mandod1 Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 Rośliny wsadzone 12 sierpnia. Część zapleśniało, bo pożywki były bez PPM. Potem (po 6 dniach) dodałem PPM, wysterylizowałem pożywki i rośliny. Rośliny siedziały 6 tygodni po żarówką energooszczędną 20w 2700 K (niestety), potem zostały przeniesione na parapet okienny(straciłem już nadzieję). Problem jest w tym, że zrobiły się bordowe, i nic więcej. Po prostu nie rosną. Pożywka: 1/2 MS 30g/l sacharozy 1 ml/l PPM 7 czy 8 g/l agaru ph 5,5(korygowałem za pomocą HCl i NaOH, bo trochę się śpieszyłem i może tu popełniłem błąd) Wklejam fotki, powiedzcie ew. co mogłem źle zrobił, żeby już tego samego błędu w przyszłości nie powtórzył. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 Jaka procedura sterylizacji>? W przypadku muchołówki używa się całych liści, nie samych pułapek. Najprawdopodobniej za mocna sterylizacja. Światło w przypadku in vitro nie jest bardzo ważnym czynnikiem- zimne świetlówki wystarczają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandod1 Napisano 6 Października 2009 Autor Share Napisano 6 Października 2009 Sterylizacja 10 minut detergent, 60s 92% EtOH, 8 minut 15 % podchloryn sodu. Mniejsze krócej. Po tygodniu niektóre jeszcze w PPM, bo zaczęły pleśnieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 15% podchloryn sodu czy 15% wybielacz? Wybielacz zawiera ok. 5g podchlorynu/100ml-->5%. Ja używam 5% roztworu wybielacza, co daje 0,25% NaOCl. Spróbuj użyć całych liści muchołówek- włącznie z "białym czymś" na dole, ale w małej ilosci bo strasznie ciężko się to sterylizuje. Użyj najmłodszych liści roślin które nie wchodzą w stan spoczynku [czytaj najlepiej hodowane w domu pod lampami], z rosiczkami podobnie. Wycinki najlepiej zbierać rano, ale nie jest to konieczne. Sterylizacja liści muchołówek- spróbuj: a) płukanie pod bierzącą wodą b) 10-15 min wstrząsania w bardzo mało stężonnym rrrze detergentu c) zanurzenie na 5-10 s w EtOH [ ma to wyłacznie usunąć woski z powierzchni] d) 15 min 5% NaOCl aktywowane do pH ~7 [KH2PO4/ocet] [do tego rru też dodajemy detergent- to bardzo ważne] e) płukanie w 0,5% PPM [3x wymiana] Rosiczki- a)bierząca woda b) 10 min mycia w detergencie j.w c)EtOH j.w d) 10 min 5% NaOCl j.w e)j.w Pożywka dla obu tych gatunków- startowa- może być 50% MS 30g sach/l bez hormonów, ale z 1-1,5 ml PPM/l Tutaj ewidentnie się spaliły, dodatkowo eksplantaty były źle dobrane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandod1 Napisano 7 Października 2009 Autor Share Napisano 7 Października 2009 15 % wybielacza. OK, teraz spróbuje z całymi liśćmi. Pożywkę robić bez hormonów? Dopiero jak coś zacznie rosnąć to 6-BAP, KIN? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 9 Października 2009 Share Napisano 9 Października 2009 W przypadku muchołówki może być bez, dla rosiczek 1-2mg BAP, bez też będzie działać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandod1 Napisano 10 Października 2009 Autor Share Napisano 10 Października 2009 Ok, to na razie kupiłem trochę nasion, może w środę będą, wtedy zabieram się za robienie czystej pożywki, tylko lepiej 25, czy 50 %? Pokombinuje też z liśćmi rosiczek z 1 mg/l 6-BAP Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 Nasiona- rosiczek, muchołówek-50% MS, podobnie liście tyle ze z BAP. Jest wiele możliwości, każda ma swoje specyficzne wady i zalety, wybór zależy od tego co chcesz osiągnąć Albo od tego czy inne wychodzą... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandod1 Napisano 17 Października 2009 Autor Share Napisano 17 Października 2009 OK, a mam jeszcze takie pytanie, jeśli przechowywałem w temperaturze pokojowej hormony przez tydzień a pożywkę 10.0 MS przez miesiąc to są one przydatne do użycia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 Wszystko będzie ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi