Skocz do zawartości

Zimowanie muchołówek

paulo09

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mojej nie zimuję bo stwierdziłem że za młoda jest, po za tym po tym jak wypuściła pęd i nasionka posadziłem wykiełkowało mi z 20 pare muchołówek na 30 nasionek i już malutkie pułapeczki niektóre mają. I raczej zimować będę za rok, bo znowu mi wypuściła pęd :O, ale tym razem obetnę i spr z niego otrzymać nową roślinkę.

Mam też pytanie, bo na niektórych liściach, pułapkach i na nowym pędzie pojawiły się czerwone kropki od czego to?

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 218
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 7 months later...

Kochani powiedzcie od jakiej wielkosci muchołówki należy ją zimować mam tegoroczne sadzonki jestem zielona w kwestii muchołówek i zimowania i boję cię zimować szczególnie tych maluszków czy jak 5-6cm nie przezimuje w tym roku to da rade-będę ją doświetlać jeśli trzeba a w przyszłym roku wszystkie przezimuje-mam pomieszczenie jasne ale panuje tam temp 0-5stopni a jak nagle w nocy spadnie na dwoże temp do -20 to może być i ponizej zera 1-2stopnie więc to nie jest idealne pomieszczenie;(

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mają 5-6cm średnicy to spokojnie możesz je przezimować. Do zimy jeszcze trochę czasu zostało a co za tym idzie-rośliny jeszcze podrosną.

ale boje się wolała bym je przezimowac za rok w tym przetestowała bym pomieszczenie na dorosłym okazie tylko boję się ze mi umra przez brak zimowania

Odnośnik do odpowiedzi

A czego się boisz? Ja w zeszłym roku zimowałem muchołówkę która miała 2-3cm i przeżyła.
Mniejsze/młodsze rosliny są delikatniejsze wiec łatwiej o ich śmierc jak by spadła temp albo za mało/za duzo wilgoci w ziemi było.

a jeszcze jedno bezpieczniej roślince w większej doniczce-11cm czy mniejszej 5,5cm.

Myślałam żeby je przesadzić do większej-nawet tak bez ingerencyjnie po prostu z podłożem z mniejszej włożyć do większej doniczki i pozostały luz wypełnić torfem z perlitem .

Większa wolniej się przesusza bardziej izoluje i chyba trudniej przelać więc jeśli naprawdę bezpieczniej je przezimować niż nie zimować to może właśnie większe doniczki?

Nie chce żeby mi umarły dlatego się boję

a jestem mocno początkująca a w zimowaniu to już w ogóle świeżak

Odnośnik do odpowiedzi

My mamy Cię przekonać czy co? Bo odpowiedź już dostałaś śmiało zimować. Co do doniczki to faktycznie większa do zimowania lepsza. A jeśli się boisz to po prostu nie zimuj i tyle.

nie , nie przekonać chodzi mi o to czy bez zimowania mi nie padną

Odnośnik do odpowiedzi

Razem z innymi przezimowały w tym roku maleństwa (zdjęcie z lutego)

Temp na parapecie od 3 do 17 C.

Więc z twoimi 5-6 cm nie powinnaś mieć problemów.Bez zimowania ci nie padną.

Edytowane przez Redgreen
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...
  • 2 weeks later...