Johann Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 Dzięki za opinię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remi89 Napisano 13 Marca 2018 Share Napisano 13 Marca 2018 Moje muchołówki od 4 marca się opalają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 29 Września 2018 Share Napisano 29 Września 2018 Poniżej wrzucam aktualne zdjęcia moich dwóch muchołówek 1/ jedna - bujniejsza ;-) - to roślinka z tegorocznego pędu kwiatowego 2/ druga to odratowana bulwa po przejściu przez nią fali pleśni Mam pytanie co do zbliżającego się zimowania - czy zimować obie roślinki czy są na tyle małe, że w tym roku mogę sobie to odpuścić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 29 Września 2018 Share Napisano 29 Września 2018 Moim zdaniem nie musisz ich zimować. Poza tym istnieją osoby które w ogóle nie zimują RO i rosną im świetnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 4 Września 2019 Share Napisano 4 Września 2019 (edytowane) Roso, z tym światłem to kolejny mit. Być może nie czytałeś, ale jednym ze sposobów zimowania muchołówek w co cieplejszych rejonach świata jest przechowywanie ich w lodówce w zamkniętych pudełkach. Ciemność więc nie zabija. Powoli zbliża się pora zimowania. Ostatniej zimy mój muchol nie był zimowany i jego stan jest kiepski - przez cały okres IV-IX wypuścił może 6-7 łodyżek. Cześć z nich sczerniła nieosiągając pełnej dojrzałości. No i jeszcze przytrafiło mu się (pod moją nieobecność) zostać podlanym zwykłą, kranową wodą prosto w liście Od tygodnia roślinka stoi na parapecie zewnętrznym. No i mam dylemat co teraz zrobić. Mam dwie opcje: 1/ balkon: karton wypełniony "chrupkami styropianowymi" i wsadzona w to drewniana skrzyneczka, w której byłaby doniczka z roślinką. Nie wiem tylko czy wytrzyma w ten sposób zimowe przymrozki Ogólnie więc w zimnym otoczeniu bez światła. 2/ lodówka: w kartonie i torbie foliowej (nie każdy, kto zagląda do lodówki musi wiedzieć co jest w środku ). Tylko tu pojawia się kwestia dopływu powietrza - w kartonie i torebce można zawsze zrobić jakieś dziury ale tak czy inaczej lodówka jest tylko 2-3 razy dziennie otwierana. Ogólnie brak cyrkulacji powietrza. Edytowane 5 Września 2019 przez kalic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 17 Marca 2020 Share Napisano 17 Marca 2020 (edytowane) Kilka dni temu zakończyłem moim roślinkom prawie 5-miesięczne zimowanie. Były trzymane w lodówce, temperatura średnio 2-4 stopni. Zostały przesadzone do nowego torfu (wymieszany ze żwirkiem akwariowym). Mam nadzieję, że po aklimatyzacji zaczną się rozwijać Edytowane 17 Marca 2020 przez kalic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 17 Marca 2020 Share Napisano 17 Marca 2020 (edytowane) W jakim stanie Twoje rośliny przetrwały takie długie zimowanie bez dostępu światła? Edytowane 17 Marca 2020 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 19 Marca 2020 Share Napisano 19 Marca 2020 widać, nie potrzebowały światła ... dziś do nich zajrzałem i jedna z nich wypuściła liść (lub może zrobiła to jeszcze podczas zimowania a ja tego nie zauważyłem). Trzymam kciuki, żeby zaczęły ładnie rosnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gotkot Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 Chyba przeczytałęm cały watek od początku do końca i widzę że wciąż jest wiele wątpliwości, w tym i moje własne W każdym razie, do hodowli powórciłem chyba po 10 latach i od nowa zgłębiam temat zimowania, na zagranicznym odpowiedniku tej strony znalazłem interesujący tutorial do zimowania w lodówce, w linku poniżej. Może komuś się przyda - ja w każdym razie mam zamiar go przetestować i pewnie w marcu/kwietniu dowiem się, na ile dobrze udało mi się wykonać wszystkie zalecenia. IMHO poradnik poniżej zaje się być najdokładniejszym poradnikiem metody lodówkowej jaki znalazłem. Ale jak podkreślam wracam do zabawy po podajże 10 latach przerwy więc jeśli ktoś chciałby coś dodać, bo autor artykułu popełnił jakieś błędy to ja chętnie przyjmę wszystkie rady. Pozdrawiam https://www.flytrapcare.com/venus-fly-trap-fridge-dormancy-tutorial/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi