bartii9512 Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Chce wysiać w przyszłym tygodniu rosiczkę d. capensis i wiem ze będzie trzeba ja doświetlać i mam kilka pytań: 1.Czy wystarczy świetlówka o barwie światła 827 czy musi być koniecznie 865 (która ciężko dostać)? 2.Ile godzin będę musiał doświetlać siewki 3.I jaka temperaturę mam utrzymywać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 capensisów aż tak doświetlać nie trzeba, wykiełkują i bez tego(chyba że masz fest ciemno) 1. 2700 to zła temp barwowa, mało Ci to da 3. dobrze żeby nie spadała poniżej 15st Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartii9512 Napisano 2 Października 2009 Autor Share Napisano 2 Października 2009 czyli jednak będę musiał kupić 6500k. Ile może kosztować taka świetlówka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 (edytowane) czyli jednak będę musiał kupić 6500k. Ile może kosztować taka świetlówka? Philips (Genie lub Tornado) zależnie od mocy i źródła zakupu 20-30 zł + wysyłka. Polux lub Realux są tańsze (Allegro). Edytowane 2 Października 2009 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Ja osobiście polecam : http://allegro.pl/item735253921_swietlowka...400k_polux.html lub http://sklep.amical.pl/index.php?products=...amp;prod_id=756 Radze również zajrzeć do tematu " Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie " ( 13 i 14 stronę masz właśnie o świetlówkach tego typu ) : http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...ic=3877&hl= Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartii9512 Napisano 2 Października 2009 Autor Share Napisano 2 Października 2009 Na moje to 40w za dużo wiec chyba 23w by była dobra. A ile bym musiał godzin podświetlać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cahirpl Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Na moje to 40w za dużo wiec chyba 23w by była dobra. A ile bym musiał godzin podświetlać? To zależy gdzie postawisz. Jak na parapecie południowym, to pomimo jesieni, zimy światła nie będzie tak mało i doświetlać trzeba wieczorem i ewentualnie rano. Ja posadziłem we wrześniu i przy oknie zachodnim, doświetlałem od 16-17 do 22 jakoś tylko, efekt uznaje za dobry (wykiełkowało ok. 60% nasion). Odpowiednio więcej przy oknie na inną stronę lub jeśli będzie to stać z dala od okna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Do capensisow polecam parapet tyle im wystarczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 (edytowane) Mi tam capensisy kiełkują, czy lato, czy zima, czy zimno czy ciepło. Zawsze mi bez problemu kiełkują. Jak wysiewam capensisy to daje doniczkę do dużej podstawki z wodą, na północne okno do garażu i tak bardzo dobrze kiełkują, a światła nie mają prawie w ogóle. Nawet w na tym parapecie w garażu wyhodowałem rosiczkę ponad 8cm. Urosła by większa, ale poszła na sprzedaż. ^^ Edit: Jak się bardziej zagłębisz w owadożery, to sam zauważysz, że capensisy rosną jak chwasty. Edytowane 2 Października 2009 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartii9512 Napisano 3 Października 2009 Autor Share Napisano 3 Października 2009 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi bardzo mi pomogliście Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiw Napisano 25 Listopada 2009 Share Napisano 25 Listopada 2009 Mam Pytanie: Czy moge doświetlac w nocy rosiczke swiatłem niebieskim ?? prosze o odpowiedz:D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 25 Listopada 2009 Share Napisano 25 Listopada 2009 Dokładnie o jakie światło "niebieskie chodzi"? Świetlówka, dioda? Jaki cel tego doświetlania - wizualny, przyśpieszenie wzrostu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiw Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 tzn. chodzi mi o to czy zaszkodzi czy pomoże i jak pomoże to jak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 ale czym dokładnie planujesz doświetlać?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiw Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 zarowkami energooszczednimi diodowymi kolor niebieski rosiczki sa bardzo male dopiero co wyrosly czy moze im to zaszkodzic?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi