Skocz do zawartości

Zimowanie muchołówek

paulo09

Rekomendowane odpowiedzi

W naturalnym środowisku by takie małe zimowały więc raczej przezimuj

PS.ta klatka schodowa to twoja czy taka publiczna w bloku?

W kamienicy mojej babci.W zeszłym roku sąsiedzi mi zabrali muchołówkę z klatki do mieszkania zafascynowani jej wyglądem, nieźle się wkurzyłem.Mam nadzieję że zrozumieli swój błąd :P

Mieszkam na najwyższym piętrze choć trochę ryzyko jest ale poprzednie zimowanie obeszło się bez kradzieży więc chyba nie pozostaje mi nic innego jak zaryzykować i tym razem, tym bardziej że na razie nie wymyśliłem bezpieczniejszej opcji.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 218
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 1 year later...

Moje muchołówki zaczęły już wypuszczać nowe liście. Bardzo małe, ale jednak i nie wiem czy powinnam je jeszcze zimować czy przenieść do stałego miejsca. Na razie pogoda jest zimowa, mróz itd. Poczekać aż się ociepli?

Odnośnik do odpowiedzi

Mój "potworek" jeszcze zimuje (mimo tego, że już malutkie nowe łodygi zaczyna puszczać) ale dopiero pod koniec przyszłego tygodnia planuję przesadzić i wystawić na parapet wewnętrzny żeby złapał trochę światła.

Do końca lutego średnie dobowe temperatury mają być zbliżone do 0*C więc chyba jeszcze można chwilę poczekać.

Edytowane przez kalic
Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba tak zrobię. Wcześniej było słonecznie, więc pewnie wyniuchały wiosnę i zaczęły rosnąć. Przesadzić też trzeba będzie. W grudniu pod moją nieobecność koty splądrowały parapet. Mama opanowała sytuację, ale omyłkowo uzupełniła podłoża ziemią uniwersalną <_<

Odnośnik do odpowiedzi

Sygnałem, że roślina się wybudziła jest wypuszczenie pędu kwiatowego. W czasie zimowania (co zależy od temperatury) muchołówka może całkowicie zastopować wzrost albo mocno go spowolnić. Wypuszczenie małych liści, nie jest jeszcze sygnałem, że zimowanie czas zakończyć.

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę? Moje muchołówki nigdy w poprzednich zimowaniach nie wypuszczały pędu kwiatowego...

Nie w czasie zimowania a po zimowaniu, gdy roślina się wybudza na wiosnę ze względu na wyższą temperaturę i dłuższy dzień. Wtedy wypuszcza pęd kwiatowy, co jest sygnałem, że zakończyła zimowanie.

No chyba, że pisząc ''małe liście'' masz na myśli pęd kwiatowy. Jeśli tak, to już się wybudziła niestety.

Edytowane przez Piotr Browarski
Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie czy warto już na początku marca ściągnąć na południowy parapet roślinki, które zimują od początku listopada? Czy lepiej wstrzymać się do bardziej słonecznych dni?

Odnośnik do odpowiedzi

Takie małe pytanie od "zapominalskiego" :-) przesadzającego roślinę po zimowaniu - dziś musiałem przesadzić muchołówkę, wszystko byłoby okej gdyby nie to, że zapomniałem wcześniej namoczyć torf i została posadzona w suchy torf :-(. Wlałem do podstawki ok. 0,1 litra wody (demineralizowanej), roślinka wszystko wciągnęła ale torf u góry jest wciąż suchy. Wlać jeszcze aż torf u góry będzie wilgotny czy może odpuścić sobie i normalnie podlewać? A może podlać od góry? Tyle że nie chciałbym jej przelać...

Obecnie roślinka przebywa w temp. 14*C, na oknie zachodnim.

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz trzymać ją w większej ilości wody lub tak jak w moim przypadku (też skleroza) podlać lub spryskać od góry. Na twoim miejscu wlałbym po prostu więcej wody, skoro już dużo wypiła.

w takim razie jutro doleję jeszcze trochę wody i zobaczymy jak sprawy sie potoczą :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Moje pierwsze zimowanie muchołówki w piwnicy w bloku. Temperatura była 0-10 °C i rozszczelniałem mocniej lub mniej aby była taka temp. Podlewana była raz na tydzień lub dwa.

Po wczorajszym ciepłym dniu przyniosłem do domu i tak wyglądała.

post-7790-1520848389_thumb.jpg

A tal wygląda teraz

post-7790-1520848480_thumb.jpg

Ciekawy jestem czy coś z tego wyjdzie. Czy zrobiłem dobrze, czy pójdzie na zmarnowanie?

Generalnie człowiek uczy się na błędach.

Proszę o opinię.

Pzdr.

Odnośnik do odpowiedzi