michaall Napisano 9 Czerwca 2013 Share Napisano 9 Czerwca 2013 Witam wszystkich Czytam to forum od jakiegoś czasu, a owadożery hoduję od 3 lat więc jakieś doświadczenie już mam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Witam. Jestem Elżbieta figurująca jako Elazet na forum Owadożery. Rośliny owadożerne uprawiam[bo uważam,że hoduje to się zwierzęta] kilka lat. Mam też storczyki głównie masdevallie,sabotki,drakule i zygopetalum, i inne rośliny skalne i wodne. Uwielbiam konie,zwłaszcza arabskie kuhailany,moim hobby jest jazda konna,ornitologia,słuchanie dobrej muzyki - klasycznej i rozrywkowej,poezja,malarstwo,dobry,wartościowy film i książka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Witamy na forum. Przepraszam, że tak nie na temat, ale kolejny już raz widzę tu zastrzeżenia wobec używania słowa "hodowla" w odniesieniu do roślin i chciałbym się do sprawy odnieść. Słownikowa definicja tego terminu jak najbardziej dopuszcza takie jego użycie, a mówi mniej więcej to, że hodowla jest planową opieką nad wzrostem i rozwojem zwierząt lub roślin. Osobiście uważam nawet, że termin "hodowla" jako opis tego, czym się tu zajmujemy jest zgrabniejszy niż "uprawa" ponieważ zakres czynności do których może odnosić się drugie z słów jest znacznie szerszy, wymienię choćby tylko uprawianie sportu , więc "hodowla" lepiej precyzuje sprawę. Można chyba śmiało wyluzować w tym temacie i używać obu wyrazów jako synonimów. Zresztą pamiętajmy, że nasze rośliny mają w sobie pierwiastek zwierzęcy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Według mnie "hodowla" jest adekwatnym słowem. Uprawa to bardziej utrzymywanie roślin i ich pielęgnacja, żeby pozyskać jak najwięcej materiału, z kolei jak ktoś dodatkowo mnoży, krzyżuje, rozprzestrzenia, szuka najlepszych rozwiązań hodowli, to hoduje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sn@jpeRos Napisano 1 Lipca 2013 Share Napisano 1 Lipca 2013 witam mam na imię Przemek, lat 25, od niedawna fascynuję się roślinami owadożernymi. w swojej kolekcji posiadam 3 muchołówki i 4 rosiczki i ciągle chce więcej mam nadzieje ze dowiem się tu dużo ciekawych wiadomości na temat tych roślinek. pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwertyweb Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Witam. Jestem Mateusz i interesuje się roślinami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peyotl Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Cześć wszystkim! Właśnie się zarejestrowałem i spieszę przywitać Interesuję się biologią i biotechnologią roślin wszelakich od kaktusów i sukulentów po owadożery. Pozdrawiam wszystkich! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Hey Ja te roslinki mam w sumie z allegro takie mini były, mucholowke mam i rosiczke, mucholowka zmarniala ale sie odrodzila (poki co niema czerwonych listkow w srodku ) Rosiczka sobie jakos zyje bo łapie te małe muszki i wlasnie bedzie mi kwitla ;o Mam ulamac lodyzke zeby jej nie męczylo czy ma rosnąc i na nasionka sobie zatrzymac? Ja juz kieeedys mialam mucholowke, ale mi zdechla na zime. Te co teraz mam przezyly zime jakos Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Cześć, pęd zostaw, będą nasiona, a rosiczki to prawie nie męczy . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Witamy serdecznie Northerka Wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania znajdują się na forum. Zachęcam do poczytania i wszystko będzie jasne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol954 Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Witam serdecznie, mam na imię Karol. Od dawna interesuję się roślinami owadożernymi, jednak posiadam je dopiero od kilku tygodni. Mam nadzieję, że dzięki informacjom z forum moje rośliny ciągle będą w dobrej kondycji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam Jestem już długo na forum, ale jakoś teraz dopiero zainteresowałem się tym tematem. Mam na imię Mateusz, mieszkam w niewielkim mieście, w województwie łódzkim . Rośliny owadożerne hoduję już od 6 lat, przez ten czas uzbierało mi się już dość sporo roślin. Większość uprawiam na dworze. Interesuję się też storczykami gruntowymi, na wiosnę zabieram się za hodowlę obuwików. Pozdrawiam Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez capensi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Witam serdecznie forumowiczów! Zarejestrowałem się w końcu bo uzbierała mi się dość spora kolekcja roślinek owadożernych, o które dbam dokładnie od roku. Zaraziła mnie tym pewna osoba z innego forum. Najbardziej uwielbiam rosiczki, mam ich kilkanaście bodajże odmian a może więcej niż 20? hmm Postaram się dodać co nieco ze swojej galerii Łukasz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Witamy na forum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Serdecznie witam kolegę kolarza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi