Skocz do zawartości

Help! Jakiś Grzyb!

Gabik1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nie wiedziałam za bardzo gdzie to napisać ale ma to związek z dzbankami więc piszę tutaj. A teraz przejdę do rzeczy więc przed chwila zauważyłam w ziemi swojego terrarium jakiegoś ''grzyba'' poniżej załączone foty.Proszę o szybka pomoc co z nim zrobić wiem że go usunąć ale czy należy czymś spryskać torf czy coś?

post-4479-1251652023_thumb.jpg

post-4479-1251652033_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gabik1 napisał:
Witam nie wiedziałam za bardzo gdzie to napisać ale ma to związek z dzbankami więc piszę tutaj. A teraz przejdę do rzeczy więc przed chwila zauważyłam w ziemi swojego terrarium jakiegoś ''grzyba'' poniżej załączone foty.Proszę o szybka pomoc co z nim zrobić wiem że go usunąć ale czy należy czymś spryskać torf czy coś?

Kurcze czytając tytuł tego tematu nie spodziewałem się takiego grzyba. Po pierwsze ja bym go wyciągnął i postarałbym się go wyciągnąć z grzybnią a po drugie spryskaj cały torf jakimś środkiem grzybobójczym.

Odnośnik do odpowiedzi

Ten grzyb akurat tak z boku rośnie że nie uszkadza mi roślin w torfie. Tylko się martwię że jak spryskam topsinem to może mi zaszkodzić u.liviadze i d.proliferze bo mi w tym torfie rosną :( a po za nimi mam jeszcze małe wykiełkowane jakieś rosiczki.

Odnośnik do odpowiedzi

Na podstawczaki Topsin nie pomoże.

Jeśli chodzi o opryski. U. livida nic nie będzie. Można pryskać po liściach. Jeśli chodzi o rosiczki pryskanie po liściach kończy się utrata na długo cieczy trawiącej a roślina może podupaść na zdrowiu. Natomiast podlanie rosiczki Topsinem czy innym fungicydem jest dla rośliny neutralne.

Odnośnik do odpowiedzi

no raczej nie tylko się boję że im to zaszkodzi :( on jest tylko w jednym miejscu w rogu daleko od d.prolifery można by tylko to miejsce spryskać czy lepiej cały torf?

Edytowane przez Gabik1
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.