Devilsh Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Mam zamiar kupić sobie mojego pierwszego dzbanecznika którym miał by być N.hookeriana. Problem jest taki, że nie wiem czy udało by mu się przystosować do warunków parapetowych(południowo zachodni) z terrarium. Wielkość tego dzbanecznika to ok. 4 cm. wysokości i ok. 5 cm średnicy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Hookeriana jest prosta w hodowli i spokojnie nadaje sie na parapet bez terrarium Sam mam od nie dawna, jedynie co to keramzyt i zraszanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 31 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Ok. Wielkie dzięki. o keramzycie i zraszaniu już czytałem tylko nie wem ile razy dziennie mam ja zraszać i jak duża ma byś ta podstawka czy jakieś inne coś na czy ma być rozłożony keramzyt. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 zraszać rano i wieczorem wystarczy, podstawka większa od doniczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 31 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2009 OK. Dzięki za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 1 Września 2009 Share Napisano 1 Września 2009 A ja moich nie zraszam prawie wcale i też świetnie rosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 2 Września 2009 Autor Share Napisano 2 Września 2009 Już mi hookeriany doszły tylko mam problem z doniczką a, bo nie wiem czy w tym przypadku keramzyt w podstawce coś będzie dawał jak nie to będę musiał poszukać mniejszych doniczek ale to były najmniejsze jakie były w kwiaciarni. img4.imageshack.us/img4/2062/dsc00555vby.jpg img4.imageshack.us/img4/392/dsc00556q.jpg Mimo, że widać że to 2 zdjęcie jest zrobione pod skosem może się wydawać ze ta podstawka jest większa niż w rzeczywistości ale jak się patrzy z góry to się idealnie pokrywa z doniczką a po za tym wydaje mi się ze te listki powinny wystawać poza doniczkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 2 Września 2009 Share Napisano 2 Września 2009 za mała podstawka, za duża doniczka Zawsze wchodzi w gre zraszanie ale masz je w torfie, uwarzaj żeby nie przemoczyć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gladki111 Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 Ja miałem Hookeriana'e identycznej wielkości i rośnie pięknie w "mini akwarium" pod szklanką Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 Tak to możesz ugotować rośline jeśli jest na słońcu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 3 Września 2009 Autor Share Napisano 3 Września 2009 Kurcze ja nie mam takiej małej doniczki żeby się zmieściła pod szklanką na razie to zaczęły mi już powoli usychać te takie "kapelusiki" nad dzbankami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 nie wkładaj do szklanki bo to sobie ugotujesz,dostanie troche więcej słońca i masz Hookeriane al dente Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 Po pierwsze - masz mniejsze doniczki, był nimi np. przykryte rosiczki od góry. Po drugie - taka mała podstawka zbyt dużo nie daje. Przydałaby się taka jedna wielka dla obu roślin. Po trzecie- powinieneś ułatwić roślinie zaaklimatyzowanie się w nowych warunkach stawiając ją w zacienionym miejscu. Po czwarte - warto jest na początek zapewnić wyższą wilgotność tzn. można np. nakryć roślinę woreczkiem strunowym. trzeba tylko pamiętać by nie stała tak w słońcu bo się ugotuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi