Dżidżi Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Witam. Od kilku dni namiętnie poszerzam swoją wiedzę czytając forum i spotkałem się z wieloma postami odnośnie torfu. Zauważyłem że niektórzy mają swoje ulubione firmy od torfu. Tutaj pytanie do Was, czym się kierujecie w wyborze torfu? Ja jako początkujący "uprawiacz" owadożerów używam torfu bezfirmowego, bo taki na razie mam dostępny w sklepie, w przezroczystych workach, wiem że ma odpowiednie pH i na pewno jest bez żadnych dodatków bo widać że robiony po najniższych kosztach:P Czy to wystarczy? Jednak gdy go używam czasami znajduje w nim jakieś "fafoły" nie wiem czy to mniej przerobiony torf, czy resztki traw czy co, wiec postanowiłem go przesiać przez sito. Teraz się zastanawiam czy to ma jakiś wiekszy sens i czy podniesie jakość tego mojego torfu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 W zasadzie nie mam z tym problemu bo hurtownia ogrodnicza w moim miescie ma zawsze ten sam torf ale jak bym szukal to patrzylbym an ph 3,5-4 i szukałbym opisu "torf z torfowców wysokich - sphagnum" . Nie brałbym czegoś co ma w nazwie "bio" lub "humu" no i oczywiscie jesli na worku napisane ze zawiera mikro, makro elementy czy jakieś inne dodatki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 patrzylbym an ph 3,5-4 i szukałbym opisu "torf z torfowców wysokich - sphagnum" I właśnie Hollas jest producentem takiego torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 I właśnie Hollas jest producentem takiego torfu. No i wlasnie taki uzywam ale widzialem tez inne o podobnym opisie wiec mozna smialo znalesc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżidżi Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2009 A co możecie powiedzieć na temat torfu firmy Athena? Taki dzisiaj znalazłem w Praktikerze, na worku ma napisane, że pH 3,5-4,5 czyli OK, bez żadnych dodatków czyli OK, torf jest czysty. Jednak zawiera próchnicę ale w sposób naturalny. Próchnica w składzie daje mi do myślenia ponieważ jest ona produkowana podczas rozkładu przez mikroorganizmy w przy powierzchniowych warstwach gleby czy to torfowiska, zawiera sporo minerałów. I co z tym zrobic? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Athena to super torf, sam uzywalem i byl bardzo fajny Naprawde polecam, poza tym juz byl gdzies temat o tym torfie, w dziale technika radze poszukac . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Sam używam takiego torfu z Atheny i muszę przyznac jest dobry . poza tym juz byl gdzies temat o tym torfie, w dziale technika radze poszukac . d0b3kk chyba cgodzi ci o mój temat http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...=9687&st=15 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 no tak, o Twoj temat miedzy innymi . Poza tym nie ma co wybrzydzac, ze torf ma jakies grudy, czy kijki sa jakies w nim, sam tak mialem, i troche wyrzucalem . @Kanthey, to jednak ten torf po glebszej dyskusji wybrales? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Przekonaliście mnie większośią do Atheny Teraz mi leży w garażu jakies 70 l torfu, ale musze przyznać, że nie jest zły, aczkolwoek również trafią się jakieś kijki czy inne grudy, bo w koncu tofowce powstają z obumarłych roślin.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżidżi Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Dobra, czyli niby Athena może być. W sumie to mi "fafoły" bardzo nie przeszkadzają, ale domyślam się, że jak torfowisko szerokie tak istnieje torf porządny, torf wybierany z resztek torfowiska i inne torfy torfo podobne. A próbowaliście kiedyś oceniać torf po tym co z niego wyrasta? Tzn, czy jak posiejecie nasionka to oprócz pożądanych roślin powinien nam wyrosnąć torfowiec. A mi na razie wyrasta "uj wie co", jakiś mech ale na razie torfowca nie przypomina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi