Skocz do zawartości

Torf Torfowi Nie Równy?

Dżidżi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od kilku dni namiętnie poszerzam swoją wiedzę czytając forum i spotkałem się z wieloma postami odnośnie torfu.

Zauważyłem że niektórzy mają swoje ulubione firmy od torfu.

Tutaj pytanie do Was, czym się kierujecie w wyborze torfu?

Ja jako początkujący "uprawiacz" owadożerów używam torfu bezfirmowego, bo taki na razie mam dostępny w sklepie, w przezroczystych workach, wiem że ma odpowiednie pH i na pewno jest bez żadnych dodatków bo widać że robiony po najniższych kosztach:P

Czy to wystarczy?

Jednak gdy go używam czasami znajduje w nim jakieś "fafoły" nie wiem czy to mniej przerobiony torf, czy resztki traw czy co, wiec postanowiłem go przesiać przez sito. Teraz się zastanawiam czy to ma jakiś wiekszy sens i czy podniesie jakość tego mojego torfu?

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie nie mam z tym problemu bo hurtownia ogrodnicza w moim miescie ma zawsze ten sam torf :D ale jak bym szukal to patrzylbym an ph 3,5-4 i szukałbym opisu "torf z torfowców wysokich - sphagnum" . Nie brałbym czegoś co ma w nazwie "bio" lub "humu" :) no i oczywiscie jesli na worku napisane ze zawiera mikro, makro elementy czy jakieś inne dodatki.

Odnośnik do odpowiedzi

A co możecie powiedzieć na temat torfu firmy Athena?

Taki dzisiaj znalazłem w Praktikerze, na worku ma napisane, że pH 3,5-4,5 czyli OK, bez żadnych dodatków czyli OK, torf jest czysty. Jednak zawiera próchnicę ale w sposób naturalny.

Próchnica w składzie daje mi do myślenia ponieważ jest ona produkowana podczas rozkładu przez mikroorganizmy w przy powierzchniowych warstwach gleby czy to torfowiska, zawiera sporo minerałów.

I co z tym zrobic? ;)

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, o Twoj temat miedzy innymi ;).

Poza tym nie ma co wybrzydzac, ze torf ma jakies grudy, czy kijki sa jakies w nim, sam tak mialem, i troche wyrzucalem :P.

@Kanthey, to jednak ten torf po glebszej dyskusji wybrales?

Odnośnik do odpowiedzi

Przekonaliście mnie większośią do Atheny :P

Teraz mi leży w garażu jakies 70 l torfu, ale musze przyznać, że nie jest zły, aczkolwoek również trafią się jakieś kijki czy inne grudy, bo w koncu tofowce powstają z obumarłych roślin....

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, czyli niby Athena może być.

W sumie to mi "fafoły" bardzo nie przeszkadzają, ale domyślam się, że jak torfowisko szerokie tak istnieje torf porządny, torf wybierany z resztek torfowiska i inne torfy torfo podobne.

A próbowaliście kiedyś oceniać torf po tym co z niego wyrasta? Tzn, czy jak posiejecie nasionka to oprócz pożądanych roślin powinien nam wyrosnąć torfowiec. A mi na razie wyrasta "uj wie co", jakiś mech ale na razie torfowca nie przypomina. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.