Skocz do zawartości

Pytanie związane z chłodzeniem

tomislav1ster

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki jest procent i czy w ogóle jest taka możliwość aby kształt parownika z [_] stał się ___ ? Mam zamiar bez zabawy w drugi obieg wsadzić to do terra. Oczywiście przy demontażu w żadnym przypadku nie może ulec układ rozszczelnieniu. Z racji, że moje terra górskie jest z płyty wiórowej wyłożoną grubą folią nie będzie problemu zamontować tego w środku. Dodatkowo styropian jako izolacja. A co do sterowania temp mam zamiar zakupić coś takiego : LINK

Fotki :

87018056.th.jpg 59315198.th.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz szans tego wyprostowac ... mozesz probowac ale nie wroze ci powodzenia, chociaz ten przewod doprowadzajacy gaz chlodzoacy mozna smialo ale nie do przesady formowac. Dotego widze ze ten twoj cold-plate jest calkowicie polaczony wiec musilabys go dodatkowo rozciac. W sumie mozesz probowac go delikatnie uformowac ale jakos to czarno widze.

Co do regulacji temp. to raczej ci to odradze (to z alegro) a to dlatego ze nie masz tam zadnego znacznika temp. :) wiec ustawiac bedziesz na czuja, lepiej kup sterowanie temp do akwarium dla rybek :) koszt to 20zł a masz pełną regulacje.

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi

Wojtek a czy mógłbyś mi zapodać jakiś link z takim sterownikiem ?

Teraz już sam nie wiem czy spróbować to prostować czy nie ? Nie dysponuję kolejną lodówką do zepsucia ;]

Edytowane przez tomislav1ster
Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie tego nie podjolem bo balem sie ze mi peknie :) jest wykonany z aluminim a cienkie aluminium moze szybko peknac ale jest tez latwym materalem do ksztaltowania ... szkoda ze nie poszukales czegos z prastym cold-plate ...

Co do sterownika to moge ci zrobic zdjecie jutro tego co ja mam od rybek moze nawet gdybys chcial to moglbym ci go sprzedac, ale na razie mysle czy samemy go nie zamontowac bo u siebie wyrzucilem bimaetal z lodowki i zrobilem zalaczanie na stale ...

Mam na mysli cos takiego https://ssl.allegro.pl/item751433297_termor..._rt_2_nowy.html ale widze ze tu temp. od 16 wiec musze zerknac u siebie jak to wyglada.

Znalazlem cos ciekawszego https://ssl.allegro.pl/item752999786_cyfrow...ium_rt_2co.html ale poszukaj samego cyfrowego termostatu bo tu masz zestaw.

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi

Trochę kosztuje ale rozwiązuje trzy problemy włączanie/wyłączanie światła, grzanie/chłodzenie, regulacja wilgotności: http://www.allegro.pl/item752227540_termos...ilgotnosci.html

Warto zobaczyć na stronkę tej firmy mają sporo sterowników w różnych konfiguracjach: http://www.ibis.krakow.pl/

Odnośnik do odpowiedzi

Takie rozwiazanie to rewelacja ale cena tez spora bioroac pod uwage ze nie jest w niej wszystko co potrzeba bo czujniki szyna itp to dodatkowe koszty ale sprawa bardzo fajna :) sam musze przemyslec takie cos choc cena mnie odstrasza.

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak z cięcia nici gdyż przedtem zamrażalnik był oszroniony i nie zauważyłem jednego przewodu który łączy dwie częsci. A jaki jest procent działania jeśli zrobiłbym sobie "nadbudówkę " nad świetlówkami, oczywiście dobrze odizolowaną i w niej umieściłbym zamrażalnik. Wystarczyłoby tylko zgiąć dwie rurki, odprowadzająca i doprowadzającą freon do parownika. Tylko jaka jest pewność, że któryś z tych przewodów nie pęknie gdyż jest to stara lodówka ( ok 20 lat) ;].

Odnośnik do odpowiedzi

Makler w w tym zestawie jest cyt:"czujnik temperatury i czujnik wilgotności GRATIS!"./

Problemem może być obudowa. Jeśli jednak programator nie będzie w widocznym miejscu wystarczy cyt:"Lub dowolna obudowa natynkowa z supermarketu budowlanego". Jeśli przerobiłeś lodówkę to i obudowę zastępczą znajdziesz :). Ten czujnik jest o tyle dobrzy, że ma "margines działania" - histereza - który powoduje, że grzałka, lodówka załączy się dopiero jeśli temperatura spadnie o ileś tam stopni poniżej zadanej temperatury. Dzięki temu nie ma takiej możliwości, że coś będzie się włączało i wyłączało co sekundę (np. dogrzewa o 0,5stopnia, wyłącza, spada o 0,5stopnia i znowu dogrzewa o 0.5 stopnia).

Ma tez różne konfiguracje - dokumentacja: http://www.ibis.krakow.pl/download/PL11-THT-M.pdf

Obecnie nie używam tego sterownika ale przymierzam się do modernizacji i zakupu właśnie takowego.

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowe elementy wyniosą wiele więcej niż cytowane 20zł. Do tego dochodzi zaprogramowanie prawdopodobnie epromu. Prawdopodobnie koszt wyniósł by około połowy (lub odrobinę mniej) ceny "sklepowej". Oczywiście elektronik poradzi sobie z takim problemem. Zwykły śmiertelnik nie bardzo. Oczywiście można zaprzęgnąć PC-ta do pracy :) Tutaj napisanie odpowiedniego programu sterującego i montaż czujników nie powinna sprawić problemów. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie samo zaprogramowanie epromu to juz niezla kasa :) do tego nie latwo znalesc kogos kto ma taka mozliwasc. No ja sie zaczelem powaznie zastanawiac nad nim bo chociaz mam wszystko ale osobno to mozga sie wywiazac problemy chociazby wlasnie z histereza ... musialbym sprawdzic ale powiem tak wyswietlacz jest fajny bo nie trzeba sie za wiele bawic a efekt jest pierwsza klasa. To moze jakbysmy wzieli 3 dali by rabat :D ??

Odnośnik do odpowiedzi

To moze jakbysmy wzieli 3 dali by rabat :D ??

Dobry pomysł. Podpytaj się jak możesz.

Dziś mi odpisali i mogą mi dać 5% rabatu na elektronike :) (niewiele ale zawsze coś) więc pytanie czy 3 osoby się zdecydują. Kupić oczywiście może któryś z nas.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.