle ze jakas histereza jest tylko nie podana musialbym przeczytac artykuł, ale to w poniedzialek wybiore sie do biblioteki moze maja to wydawnictwo + dobrze ze mi wytkneliści że to w zasadzie 2 grzałki mają chodzić, to musze przemyslec ... no sa tam niby 2 termostaty ale nie wiem czy mozna wlasnie zalaczyc rozna prace, czyli jeden na grzanie drugi na chlodzenie. Tu troche wiecej opisane : http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT980....055b99b56ed78d0 o i mam maly schemat : http://obrazki.elektroda.net/60_1233954876.gif Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 1 Listopada 2009 Share Napisano 1 Listopada 2009 Uwaga na niektóre sterowniki elektroniczne. Bywa, że nie są przeznaczone do sterowania urządzeniami chłodzącymi. Zazwyczaj nadają się do sterowania grzałkami, w zbiornikach na wodę. Szczególnie jeśli chodzi o temperaturę minimalna i maksymalna, którą należy ustawić na wyświetlaczu. Przykładowo mamy wodę, której temperatura musi być równa od 18-23stopniC. Ustawiamy taki zakres dla sterownika i podłączamy do grzałki. Jeśli temperatura otoczenia (i tem wody) są wyższe od 23 st, urządzenie nie pracuje. Gdy temperatura wody spada poniżej wartości 18 st, następuje włączenie grzałki, która działa do momentu podgrzania wody, do temperatury 23 stC. W przypadku chłodzenia: gdybyśmy podłączyli sterownik na takich samych ustawieniach, to nie uzyskalibyśmy zamierzonego efektu. Gdy temperatura otoczenia byłaby wyższa od 23 stC, to urządzenie by nie pracowało. Zaczęło by pracować, gdy temperatura otoczenia spadał poniżej 18 stopni i nie wyłączyłoby się wcale. Temperatura wyłączenia urządzenia została ustawiona na 23st, a w przypadku chłodzenia spadałaby ona poniżej 18. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Listopada 2009 Autor Share Napisano 6 Listopada 2009 Zdecydowałem się na taki zestaw ... Do sterowania czasowego : http://www.cyfronika.com.pl/s/product_info...roducts_id=9260 Termostat do lodówki : http://szkoper.istore.pl/pl/cyfrowy-termos...l-rtsz-7v2.html polecony przez tomislav1ster Termostat do sterowania pompka i wiatrakiem ma i pochodzi z chlodzenia butelek ma co prawda zakres maly ale mi wystarczajacy 3-20 stopni, histerezy nie znam. Oba termostaty beda podlaczone pod timery z pierwszego linku. Mam nadziej ze to koniec moich przemyslen. Docelowo rozmawialem z kolega i postara mi sie ten sterownik przeprogramowac tak w przyszlosi wyeliminowac zbedne termostaty a zostawic jedynie sluszny jeden sterownik zawiadujacy cala praca za tydzien lub dwa wszystko powinno byc juz w 100% gotowe .... uf Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 7 Listopada 2009 Share Napisano 7 Listopada 2009 (edytowane) To teraz musi wszystko śmigać. Edit: A tak przy okazji to jaka temp w nocy będzie odpowiednia dla górali ? Ja myślałem o 14*C Edytowane 8 Listopada 2009 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 9 Listopada 2009 Autor Share Napisano 9 Listopada 2009 z minimalnymi zakresami jakie widziałem to 10 stopni ja chce zeby u mnie utrzymać temperature 12 stopni ... jaka będzie optymalna ciężko powiedzieć trzeba by zgromadzić cały zakres występowania i uśrednić wszystko Więc może się tym zajme a może ktoś ma jakieś informacje książkowe ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 No ja kiedyś robiłem średnią temp roślin posiadanych prze zemnie i wyszło właśnie chyba 12*C (według temp na flytrap.pl). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Jak ida prace? Czekamy na fotki koncowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 15 Listopada 2009 Autor Share Napisano 15 Listopada 2009 W tym tygodniu powiniennem dostać sterowniki potem je polutowac i popołączać Z tym że zestaw wygląda tak : - http://www.cyfronika.com.pl/s/product_info...roducts_id=9260 - http://www.cyfronika.com.pl/s/product_info...oducts_id=10385 (ten termostat jest troche droższy ale na przyszłość zapowiada się lepiej, w zasadzie to sa 4 termostaty) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 17 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2010 Naprawdę długo to trwało ale było wiele problemów do rozwiązania do tego dostępność części, szczególnie elektronicznych jest bardzo ograniczona i w zasadzie wszystko trzeba ściągać przez pocztę co wydłużyło cały proces, do tego brak czasu. Tak czy siak po wielu, naprawdę wielu godzinach prac i nauki o elektronice udało się. Co prawda wymaga system jeszcze drobnych poprawek ale działa już i FUNKCJONUJE poprawnie. A teraz to co najważniejsze efekty : Spadek temperatury względem otoczenia to 9 stopni czyli w pokoju jest 20 w palaudarium panuje 11 stopni a w strefie bezpośredniego nawiewu jest 10 stopni. Zmiany jakie zamierzam jeszcze wprowadzić: - chce sprawdzić jaki efekt da dołożenie jeszcze jednego wiatraka bo w chwili obecnej nie pokrywa całej powierzchni chłodnicy - zmiana uszczelki między drzwiczkami, bo przy takim spadku temp. uszczelki przy przesuwaniu drzwiczek odklejają się - muszę dobrać odpowiedni potencjometr bo na razie wiatrak kreci się jak szalony a chciałem żeby był mniejszy ruch powietrza. Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły jak to usprawnić to oczekuje propozycji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 17 Stycznia 2010 Share Napisano 17 Stycznia 2010 Jeśli chodzi o wiatrak proponuję gotowe rozwiązanie w postaci regulatora obrotów wiatraczka PC np. takie coś: http://www.komputronik.pl/index.php/produc...entylatora.html Sam potencjometr nie wiele pomoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 17 Stycznia 2010 Share Napisano 17 Stycznia 2010 Dodam tylko że ten regulator "odpali" tylko na zasilaczu 12V, więc na ładowarce do telefonu komórkowego nie zadziała Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 17 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2010 tak czy siak ma do zasilania 2 transformatory 9 i 12v po 3A więc nie ma obawy dużo się o elektronice douczyłem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi