Gabik1 Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Witam nie wiedziałam za bardzo gdzie to napisać ale ma to związek z dzbankami więc piszę tutaj. A teraz przejdę do rzeczy więc przed chwila zauważyłam w ziemi swojego terrarium jakiegoś ''grzyba'' poniżej załączone foty.Proszę o szybka pomoc co z nim zrobić wiem że go usunąć ale czy należy czymś spryskać torf czy coś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emiliano Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 może halucynek jesli tak to odkupie go Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Gabik1 napisał: Witam nie wiedziałam za bardzo gdzie to napisać ale ma to związek z dzbankami więc piszę tutaj. A teraz przejdę do rzeczy więc przed chwila zauważyłam w ziemi swojego terrarium jakiegoś ''grzyba'' poniżej załączone foty.Proszę o szybka pomoc co z nim zrobić wiem że go usunąć ale czy należy czymś spryskać torf czy coś? Kurcze czytając tytuł tego tematu nie spodziewałem się takiego grzyba. Po pierwsze ja bym go wyciągnął i postarałbym się go wyciągnąć z grzybnią a po drugie spryskaj cały torf jakimś środkiem grzybobójczym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabik1 Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2009 (edytowane) ok a jaki najlepszy jest środek? najlepiej taki aby mi nie zaszkodził bo mam w tym torfie pływacze i rosiczki Edytowane 30 Sierpnia 2009 przez Gabik1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Gruuuubooo Nie przypuszczałem że taki grzyb może wyrosnąć na torfie Myśle że Topsin będzie ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Haha! Ja bym go potraktował jako dodatkową dekorację. Myślicie, że może być groźny dla roślin? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabik1 Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Ten grzyb akurat tak z boku rośnie że nie uszkadza mi roślin w torfie. Tylko się martwię że jak spryskam topsinem to może mi zaszkodzić u.liviadze i d.proliferze bo mi w tym torfie rosną a po za nimi mam jeszcze małe wykiełkowane jakieś rosiczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Na podstawczaki Topsin nie pomoże. Jeśli chodzi o opryski. U. livida nic nie będzie. Można pryskać po liściach. Jeśli chodzi o rosiczki pryskanie po liściach kończy się utrata na długo cieczy trawiącej a roślina może podupaść na zdrowiu. Natomiast podlanie rosiczki Topsinem czy innym fungicydem jest dla rośliny neutralne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabik1 Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2009 to co najlepiej zrobić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Czyli pływacza możesz spryskać lub podlać a rosiczkę tylko podlać (tak ja to rozumiem) . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabik1 Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Aha i tym topsinem? Chyba że powyjmuję rośliny z torfu dam do drugiego małego terrarium a torf normalnie spryskam? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Jak uważasz. Ale to za każdym razem gdy pojawi się jakaś infekcja lub inne ustrojstwo będziesz wyjmować rośliny ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabik1 Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2009 (edytowane) no raczej nie tylko się boję że im to zaszkodzi on jest tylko w jednym miejscu w rogu daleko od d.prolifery można by tylko to miejsce spryskać czy lepiej cały torf? Edytowane 30 Sierpnia 2009 przez Gabik1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Wyjmij go razem z podłożem do samego dna i w koło mniej wiecej 6 cm srednicy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabik1 Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2009 (edytowane) ok zaraz to zrobię dziękuje wszystkim za pomoc grzyb wyleciał za balkon a razem z nim ponad 6cm średnicy torfu w którym rósł Edytowane 30 Sierpnia 2009 przez Gabik1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi