Gabik1 Napisano 5 Września 2009 Share Napisano 5 Września 2009 Witam. Martwię się trochę o swoją Drosere Prolifere więc dla pewności się zapytam czy z nią ok. Poniżej załączone fotki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 5 Września 2009 Share Napisano 5 Września 2009 Może przechodzi aklimatyzacje ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 5 Września 2009 Share Napisano 5 Września 2009 (edytowane) Z tego co pamiętam, trzymasz ją na dnie terrarium, tak? Być może ma to też związek z tym grzybem którego ostatnio opisałaś na owadożerach. Poza tym D. prolifera powinna mieć podłoże stale wilgotne i zapewnioną wyższą wilgotność powietrza. Na Twoim miejscu wywaliłbym ten torf z dna terrarium, a roślinę(y) posadził w doniczki. Tylko sam keramzyt zalany wodą na 3/4. Zauważ też, że mając wysokie terra i świetlówki na samej górze, dajesz tym roślinom za mało światła. Do tego dochodzi ta olbrzymia ventrata która dodatkowo daje cień. Edytowane 5 Września 2009 przez JarasPMI Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 5 Września 2009 Share Napisano 5 Września 2009 Prolifera właśnie bardzo lubi cień. Stawiam na zbyt niską wilgotność powietrza, moja tak wyglądała jak musiała postać parę dni bez przykrycia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 5 Września 2009 Share Napisano 5 Września 2009 Chyba pomyliłeś z schizandrą... http://www.owadozery.pl/drosera-prolifera-a539.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Prolifera właśnie bardzo lubi cień. Stawiam na zbyt niską wilgotność powietrza, moja tak wyglądała jak musiała postać parę dni bez przykrycia. ona nie lubi cienia ona lubi bardzo dużo światła tylko że rozproszonego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATRIX Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Ja posadził bym ją jednak w doniczce. Na takiej dużej powierzchni jednak trudno jest dokładnie regulować wilgotność torfu, a ona jest wrażliwa na przelanie. Sam już przez przelanie zabiłem dwie rozmnożone z rozłogu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabik1 Napisano 6 Września 2009 Autor Share Napisano 6 Września 2009 Więc przesadziłam do doniczki i dałam to mojego mniejszego terra gdzie jest cefal może tam być? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATRIX Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Jeśli wilgotność jest wyższa to może. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 ona nie lubi cienia ona lubi bardzo dużo światła tylko że rozproszonego A jednak teraz jak mam ją w cieniu rośnie dużo lepiej niż jak trzymałem ją koło dzbanka gdzie miała dużo rozproszonego światła. Włoski miała intensywnie czerwone i miała max 3 liście, najstarszy robił się czerwony a potem obumierał jak pojawił się nowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Moja pod pełnym oświetleniem zachowuje się podobnie... mocno wybarwiona ale maksimum 4 liście :/ Trzeba będzie z cieniem poeksperymentować. Hubu, gdzie konkretnie trzymasz swoją D. prolifera? I jakoś czymś przesłonięta? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 Trzymam ją na półce koło okna pod plastikowym, przeźroczystym kubkiem. Doniczka stoi pod sporym capensisem, który całkowicie osłania ją od okna i częściowo od świetlówek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 u mnie jest około 25cm od 2x18W i wygląda tak sorry za jakość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi