Skocz do zawartości

Cytokininy i PPM.

MATRIX

Rekomendowane odpowiedzi

1. Znalazłem w internecie informacje dotyczące środka o nazwie Paturyl 100 SL. Czy może on być źródłem cytokinin w hodowli in- vitro?

2. Jeśli kiedyś chciałbym zaopatrzyć się w PPM to czy są jakieś sklepy internetowe w których można ten środek kupić czy jestem skazany tylko na pojedynczych hodowców. Wiem, że instytuty biotechnologiczne mają w swojej ofercie te substancję, ale domyślam się, że za nieziemskie pieniądze.

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

1.Podaj jego dokładny skład to pomyślimy.

2.Możesz zamówić z USA, bądź firmy typu aldrich w Polsce [ciezki dostęp] Ogólnie jest to drogie świnstwo, ja kupuje większe ilości [taniej wychodzi] i mam czasem trochę na zbyciu. Jak masz inne źródła to też chętnie się o nich dowiem.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wcześniej szukałem tego: Bioprzerzedzacz 060 SL

Zawartość, nazwa oraz producent substancji aktywnej środka ochrony roślin:

"6-benzyloaminopuryna - 50 g (prod. Kingyorker), kwas 1-naftylooctowy - 10 g (prod. PPH Tomatex Barbara Plesińska) w 1 litrze środka"

To środek do przerzedzania w sadach dostępny w Polsce chyba tylko w dużych porcjach (ok 200 zł).

Poza tym, jakiś czas temu, jako źródło NAA próbowałem użyć ukorzeniacza (dostępny w wielu ogrodniczych w torebkach po parę groszy) ale przedobrzyłem ze sterylizacją znowu.. :P

Edytowane przez Hubu
Odnośnik do odpowiedzi

NAA to nie cytokinina, tylko auksyna ;) Można użyć takiego preparatu, ale otrzymane pożywki będą zawierały i NAA i BAP. Można bawić się w rozdział ale wątpie że macie do tego warunki.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.