Farmer Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 Witam Otóż znów mam pytanka. A chodzi mi o taką sprawę: Mam akwarium 112 litrów, niestety będę musiał zlikwidować w nim wszystkie roślinki i rybki (oczywiście chcę sprzedać), gdyż jestem kiepskim akwarystą i za dużo jest wydatków na te akwarium itp... I gdy już z niego wszystko opróżnię, to chciałbym posadzić w nim mojego nepenthes ventrate i d.aliciae (jeżeli by się dało). I co muszę zrobić w akwarium ? Czy potrzebne są jakieś urządzenia w nim itp... ? Mam takie świetlówki akwarystyczne, są one specjalnie przeznaczone do roślin w akwarium, i czy one by się nadawały ? Pierwsze co zrobić to wysypać torf i na torf keramzyt czy jak ? Proszę mi to wyjaśnić Jak podlewać w tedy roślinki ? (na razie mam mało roślin, ale będę dokupywał) Jeżeli ktoś może, to bardzo bym prosił o inne porady itp... O napisanie mi ich Proszę o odpowiedzenie mi na wszystkie pytania : Pozdrawiam edit naven#:ogarnij czcionkę! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 napisz co to za świetlówki ventrata da rade w akwa/terra ale aliciae nie za bardzo do terra najlepiej się nadają dzbaneczniki, heliamfory, cefalotus i pływacze nie potrzebujesz żadnych dodatkowych urządzeń Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 17 Października 2009 Autor Share Napisano 17 Października 2009 Są to świetlówki firmy HAILEA, 18W. ,,Idealnie podkreślają kolory i stymulację wzrostu roślin" Tutaj jest sklep internetowy tej firmy: http://www.aquanurt.com.pl/?k=katalog&...;d2=2&d3=14 Zajrzyj I prawdopodobnie są to świetlówki na 1-2 zdjęciu na tej stronie. Obejrzyj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 mało tam widać na tych wykresach barw ale myślę powinny się nadać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 17 Października 2009 Autor Share Napisano 17 Października 2009 Czyli 18W wystarczy Teraz podlewanie, jak się podlewa rośliny w akwarium ? W moim przypadku będzie to n.ventrata. Pierw wysypać torf, a na torf keramzyt ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 no najlepiej żeby było 2x18w podlewać to najlepiej keramzyt na dno postawić doniczki i podlewać normalnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 17 Października 2009 Autor Share Napisano 17 Października 2009 Ale rośliny wsadzić z doniczkami czy bez ? Wyjaśnij mi bardziej, bo ja to ciężko coś rozumiem :wstyd: hehe Wyjaśnijcie mi, jak te podlewania ma wyglądać itp... Ile muszą się świetlówki świecić itd... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 Kladziesz warstwe karmezytu(2-3cm) na dno akwarium i zalewasz go woda(2-3cm - tak jak karmezyt zeby byla). Na to stawiasz podstawke i rozline z donieczka. Wode destylke wlewasz normalnie w doniczke Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 17 Października 2009 Autor Share Napisano 17 Października 2009 No to wiem, ale jak bym chciał potem więcej roślin wsadzić ? Mi chodziło o to, że wysypuję torf na dno akwarium, wsadzam do tego torfu dzbanecznika, wysypuję trochę keramzytu . Czy tak też można ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 można ale lepiej jest w doniczkach bo łatwiej kontrolować wilgotność podłoża Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 Odpuść sobie akwarium. Ventrate mozesz trzymac bez tego a oswietlenie tez mozesz dac bez akwarium. Szkoda fatygi na jedna rosline. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 17 Października 2009 Autor Share Napisano 17 Października 2009 maklerw, nie odpuszczę, bo podobno dzbaneczniki rosną szybciej w akwariach/terrariach. Szkoda fatygi na jedną roślinę ? A może dokupię sobie inne dzbaneczniki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 maklerw, nie odpuszczę, bo podobno dzbaneczniki rosną szybciej w akwariach/terrariach. Szkoda fatygi na jedną roślinę ? A może dokupię sobie inne dzbaneczniki ? Ventrata wszędzie rośnie szybko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 Dokładnie o to mi chodziło że po prostu dla tekiego mieszańca nie potrzeba żadnych wygód jak chcesz możesz się bawić pozatym dla dzbankow powinno byc raczej wyzsze niz szersze, a akwarium pewnie szerokie ... jak masz wszystko to mozesz posadzić tam rośline ale po prostu nie musisz bo tego nie wymaga. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 Tym bardziej nie powinno sie mieszac rosiczek z dzbanecznikami.. te rosliny wymagaja innego podlewania i innych warunkow.. przemysl to dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi