Skocz do zawartości

Mech Torfowiec

mati43

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W jakich warunkach go trzymacie że tak dobrze wam rośnie ? Ja go mam w kuwecie zalany tak 1/2-1/4 wysokości na balkonie,i rośnie tak średnio,prawie w ogóle. Podobno lepiej rośnie w wysokiej wilgotności, czy to prawda ?

Edytowane przez mati43
Odnośnik do odpowiedzi

wysoka czy niska wilgotnos wplywa jedynie na ksztalt szypolek przy duzej wilgotnosci szypolki sa waskie ale maja dlugie wasy. Przy nizszej wilgotnosc (szklarnia) szypolki sa grobsze gesciejsze i krotsze. Przez 3-4 miesiace mech urusl 5cm na wysokosc.

Odnośnik do odpowiedzi

a u mnie rośnie strasznie szybko i juz nie mieści mi się w moim mini torfowisku i nie mam co z nim robić :) wiec powiększam torfowisko do wymiarów 2x3m. Bardzo ważne żeby rósł na torfie jak najkwaśniejszym i żeby był na baaaardzo jasnym stanowisku nom i żeby ani go nie przelać ani nie przesuszyć. Aaaa i zielony mech wymaga wyższego poziomu wody, lubi okresowe zalewanie, za to czerwony zalewania nie przeżyje, ten powinien rosnąć po prostu na stale mokrym torfie ale nie może byś zanurzony w wodzie na dłuższy czas.

Odnośnik do odpowiedzi

Przy niskiej wilgotności czernieją końcówki mchu. Im więcej światła tym lepiej ale ostre słońce czasami powoduje właśnie takie czernienie.

Jak zakładasz hodowle kładziesz mech poziomo na cienkiej warstwie torfu w naczyniu bez dziurek. Wlewasz tyle wody, żeby jej poziom był trochę wyżej niż poziom torfu. Stare stożki zaczną rosnąć w górę, a na całej długości łodygi pojawi się masa nowych. Jak mech urośnie na około 2 cm możesz poodrywać główki i położyć je gdzieś obok - będą dalej rosły, a na łodygach pojawi się kilka nowych (torfowiec jest jak hydra :P). Dobrze jest go całkowicie zatopić co kilka tygodni, wtedy wytworzy zarodnie.

Edytowane przez Hubu
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.