paulo09 Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Dużymi krokami zbliża się okres zimowania w związku z czym postanowiłem wszystkim przybliżyć mój sposób zimowania: Muchołówka wymaga okresu spoczynku. W tym czasie należy ją umieścić w pomieszczeniu, w którym będzie miała dostęp do dużej ilości światła, a w którym temperatura utrzymuje się pomiędzy -5 ,a 10°C. Roślina powinna mieć w tym czasie tylko lekko wilgotne podłoże - w żadnym wypadku nie powinna stać w wodzie. Minimalny czas okresu spoczynku to od 4 do 6 tygodni, może on jednak trwać nawet cztery miesiące ( w zależności od warunków). Jeśli nie mamy możliwości zapewnienia roślinie takich warunków musimy uciec się do jakiejś "sztuczki". Pierwszą z nich jest poddanie rośliny częściowemu spoczynkowi w temperaturze do 15°C. Drugą chociaż bardziej ryzykowną jest pozostawienie rośliny na zimę pod przykryciem (agrowłóknina) na balkonie bądź w ogrodzie. Zdecydowanie odradzam zimowanie roślin w lodówce. Porada: rośliny warto jest otoczyć kręgiem z żywego sphagnum co stworzy optymalne warunki wilgotnościowe oraz ochroni roślinę przed pleśnią. Jednocześnie zapraszam wszystkich do dyskusji na temat zimowania:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Biorąc pod uwagę warunki w zeszłym roku, początkowo można nawet zimować na dworze, rzadko zdarzały się temperatury poniżej 5st pod zerem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 6 Października 2009 Autor Share Napisano 6 Października 2009 No u mnie w zeszłym roku było przy gruncie -18:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 No jest jeszcze jedno wyjście zapewnienie roślinom w miare stałą temp. 15-20 stopni i zapewnienie doświetlania tak by dzien mial 12 godzin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 6 Października 2009 Autor Share Napisano 6 Października 2009 Doświetlanie to bul......it;) Wystarczy okno. Nigdy nie doświetlałem, miały tyle światła ile godzin trwał dzień Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 ale przy samym oknie z tego co wiem to moga sobie nie poradzic choc nigdy nie probowalem bez doswietlania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Swoje kapturnice i muchołówki (nawet małe) zimuję corocznie w dość ciemnej piwnicy. Ważne aby w tym czasie miały zapewniona niską temperaturę hamująca ich wegetację. Ciepło powoduje aktywację do wzrostu co z połączeniu z małą ilością światła kończy się niestety źle dla rośliny (wysoka podatność np. na choroby grzybowe). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 ja swoją muchołówkę przezimowałem w ogrodzie była okryta wełną mineralną i folią na wiosnę normalnie odbiła i cały czas ładnie rośnie w tym roku też tak będę zimować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 6 Października 2009 Autor Share Napisano 6 Października 2009 Marrom co miałeś na myśli pisząc małe muchołówki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Moje małe muchołówki ( ok 0,5 cm - 1 cm ) będą w tym roku traktowane tak samo jak duże , na razie stoją na dworze , myślę że pod koniec października wszystko pójdzie do garażu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 13 Października 2009 Autor Share Napisano 13 Października 2009 A tak zimuje muchole i regie: http://img378.imageshack.us/img378/25/zdjcie2284.jpg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 13 Października 2009 Share Napisano 13 Października 2009 myslalem ze zostawiasz w szklarni wszystko ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 13 Października 2009 Autor Share Napisano 13 Października 2009 Dzis moja szklarnia zostala zniszczona przez wiatr. jUtro ja bede naprawiał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 huh Paweł, imponująco to wygląda. U mnie nieco skromniej: Temp: (dziś)9* - regulowana oknem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 14 Października 2009 Autor Share Napisano 14 Października 2009 huh Paweł, imponująco to wygląda. U mnie nieco skromniej: Temp: (dziś)9* - regulowana oknem. Mam takiego samego Epsona;P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi