Skocz do zawartości

Aklimatyzacja N.hookeriana

Devilsh

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić sobie mojego pierwszego dzbanecznika którym miał by być N.hookeriana. Problem jest taki, że nie wiem czy udało by mu się przystosować do warunków parapetowych(południowo zachodni) z terrarium. Wielkość tego dzbanecznika to ok. 4 cm. wysokości i ok. 5 cm średnicy.

Odnośnik do odpowiedzi

Już mi hookeriany doszły tylko mam problem z doniczką a, bo nie wiem czy w tym przypadku keramzyt w podstawce coś będzie dawał jak nie to będę musiał poszukać mniejszych doniczek ale to były najmniejsze jakie były w kwiaciarni.

img4.imageshack.us/img4/2062/dsc00555vby.jpg

img4.imageshack.us/img4/392/dsc00556q.jpg

Mimo, że widać że to 2 zdjęcie jest zrobione pod skosem może się wydawać ze ta podstawka jest większa niż w rzeczywistości ale jak się patrzy z góry to się idealnie pokrywa z doniczką a po za tym wydaje mi się ze te listki powinny wystawać poza doniczkę.

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze - masz mniejsze doniczki, był nimi np. przykryte rosiczki od góry.

Po drugie - taka mała podstawka zbyt dużo nie daje. Przydałaby się taka jedna wielka dla obu roślin.

Po trzecie- powinieneś ułatwić roślinie zaaklimatyzowanie się w nowych warunkach stawiając ją w zacienionym miejscu.

Po czwarte - warto jest na początek zapewnić wyższą wilgotność tzn. można np. nakryć roślinę woreczkiem strunowym. trzeba tylko pamiętać by nie stała tak w słońcu bo się ugotuje.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.