Skocz do zawartości

D.prolifera

Gabik1

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co pamiętam, trzymasz ją na dnie terrarium, tak? Być może ma to też związek z tym grzybem którego ostatnio opisałaś na owadożerach. Poza tym D. prolifera powinna mieć podłoże stale wilgotne i zapewnioną wyższą wilgotność powietrza. Na Twoim miejscu wywaliłbym ten torf z dna terrarium, a roślinę(y) posadził w doniczki. Tylko sam keramzyt zalany wodą na 3/4. Zauważ też, że mając wysokie terra i świetlówki na samej górze, dajesz tym roślinom za mało światła. Do tego dochodzi ta olbrzymia ventrata która dodatkowo daje cień.

Edytowane przez JarasPMI
Odnośnik do odpowiedzi

Ja posadził bym ją jednak w doniczce. Na takiej dużej powierzchni jednak trudno jest dokładnie regulować wilgotność torfu, a ona jest wrażliwa na przelanie. Sam już przez przelanie zabiłem dwie rozmnożone z rozłogu.

Odnośnik do odpowiedzi

ona nie lubi cienia ona lubi bardzo dużo światła tylko że rozproszonego

A jednak teraz jak mam ją w cieniu rośnie dużo lepiej niż jak trzymałem ją koło dzbanka gdzie miała dużo rozproszonego światła. Włoski miała intensywnie czerwone i miała max 3 liście, najstarszy robił się czerwony a potem obumierał jak pojawił się nowy.

Odnośnik do odpowiedzi

Moja pod pełnym oświetleniem zachowuje się podobnie... mocno wybarwiona ale maksimum 4 liście :/ Trzeba będzie z cieniem poeksperymentować.

Hubu, gdzie konkretnie trzymasz swoją D. prolifera? I jakoś czymś przesłonięta?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.