Nwankwo Napisano 5 Września 2009 Share Napisano 5 Września 2009 Przesylamy Wam na swiezo kilka zdjec z dzisiejszej i jutrzejszej wystawy w belgijskiej Gent. Byc moze, po powrocie wrzucimy ich nieco wiecej. Oceniajac po zdjeciach z zeszlych lat, tegoroczna ekspozycja jest nieco skromniejsza niz z Leiden, lecz na pewno mozna bylo nacieszyc oko naprawde wspanialymi okazami. Sama wystawa przygotowa zostala na terenie jednej ze szklarni gandawskiego uniwersytetu, sam uniwersytet natomiast posiada spora kolekcje kapturnic, zamieszczamy takze kilka jej fotek. Pozdrawiam serdecznie, Mateusz Bielecki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 5 Września 2009 Share Napisano 5 Września 2009 Może skromniej niż kiedyś, ale i tak ciekawe zdjęcia. Cephal kozak jak dla mnie. To obok to roridula? Wielka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 5 Września 2009 Share Napisano 5 Września 2009 To rosolistnik. Roridulę masz na przedostatnim zdjęciu (tym nie obróconym). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 5 Września 2009 Share Napisano 5 Września 2009 No to dobrze mówiłem, chodziło mi o zdjęcie obok, sory, mało precyzyjny byłem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.zdura Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 co to za roslina zaznaczona czerwonym kolorem chyba nie owadożerna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 To pseudowadożer (nie udowodniono mu owadozerności). To Ibicella. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinlux Napisano 9 Września 2009 Share Napisano 9 Września 2009 binata jest mega ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 9 Września 2009 Share Napisano 9 Września 2009 marrom możesz wyjaśnić na czym polega pseudoowadożerność ibicelii?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATRIX Napisano 9 Września 2009 Share Napisano 9 Września 2009 O ile dobrze pamiętam to na liściach produkuje lepką ciecz do której mogą się przyklejać owady, ale nic więcej. Tak samo Proboscidea. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 9 Września 2009 Share Napisano 9 Września 2009 (edytowane) rosliny sa mega a o ktore zdjecie sie rozchodzi? bo ja ne zauwazylem : P @edit Juz widze ok Edytowane 9 Września 2009 przez evulFarmer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 13 Września 2009 Share Napisano 13 Września 2009 (edytowane) Tak jak pisze Matrix. Roślina posiada włoski podobne do rosiczki z lepką cieczą. Dlatego liście ibicelli są jak najbardziej zdolne do połowu owadów. Nie wykryto jednak produkcji enzymów trawiennych u tej rośliny. Po co w takim razie taka pułapka u tej roślin? Jak do tej pory nikt nie podał jakiejś sensownej teorii. Roślina posiada również dość zagadkowe i ciekawe strąki nasienne:http://www.carnivorousplants.org/seedbank/...es/Martynia.jpg Teoria głosi iż pazury strąków "devils claw" to przystosowanie umożliwiające zaprzęgnięcie mamutów do rozsiewania nasion tej rośliny. Pazury miały wbijać się w gęstą sierść znajdującą się na nogach mamutów lub innych dużych zwierząt i wędrować wraz ze zwierzęciem na inne obszary. Mamuty wymarły, a ibicella została wraz ze swoimi przystosowaniami. Nadmienię, że stronki nasienne mają jakieś 15-20cm. A tu "mała" uprawa tej rośliny: http://www.forumcarnivore.org/ftopic14691.php Edytowane 13 Września 2009 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi