Masiol Napisano 11 Listopada 2012 Share Napisano 11 Listopada 2012 Może tak wyglądać. Przykrywasz ją agrowłókniną tak? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzony1991 Napisano 11 Listopada 2012 Share Napisano 11 Listopada 2012 Może tak wyglądać. Przykrywasz ją agrowłókniną tak? Tak ale to była dopiero pierwsza noc z agrowłókniną a poprzedniej nocy był przymrozek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 11 Listopada 2012 Share Napisano 11 Listopada 2012 Wygląda OK, nic jej nie jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 11 Listopada 2012 Share Napisano 11 Listopada 2012 Nie dawno chyba zakładałeś to torfowisko? Wsadziłeś ją z doniczką czy przesadzałeś? Może to być również aklimatyzacja... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzony1991 Napisano 12 Listopada 2012 Share Napisano 12 Listopada 2012 Nie dawno chyba zakładałeś to torfowisko? Wsadziłeś ją z doniczką czy przesadzałeś? Może to być również aklimatyzacja... Torfowisko zalożone w październku. Przesadziłem do torfu i chciałem rozdzielić mniejsze rośliny ale nie były jeszcze oddzielone to posadziłem razem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 7 Grudnia 2012 Share Napisano 7 Grudnia 2012 Witam. W tym roku to moje pierwsze zimowanie roślin(muchołówek ,kapturnic, rosiczek). Mieszkam w bloku i nie bardzo gdzie miałem przezimować więc zrobiłem pudełko z kartonu wsadziłem kilka gazet jako izolacja. Wysypałem trociny na dno i wsadziłem rośliny, po środku umieściłem 2 butelki z wrząca które wymieniam 2 razy dziennie.Pudełko jest umieszczone na balkonie okryte kocem. Temperatura nie spada poniżej zera jak jest na dworze -5 to oscyluje w granicach 0-10 stopni Celsjusza. Jedyny mankament to brak światła. Dlatego również nie zimuje cephalotusa bo wiadomo że bez światła nie przetrwa zimy. Czy cephalotus może przeżyć w ogóle bez zimowania? Czy jednak zimować bez dostępu światła?. Jeśli chodzi o rosiczki okrągłolistne to mogą przeżyć w polskich warunkach nawet do -20 stopni bez żadnego zabezpieczenia ? Czy rośliny przeżyją (kapturnice i muchołówki) bez dostępu światła zimą, znacznie to się odbije na kondycji roślin ? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 7 Grudnia 2012 Share Napisano 7 Grudnia 2012 Co do cefala to ja swojego nie zimuje, wiele osób twierdzi, że nie widzi różnicy pomiędzy zimowaniem a barkiem zimowania cefala. Jednak raczej on Ci nie zakwitnie, bez stanu spoczynku. Jeśli mowa o Polskich rosiczkach w warunkach naturalnych często są okryte mchem, bezpośrednio bez osłony przed wiatrem z tym - 20 bym nie przesadzał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorvina Napisano 8 Kwietnia 2013 Share Napisano 8 Kwietnia 2013 Hej, mam pytanko. Zakładając, że muchołówka była prawidłowo zimowana, to ile mniej więcej trzeba czekać na obudzenie się rośliny, czyli żeby było widać coś zielonego, oznakę, że żyje i ma chęć rosnąć? Pytam, bo pierwszy raz zimowałam muchołówkę, a że jeszcze przed zimowaniem była w stanie niezbyt dobrym, to się zastanawiam czy mnie zaszczyci w tym roku swoją obecnością. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 8 Kwietnia 2013 Share Napisano 8 Kwietnia 2013 Tydzień do trzech od kiedy poczuje słońce i ciepło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 25 Listopada 2013 Share Napisano 25 Listopada 2013 Witam Temat dotyczy zimowania mucholowek. Ze wzgledu na totalny brak warunkow do zimowania mam pytanie czy mucholowki przetrwaja na balkonie w malej prowizorycznej szafce, w ktorej w srodku jest styropian o grubosci 5cm, a na zewnatrz szafki jest agrowlkoknina ?Czy jest jakas szansa ? W ogole da to cos ze np obloze jeszcze styropianem na zewnatrz albo doloze jakas mate izolacyjna ? Rosliny sa w stanie przetrwac w takim "pudle" ? Bo jak nie to pozostaje lodowka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Zasada jest prosta (gorzej z realizacją) - bryła korzeniowa ma mieć cieplej niż to co na górze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desire Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 czyli najlepiej obłożyć również samą doniczkę dodatkowym izolatem + ocieplić szafkę/ pudełko ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 (edytowane) Wydaje mi sie ze trzeba jakies zrodlo ciepla umiescic w takim pudle/szafce bo inaczej bedzie w srodku doslownie pare stopni roznicy miedzy temp na zewnatrz. Tylko jakie zrodlo ciepla, moze ktos ma jakis pomysl. Pudlo jako tako jest dobre na teraz kiedy temp nie spada jeszcze grubo ponizej 0 stopni ale jak bedzie -20 to bedzie lipa Edytowane 26 Listopada 2013 przez porter Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Ja w tym roku będę zimował muchołówki i kapturnice w dużym (80x60 cm), otwartym od góry pudle kartonowym obłożonym styropianem od wewnątrz. Na spód dam warstwę piasku około 4-5 cm i w nim będą powciskane doniczki z roślinami. W piasku, między doniczkami będę miał ukryty równomiernie rozłożony kabel grzewczy (terrariowy) o długości 4 m, podłączony do wyłącznika czasowego, na którym w czasie silnych mrozów będę zwiększał częstotliwość włączania tego kabla grzewczego, zależnie od pomiarów temperatury podłoża w doniczkach (będę utrzymywał na poziomie powyżej zera). Lepiej byłoby podłączyć do jakiegoś regulatora temperatury, ale takowego nie posiadam. Całość będzie stała w nieocieplonej altanie na działce, w której temperatura jest prawie taka sama, jak na zewnątrz. W czasie silnych mrozów pudło będę dodatkowo przykrywał styropianowym wieczkiem od góry. Mam nadzieję, że system się sprawdzi . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 A jaka moc tego kabla ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi