Skocz do zawartości

Witam

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 626
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witam wszystkich,

Jestem Kuba, interesuje się roślinami owadożernymi i jazdą konną, mieszkam "pod" Łodzią, mam 14lat ;)

Cześć Kuba! Jestem Jacek, kilkakrotnie starszy od Ciebie, ale tutaj wszyscy jesteśmy równi :)

Nie siedź w domu, właśnie zaczyna się wystawa w łódzkiej Palmiarni yeah

Będzie sporo ciekawych Dzbaneczników w ekspozycji, a sądząc po nicku spodobają Ci się takk

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Cześć, ostatnio byłem na ZOObotanice we Wrocławiu, która odbywała się w Hali Stulecia. Baaaaardzo mi się podobało, wiele zwierząt, roślin, akwariów... Tak w końcu gdy obszedłem całą wystawę stwierdziłem, że muszę kupić koniecznie owadożerną roślinkę. Zakupiłem dwie muchołówki, jedna zielona z krótkimi liśćmi i dużymi pułapkami, i drugą czerwoną z długimi liśćmi i o połowę prawie mniejszymi pułapkami.

Zabrałem oczywiście roślinki do domu, już chyba z tydzień u mnie są, przez ten czas przeczytałem dość sporo informacji o dionaei muscipuli ale wciąż brakuje mi doświadczenia i wiedzy praktycznej.

Roślinki oporządziłem, odcinając osłabione liście z czarnymi i pozamykanymi pułapkami które nie miały w środku pożywienia.

Dzisiaj stwierdziłem że odważę się na eksperyment (ten kto nie próbuje i nie testuje ten nie zdobywa doświadczenia), rozszczepiłem obydwie, przygotowałem torf z ph 3,5 - 4,5 wymieszany z piaskiem w akwarium, gdzie zasadziłem rozdzielone korzenie z liśćmi, w starych doniczkach zostawiłem drugie połówki.

Nie wiem czy eksperyment się uda, ale od czegoś trzeba zacząć. Teraz postaram się o dodatkową mobilizację, wszelkie porady są mile widziane (proszę brać pod uwagę że jestem "świeży" i nie znam poprawnej terminologii).

Mam 26 lat i mam nadzieję poznać innych miłośników owadożerców :)

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie:)

Mam pytanie czy Mikoryza działa owadobujczo? Jakieś 2 lata temu zasadziłem ją w ogródku i dziwnym trafem ilość owadów zmalała przy najmiej o 100%! Spotkaliście się kiedyś z takim zjawiskiem zjawiskiem ? Możliwe że na zmiejszenie ilości owadów miał inny czynnik dlatego jestem ciekaw waszych sugesti czy pomysłów.

Edytowane przez Gozo
Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Mam na imię Sylwek i mieszkam w Łodzi, owadożercami zainteresowałem się gdy ziemiórki zaatakowały moje rośliny, zamiast żółtych tablic lepowych, kupiłem zielone, tłustoszke, rosiczki i muchołówkę, bardzo dobrze się sprawiają, a że wychodzę z założenia, skoro już coś mam, to trzeba o to dbać, i tak szukając wiedzy trafiłem na waszą stronę, oprócz owadożernych hoduje sporo innych roślin, cytrusy, kaktusy, Hoye i wiele innych roślin-kwiatów, ogrodowo- tarasowych

Pozdrawiam

Edytowane przez sylvio
Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nazywam się Piotr. Roślinami owadożernymi zainteresowałem się około 3 lata temu, ale w przeciwieństwie do moich innych "pomysłów", owadożerów nie porzuciłem i chyba mogę po tych kilku latach powiedzieć, że się to nie zmieni. Forum czytam od początku mojej przygody, gdy czas pozwala. Najbardziej lubię rosiczki, niestety z braku stałego miejsca zamieszkania muszę się ograniczać z ich ilością. Obecnie 90% mojej uwagi pochłania kiełkująca D. regia jako, że jest to moje 3-cie podejście do niej.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Gość deanvendetta

Witam, na imię mam Łukasz. Jestem studentem, owadożernymi roślinami zainteresowałem się całkiem nie dawno, na chwile obecną powiększam swoją wiedzę w zakresie opieki nad tymi cudeńkami. W bardzo niedalekiej przyszłości zamierzam wejść w posiadanie rosiczki, muchołówki, kapturnicy i dzbanka.

Pozdrawiam

Edytowane przez deanvendetta
Odnośnik do odpowiedzi