Skocz do zawartości

Wiatraczek W Pokrywie Wiwarium

KamJ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie male pseudo wiwarium, mam takie zapytanie. Czy jezeli zalozylem sobie wiatraczek i jest ruch powietrza to znaczy ze pozbylem sie problemu plesni? Jak dlugo/czesto wiatraczek ma sie krecic?

Edytowane przez KamJ
Odnośnik do odpowiedzi

Idealnie by było gdyby kręcił się bez przerwy, ale jakikolwiek płynący z niego hałas może Cię denerwować. Moja propozycja: Niech wiatraczek włącza się i wyłącza w stym samym czasie co oświetlenie.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli będzie się kręcił non stop to migiem spadnie wilgotność w wiwarium. U mnie programator załącza wentylator 6 cm na zmniejszonych obrotach 6 razy dziennie, co 2 godziny na kwadrans, tylko w ciągu dnia (zbiornik 120x40x40).

Poza tym nie wszystkie wiwaria są podatne na pleśń. Kwestia co w nich jest, jakie rośliny, jakie podłoże, itp. W dwóch małych wiwariach nie mam wentylatorów i pleśni nie ma.

Odnośnik do odpowiedzi

Moje "wiwarium" wyglada tak ze mam na dnie wode nalana aby zwiekszyc wilgotnosc, rosliny sa w podstawkach. Co mam w szkle? Otoz mam trzy dzbanki male i 6 plywaczy. Zaraz beda fotki...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.