Depski89 Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 Mam mucholowke Dionea muscipula i mam do niej kilka pytań: Czy to ze bede ja karmil codziennie spowoduje ze bedzie rasnac szybciej?? Po ilu dniach od nakarmienia pulapki sie otwieraja?? Czy podlewa sie ja tylko i wylacznie poprzez nasiakanie?? Ile potrzebuje swiatla(stoi na zachodniej stronie-okna mam tylko wsch-zach) Zauwazylem ze jeden z korzeni wystaje od spodu-czy nalezy ja juz przesadzac?? Czy ten rodzaj muchołówki jest trudny w hodowli?? Z gory dzieki za odpowiedzi:D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Floras Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 poszukaj tego tematu. a odnajdziesz odpowieć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nylon Napisano 4 Września 2009 Share Napisano 4 Września 2009 Mam mucholowke Dionea muscipula i mam do niej kilka pytań: Czy to ze bede ja karmil codziennie spowoduje ze bedzie rasnac szybciej?? Po ilu dniach od nakarmienia pulapki sie otwieraja?? Czy podlewa sie ja tylko i wylacznie poprzez nasiakanie?? Ile potrzebuje swiatla(stoi na zachodniej stronie-okna mam tylko wsch-zach) Zauwazylem ze jeden z korzeni wystaje od spodu-czy nalezy ja juz przesadzac?? Czy ten rodzaj muchołówki jest trudny w hodowli?? Z gory dzieki za odpowiedzi:D Jak będziesz karmił codziennie to w końcu Ci sie pułapki skończą - ale tak, będzie rosnąć szybciej zależy od ofiary ale średnio 2 tygodnie tak dużo nie musisz chyba że Ci to przeszkadza łatwy Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 4 Września 2009 Share Napisano 4 Września 2009 Jak będziesz karmił codziennie to w końcu Ci sie pułapki skończą - ale tak, będzie rosnąć szybciej Jak będzie karmił codziennie, to w końcu ją przekarmi i roślina przyhamuje wzrost. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 4 Września 2009 Share Napisano 4 Września 2009 jak będzie karmił codziennie to mu pułapek braknie a roślina będzie rosła tak samo może z niezauważalną różnicą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 4 Września 2009 Share Napisano 4 Września 2009 Ja jednak optowałbym za tym, że często karmiona roślina spowolni wzrost. Muchołówka wytwarza przecież nowe pułapki, żeby zapewnić sobie azot z ciał schwytanych owadów. Jeśli będzie "objedzona" (czyli będzie miała azotu pod dostatkiem) nie będzie "widziała sensu" szybkiego wypuszczania kolejnych pułapek i finalnie wzrost spowolni. Dojdzie do przeazotowania. Często można spotkać się z opinią, że do prawidłowego wzrostu wystarczy jeden owad miesięcznie. Ja na swoim parapecie praktykuję zasadę w myśl której nie karmię muchołówek, które aktualnie coś trawią i rośliny rosną bardzo ładnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi