Depski89 Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 (edytowane) Witam! Jestem posiadaczem dzbanecznika i muchołówki. Zaznaczam ze jestem hodowca początkującym. Mam kilka pytań odnośnie dzbanecznika (jest to chyba ten najzwyklejszy, bo nazywa się po prostu Nephentes). Mam go ok. 5 dni. Kupiłem go na Targach Zoo-Botanika 2009 we Wrocławiu, i po przyjeździe do domu zauważyłem iz nie posiada on w żadnym ze swoich 5 dzbankach płynu(a przecież powinien), no nie liczę małego dzbanuszka który jeszcze był nieotwarty. Dowiedziałem się ze zraszać go trzeba tak 3-4 razy dziennie. Robiłem tak, jednak ok 2 dni temu zauważyłem ze wieczka dzbanków więdną a same dzbanki pokrywają brązowe plamy tak ok 2cm średnicy, i z moich obserwacji wynika ze się powiększają? Czy ktoś może widzieć o co chodzi?? I dlaczego nie ma tego płynu trawiennego w środku?? Jakby ktoś mógł jeszcze napisać mi w odpowiedzi jakiś kompletny opis hodowli. Dodam ze dzbanecznik stoi na oknie zachodnim, co raczej mu odpowiada(wyczytałem w innych źródłach) Proszę o odpowiedz No tak on wygląda Edytowane 3 Września 2009 przez Depski89 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 na botanice byly tylko ventrata,ventricosa i sanguinea do dzbankow wlej destylki jak chcesz to zraszaj plamy- daj zdjecie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Floras Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 Zdjęcie by się przydało. Ja też mam dzbanecznika "Nephentes" którego trzymam na parapecie. ja zraszam i podlewam go jeden raz dziennie (wieczorem). A brak płynów może być skutkiem zbyt małego doświetlenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 Aklimatyzacja Podlewaj , raz lub dwa razy dziennie spryskuj i w końcu zacznie wypuszczać dzbanki. Trzeba być jednak przygotowanym na to że zacznie wypuszczać dzbanki dopiero po zimie , bo teraz już będzie coraz mniej słońca. najlepiej daj też zdjęcie tego dzbaneczka , określimy dokładnie jaka to odmiana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 Mi sie wydaje ze plynow nie ma w dzbankach bo przeciez musialy jakos dojechac na te targi te dzbanki.. a jak wiadomo na czas transportu najczesciej plyn sie wylewa przynajmniej ja tak slyszalem i zawsze dostawalem po przesylce bez plynu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 to jest ventricosa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Depski89 Napisano 3 Września 2009 Autor Share Napisano 3 Września 2009 A co z tymi plamami?? Moze jakis opis jak ja obrze wyhodowac?? z gory dzieki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 To nie są plamy tylko zaczynają usychać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Depski89 Napisano 3 Września 2009 Autor Share Napisano 3 Września 2009 I co sobie wszytkie odpadną?? I bez dzbanków tak?? Ona umiera czy co?? Kiedy moge sie spodziewac kolejnych dzbanków?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 Dzbanecznik musi mieć zapewnione stałe , dobre warunki aby produkował i utrzymywał dzbanki. To że po zakupie je straci jest całkiem normalne , i nie znaczy że usycha. Po pewnym czasie(bliżej nie określonym) jeżeli będzie miał odpowiednie warunki , zacznie produkować nowe dzbanki , trzeba się uzbroić w cierpliwość Teraz postaw go na podstawce z keramzytem zalanym do połowy wodą (ale tak aby doniczka nie dotykała wody) regularnie podlewaj od góry (woda nie ma stać w podstawce itp) zapewnij mu sporo światła i czekaj na efekty . A i jeszcze , nie przestawiaj go z miejsca na miejsce. Postaw go w jednym miejscu i już nie przenoś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Depski89 Napisano 3 Września 2009 Autor Share Napisano 3 Września 2009 Dobra, ale dokladniej z tym keramzytem. Do podstawki go wsypac dolac wody, postawic na niej doniczke i podlewac od gory?? Po co ten keramzyt i o on da?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 Keramzyt nasiąka wodą i dzięki porowatej strukturze zwiększa znacząco powierzchnię parowania, a co za tym idzie podnosi wilgotność wokół rośliny. Dlatego ważne jest, by nie zalewać go do końca, tylko żeby wystawał ponad wodę. A doniczkę postawić na niewielkim podwyższeniu, żeby nie stała w tej wodzie z keramzytem (na odwróconej podstawce, na "górce" z keramzytu, itp.). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi