szpako85 Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Witam mam problem po torfie pełzają przeźroczyste cienkie larwy jak się tego pozbyć? miałem je w doniczce z rosiczką malutką i mi uschła chyba przez nie teraz boje się żeby mi muchołówki nie uszkodziły wtedy się zemściłem na nich i w doniczkę nalałem wrzątku ale teraz ten sposób odpada bo roślinę sobie zniszczę Help Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 jesli te przeźrocza mają czarną "nitke" w sobie to prawdopodobnie ziemiórki, a to bardzo źle. Albo wymień podłoże lub użyj jednego z środków najlepiej 2-3 razy w odstępie czasowym 1 tyg. Ja stosuje "diazol" ale inni na pewno cos ci jeszcze poleca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpako85 Napisano 6 Października 2009 Autor Share Napisano 6 Października 2009 Właśnie te z czarnym paskiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Larwy ziemióewk polecam Nomolt (formy larwalne),a następnie Karate ( formy dorosłe). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpako85 Napisano 6 Października 2009 Autor Share Napisano 6 Października 2009 A samo przesadzenie o tej porze roku by nie zaszkodziło roślinie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Nie powinno jeszcze jest czas z tym ,że dokładniej wypłukaj bulwe i korzenie z resztek ziemi. No i zabij dorosłe stadia bo za jakiś czas znów je będziesz miał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Na dorosłe ziemiórki świetnie się sprawdza żółte naczynie z wodą i płynem do mycia naczyń. Topią się masowo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpako85 Napisano 7 Października 2009 Autor Share Napisano 7 Października 2009 Hubu czyli jak pod doniczke to naczynie? roslinie nie zaszkodzi płyn do naczyń? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Hubu pisze o pułapce na dorosłe ziemiórki (muszki), a nie na larwy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Dokładnie, chodzi o pułapkę. Stawiasz takie naczynie obok rośliny i to wszystko. Tego płynu ma być w wodzie tylko troszkę, jeśli się spieni to ściągnij pianę łyżeczką. Dla ścisłości: z larwami musisz się rozprawić osobno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi