Medrol Napisano 22 Sierpnia 2015 Share Napisano 22 Sierpnia 2015 Witam jako że jestem młodym hodowcą i w tym roku będę pierwszy raz zimował muchołówki nasuwają mi się pewne pytania. W domu mam poddasze na którym w zimę panują ujemne temperatury i chciałbym tam przezimować muchołówkę i planowałem doniczkę włożyć do pojemnika do którego po brzegi wstawionej doniczki nasype trociny. Zastanawiałem się również nad tym by przykryć ten pojemnik jakąś folią bądź szklaną płytą by docierały do muchołówki promienie słoneczne . Co sądzicie o tym pomyśle ?? Wiem że temperatury mogą być tam porównywalne z tymi które panują na dworze . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) Myślę że przeżyje Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez StachuRosja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarlaAppetina Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 Hej, swoje rośliny: Cephalotusa, rosiczki, muchole oraz kapturnicę trzymam na południowym balkonie w szklarencę tego typu: http://allegro.pl/mini-szklarnia-ogrodowa-...5643510867.html Muszę przyznać, że roślinki rosną świetnie, łatwo jest utrzymać wilgoć oraz promienie słońca bez problemu docierają. Jako, że dziś rano było 7 stopni, powoli nadchodzi czas zastanowić się jak przezimować owadożery. Szczerze się przyznam, że najlepiej by mi było trzymać je po prostu w tej szklarni - chroni przed wiatrem, łatwo utrzymać wilgoć i jest idealny dostęp do światła naturalnego. Wszystko tak na prawdę zależy o temperatur jakie będą. W tym roku posadziłam zebrane nasiona - zostały rozsadzone do 48 małych doniczek. Powoli zaczynają kiełkować, pytanie tylko co zrobić z nimi w zimę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Kto już zaczyna zimowanie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawadiak Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Moje juz od tego tygodnia wypoczywają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Luna_ Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Moja cały czas rośnie i nie wygląda na roślinę która przygotowuje się do zimowania.Nie za bardzo wiem co mam z nią zrobić... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Moje jeszcze stoją w kastrze na dworze, nie zanosi się żeby jakiś nagły spadek temperatury miał być do końca miesiąca. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie Za to d. filiformis-y już stworzyły pąk przetrwalny, też stojąc na dworze. Kapturnice też jeszcze zimy nie okazują, ale rozwój zatrzymały już miesiąc temu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 (edytowane) Kto już zaczyna zimowanie? Ja moje owadożery wypoczywają w temp. 8-15st już od tygodnia Moja cały czas rośnie i nie wygląda na roślinę która przygotowuje się do zimowania.Nie za bardzo wiem co mam z nią zrobić... przestaw roślinkę do niższej temp. to sama wejdzie w stan spoczynku ) Edytowane 17 Października 2015 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Ja rozpocząłem zimowanie, wyniosłem rośliny na dwór. Ale zabezpieczyłem je, włożyłem je do tekturowego pudła, na dnie jest styropian, a żeby było roślinom cieplej (no i żeby stały stabilnie) pogniotłem gazety i włożyłem je do pudła, a pudło do akwarium. Położone jest ono na boku, żeby z góry wpadało światło, a przy większych mrozach, dołożę styropianu. Mam jeszcze plan, aby dołożyć do gazet liście). Mam nadzieję, że jest wszystko jest dobrze zrobione. Tylko zastanawiam się, czy nie zaszkodziła im nagła zmiana temperatury. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nati Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Ja się właśnie przygotowuję. Moja muchołówka stoi jeszcze na parapecie w pokoju ale w miejscu gdzie jest trochę nieszczelne. Przeniosę ją do nieocieplonej przybudówki gdzie zimą jest zimno i mam tam południowe okienko, to chyba najlepsze z możliwych miejsc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daner Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 (edytowane) Witam, mam pytania odnośnie zakończenia zimowania.Czy można muchołówkę od razu z klatki schodowej wstawić do domu po panel ped 36w czy dostanie szoku? I jak z podlewaniem czy na początku przebudzania trochę mniej podlewać czy normalnie? Edytowane 6 Marca 2016 przez Daner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Wstaw na parapet na kilka dni a potem pod panel, chociaż nawet bezpośrednio nie powinno jej to przeszkadzać. Jeśli wnosisz je do normalnej temperatury, to przetrzymaj kilka dni (2-3) jeszcze na wilgotnym a potem zalej już jak normalnie. Ja tak zrobiłem i już zaczynają wypuszczać nowe listki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Witam, mam pytania odnośnie zakończenia zimowania.Czy można muchołówkę od razu z klatki schodowej wstawić do domu po panel ped 36w czy dostanie szoku? I jak z podlewaniem czy na początku przebudzania trochę mniej podlewać czy normalnie? Postaw normalnie pod panel na parapet, przecież o ten właśnie "szok" chodzi- on daje kopa roślinie do nagłego wybudzenia, coś jak oblanie zaspanego człowieka zimną woda Podlewaj z umiarem i tak do czasu słonecznych dni; nalej 0,5cm wody w podstawkę i czekaj aż wchłonie całość, odczekaj i dopiero dolej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daner Napisano 13 Października 2016 Share Napisano 13 Października 2016 Cześć. Myślicie że te muchołówki nadają się już na zimowanie czy jeszcze za małe? Będą na klatce schodowej jakieś 10-12°C okno zachodnie.W zeszłym roku poszło mi nieźle ale takich maluchów jeszcze nie usypiałem. 10gr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 13 Października 2016 Share Napisano 13 Października 2016 (edytowane) W naturalnym środowisku by takie małe zimowały więc raczej przezimuj PS.ta klatka schodowa to twoja czy taka publiczna w bloku? Edytowane 13 Października 2016 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi