M@ti Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Witam, Myślałem że już mnie nic nie zaskoczy jeśli chodzi o podłączanie instalacji oświetlenia do roślin. Aktualnie jestem na etapie budowy odbłyśnika do oświetlenia 2x18W (t8). Kupiłem: statecznik indukcyjny 36W lub 2x18W 2 używane świetlówki po 18W oprawki kable 2 zapłonniki 4-60W Wszystko podłączam jak należy (zgodnie ze schematem ze statecznika, który już nawet sprawdzałem ze schematami znalezionymi w sieci). A świetlówki ani drgną. Na początku myślałem że to wina świetlówek. Sprawdziłem montując układ dla pojedynczych świetlówek i obydwie świecą.Tak samo sprawdziłem zapłonniki- działają. Montowałem ten układ już chyba z 10 razy we wszystkie możliwe strony i nic. Teraz podejrzewam że to statecznik nie wytwarza mocy wymaganej do obsługi dwóch świetlówek jednak to tylko takie moje przypuszczenia. Jeśli może ktoś z was miał podobny przypadek i wie jak go rozwiązać to proszę o pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Mógłbyś zrobić dobre fotki oznaczeń statecznika i zapłonników albo chociaż napisać? Być może to wina zapłonników? Zdaje się, że niektóre są przystosowane tylko do pracy pojedynczej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Prawdopodobnie jak pisze hddk to wina starterów. O ile się nie mylę te polskie zapłonniki do świetlówek łączonych szeregowo mają oznaczenie ZTA. Do pojedynczych świetlówek ZTE. Lub EZS-1 dla pojedynczej świetlówki i EZS-2 dla dwóch. http://www.elektroinstalacje.info/news.php?readmore=24 Jeśli masz innego producenta daj foto lub spisz wszystkie dane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 6 Października 2009 Autor Share Napisano 6 Października 2009 (edytowane) Na to że może to być wina starterów to bym nigdy nie wpadł, szczególnie że pojedyncze świetlówki odpalają na nich. Macie racje mam złe zapłonniki są to ZTE/3 firmy etipolam . Wyczytałem w ich katalogu,że mogę je teraz sobie schować na inną okazję (mają być ZTA jeśli chodzi o tą firmę) Jutro tzn. już dzisiaj ruszam na poszukiwania prawidłowych zapłonników. Dzięki za pomoc. A orientujecie się może jakie oznaczenie mają startery philipsa przeznaczone dwa układu szeregowego? Edytowane 7 Października 2009 przez brzozowskimati Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 7 Października 2009 Autor Share Napisano 7 Października 2009 Kupiłem startery OSRAM ST151 i świeci:) Dzięki za pomoc. Pozdrawiam ps. Temat można zamknąć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi