Skocz do zawartości

Zimowanie muchołówek

paulo09

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 218
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 7 months later...

Ja też mam takiego epsona.

Co do zimowania będę zimował początkowo na południowym parapecie na zewnątrz a później niestety wschodnie okno w spiżarni gdzie temperatura nie powinna przekroczyć 10*

Jeszcze nie miałem okazji zimować swojej muchołówki.

Edytowane przez pawel033
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...

Mam pewne pytania. Jest to moje pierwsze zimowanie.

1.Jak długo(od kiedy do kiedy zimować):

a) muchówkę amerykańską(zimowana na północny parapet w nieogrzewanym pokoju, temperatura może spaść poniżej zera)?

b) Kapturnice purpurową(zimowana tam gdzie muchówka)?

2.Czy lepiej postawić je na oknie gdzie mogą mieć temp. poniżej 0*C czy na półce w tym pokoju(mniej światła)?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

U mnie plan był prosty: pachruść wędruje do piwnicy i tam sobie zapada w 'sen zimowy'. Ale ale... muchołówka w ostatnich dniach mi oszalała i zaczęła rosnąć jak na drożdżach :huh:

Wizualnie nic złego się z nią nie dzieje...łapki nie brązowieją (nawet potężnieją), może troszkę zaczęły się marszczyć ale to chyba dlatego, że zabrakło mi destylowanej wody i była podlewana kranówką (nie bijcie).

Czy ten nagły 'wyskok' to znak z niebios by jednak darować sobie zimową siestę?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam pytanie ^_^ Chodzi o to, że moje muchołówki mają dopiero ok. 5 cm (może mniej, może więcej) i nie wiem czy mam je już zimować. W zasadzie wyczytałam, że muchołówki zimuje się jak osiągną już pewną wielkość, ale znowu gdzie indziej pisało, że można zimować od najmniejszych :huh: . Może Wy mi doradzicie... zaznaczę tu, iż jestem początkująca w hodowli tych roślinek...i nie wiem czy sobie poradzę unsure

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Ja mam pytanie.... Jaka żarówka się nadaje do oświetlania muchołówki? Czy może być LED? Jaką barwę świetlną wybierać ?? I czy coś jeszcze sprawdzać czy tylko barwę świetlną? Czy muchołówka i dzbanecznik może być oświetlany tą samą żarówką w tych samych warunkach?

POZDRAWIAM!!!

Odnośnik do odpowiedzi

Muchołówkę zimujesz i jej nie doświetlasz, dzbanecznika nie zimujesz, a LED się do tego nie nadają, bo emitują światło monochromatyczne. Jak już pytasz o barwę to coś w przedziału 4000-8500K, najlepsza jeśli pojedyncza to 6500K. Na wiosnę muchołówkę wystawiasz na dwór, czyli bez oświetlenia się obejdzie, a jeśli dzbanek jest popularny to południowy parapet starcza.

Odnośnik do odpowiedzi

Muchołówkę zimujesz i jej nie doświetlasz, dzbanecznika nie zimujesz, a LED się do tego nie nadają, bo emitują światło monochromatyczne. Jak już pytasz o barwę to coś w przedziału 4000-8500K, najlepsza jeśli pojedyncza to 6500K. Na wiosnę muchołówkę wystawiasz na dwór, czyli bez oświetlenia się obejdzie, a jeśli dzbanek jest popularny to południowy parapet starcza.

Czyli można doświetlać i muchołówkę i dzbanecznika razem(dzbanecznik i muchołówka z OBI czy tak IKEA - jeden h*j)? Jeśli tak to czy może polecicie jakąś żarówkę do roślinek o trzonku E14?

Przecież post nad Tobą Tough wyjaśnił, że muchołówek się nie doświetla.. Jeśli dzbanecznik to Ventrata to jak dla mnie szkoda zachodu.

Co do kompaktu to polecają to: (ja bym jednak kupił świetlówkę liniową)

http://allegro.pl/philips-swietlowka-torna...1320696801.html

Odnośnik do odpowiedzi