Skocz do zawartości

Witam

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 626
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witam na forum.

Tak jak wyżej, jestem roślinomaniaczką i najwyższy czas zabrać się za owadożery. Od jakiegoś czasu zainteresowałam się ta grupą roślin. Jak na razie mam trzech przedstawicieli, rosiczkę, muchołówkę i kapturnicę, raczej te pospolite. Troszkę już poczytałam na ten temat i wiem już, że raczej się skupię na tych roślinach, które wymagają zimowania.

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, może źle to ujęłam. Interesują mnie rośliny, które wymagają zimowania w niskiej temperaturze typu kapturnica. Mam możliwość takiego stanowiska w zimie. Jest to zimny nieogrzewany ganek z południo-zachodnią wystawą.. W mroźne dni, temperatura waha się w granicach 0 st.C. W tym roku nawet rosiczka tam przeżyła.

Edytowane przez dukra13
Odnośnik do odpowiedzi

Gość nomen_oblitum

Witam :)

Jestem Ania, studiuję weterynarię, kocham psy, a ostatnio dostałam trochę nasion roślin owadożernych ( nawet nie wiem jakich, "dawca" też nie wiedział co to za gatunki) i zastanawiam się cóż z tym fantem zrobić:) Jak na razie kupiłam kwaśny torf, doniczkę i czekam na natchnienie :)

Pozdrawiam! :)

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam na imię Marcin. Pochodzę z pomorskiego, wychowałem się w zachodniopomorskim, mieszkam w DE przy NL. Mam sto lat :)

Owadożerami interesuje się od plemnika?? Jednak moje pierwsze rośliny (Drosera) wysiałem w październiku 2012 r. Następnie zbudowałem dla mych podopiecznych terra. Kolejne rośliny (Drosera) wysiałem w styczniu 2013 (wina terra - dobrze się tam czują). Aktualnie jestem po zakupie Kapturnicy, Tłustosza oraz Dzbanecznika.

Poza konstruowaniem terrarium ;) interesuję się nie tylko owadożerami, ale i Swoją Żoną oraz dziećmi (przede wszystkim), również komputerami, samochodami, wiadomościami, nowymi technologiami,filmami,swoją pracą. Mam nadzieję,że uzyskam na tym forum wiele cennych informacji, za co podzielę się swoimi doświadczeniami z owadożerami.

Pozdrawiam (konserwator)karaluch.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich .... :)

Od niedawna zainteresowały mnie te roślinki a najbardziej Muchołówka, może pomożecie mi doradzić u kogo mogę kupić dobre i zaufane nasionka.

Jak na razie to się nie znam na tym i mam nadzieje ze znajdę tutaj dużo ciekawych i pomocnych tematów. okej

Pozdrawiam .... :)

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy :)

Odradzam na początek kupno nasion muchołówki.

Trzeba mieć minimum wiedzy jak i cierpliwość.

Siewki można łatwo stracić a roślinki dopiero po latach mają okazałe rozmiary.

Lepiej kupić podrośnięte od kogoś na forum.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Dzień dobry,

Szymon się kłania , śledzę forum jak widać po rejestracji... się przełamałem w końcu ;)

Postaram się nie męczyć swoją osobą ;)

Lekkiej głowy z rana życzę wszystkim... ;)

Edytowane przez Denis
Odnośnik do odpowiedzi