Skocz do zawartości

Nieudane In Vitro

mandod1

Rekomendowane odpowiedzi

Rośliny wsadzone 12 sierpnia. Część zapleśniało, bo pożywki były bez PPM. Potem (po 6 dniach) dodałem PPM, wysterylizowałem pożywki i rośliny.

Rośliny siedziały 6 tygodni po żarówką energooszczędną 20w 2700 K (niestety), potem zostały przeniesione na parapet okienny(straciłem już nadzieję).

Problem jest w tym, że zrobiły się bordowe, i nic więcej. Po prostu nie rosną.

Pożywka:

1/2 MS

30g/l sacharozy

1 ml/l PPM

7 czy 8 g/l agaru

ph 5,5(korygowałem za pomocą HCl i NaOH, bo trochę się śpieszyłem i może tu popełniłem błąd)

Wklejam fotki, powiedzcie ew. co mogłem źle zrobił, żeby już tego samego błędu w przyszłości nie powtórzył.

ab704a1a14096e67med.jpg

33d56fcdd8113161med.jpg

17f280f2676104c1med.jpg

1d545891b5cbc453med.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka procedura sterylizacji>? W przypadku muchołówki używa się całych liści, nie samych pułapek. Najprawdopodobniej za mocna sterylizacja.

Światło w przypadku in vitro nie jest bardzo ważnym czynnikiem- zimne świetlówki wystarczają.

Odnośnik do odpowiedzi

15% podchloryn sodu czy 15% wybielacz? Wybielacz zawiera ok. 5g podchlorynu/100ml-->5%. Ja używam 5% roztworu wybielacza, co daje 0,25% NaOCl.

Spróbuj użyć całych liści muchołówek- włącznie z "białym czymś" na dole, ale w małej ilosci bo strasznie ciężko się to sterylizuje. Użyj najmłodszych liści roślin które nie wchodzą w stan spoczynku [czytaj najlepiej hodowane w domu pod lampami], z rosiczkami podobnie. Wycinki najlepiej zbierać rano, ale nie jest to konieczne.

Sterylizacja liści muchołówek- spróbuj:

a) płukanie pod bierzącą wodą

b) 10-15 min wstrząsania w bardzo mało stężonnym rrrze detergentu

c) zanurzenie na 5-10 s w EtOH [ ma to wyłacznie usunąć woski z powierzchni]

d) 15 min 5% NaOCl aktywowane do pH ~7 [KH2PO4/ocet] [do tego rru też dodajemy detergent- to bardzo ważne]

e) płukanie w 0,5% PPM [3x wymiana]

Rosiczki-

a)bierząca woda

b) 10 min mycia w detergencie j.w

c)EtOH j.w

d) 10 min 5% NaOCl j.w

e)j.w

Pożywka dla obu tych gatunków- startowa- może być 50% MS 30g sach/l bez hormonów, ale z 1-1,5 ml PPM/l

Tutaj ewidentnie się spaliły, dodatkowo eksplantaty były źle dobrane.

Odnośnik do odpowiedzi

Nasiona- rosiczek, muchołówek-50% MS, podobnie liście tyle ze z BAP. Jest wiele możliwości, każda ma swoje specyficzne wady i zalety, wybór zależy od tego co chcesz osiągnąć ;) Albo od tego czy inne wychodzą...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.