mateo57 Napisano 17 Października 2009 Autor Share Napisano 17 Października 2009 Na Stojak to chodziło mi o mirande Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkuzniak Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 Słuchaj mateo57 oni tylko tak piszą i piszą robia z ciebie idiote a żeby pomóc doradzić to nic ja hoduje N.rajah w terrarium i nie ma spadków temperatór i rosnie ładnie. Jak będe miał aparat dam ci zdjięce i powiem jaki i co Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 1 nie 2 nie 3 nie...jak stoi w wilgotnym terrarium to sobie mozesz darowac. jak nie jest w takim miejscu to zdycha 4 ma byc wilgotne podłoże chciales opini masz opinie. mam dwa rajahy jeden prawie 40cm drugi nieco mniejszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo57 Napisano 17 Października 2009 Autor Share Napisano 17 Października 2009 i gdzie je trzymasz mozna jakąs fotkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 Po tym wszystki tylko wspomne że nie robi tu nikt z nikogo wariata. Co do warunków to powinny się raczej wypowiadać osoby które maja takie rośliny. Trzeba było przeczytać mój temat " mity o góralach" i byś wiedział o co chodzi !! Znakomita większość dzbanków wymaga wysokiej wilgotności a te które zalicza się do górskich wszystkie bez wyjątku, do tego lubią ostre światło (analogicznie góry bliżej słońca). Ale tak jak pisze jak byś przeczytał "mity o góralach" to może byś się tak nie skompromitował. Można trzymać go w palaudarium z normalnymi dziennymi spadkami tem. !! Ale bez mocnego oświetlenia nie myśl o żadnych góralach !!!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 (edytowane) Mam rajaha i musze powiedziec ze jest to dosc wrazliwa roslina i nie obeszlo sie bez mniejszych problemow na poczatku. trzymam go w terra, doswietlam, utrzymuje odpowiednia temp na rozne sposoby a i tak wystarczy niewielka zmiana warunkow aby znacznie zwolnil wzrost a nawet przestal dzbankowac. moze inni maja inne doswiadczenia i opinie, ale wedlug mnie nie jest to dzbanecznik dla poczatkujacych i na pewno nie na parapet. Edytowane 18 Października 2009 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo57 Napisano 18 Października 2009 Autor Share Napisano 18 Października 2009 dobra dam go do terrarum. ale jak zrobić spadki temperatur Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 Z tym pytaniem użera się większość ludzi hodujących górale. --> Patrz pomysł Maklerw-a. Najprostszym jest użycie lodówki lub przeniesienie terra do chłodnej piwnicy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 na jesien i zime nie ma z tym problemu w nocy temp spada do ok 15 a w dzien wystarczy dobry grzejnik albo inne sposoby (np. przewody grzejne) aby temp osiagnela ok 25. w ciagu lata tak jak napisal tomislav1ster sa z tym problemy ale jak dla tego dzbanka wystarcza naturalne spadki z ok 27 na 20 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 dobra dam go do terrarum. ale jak zrobić spadki temperatur Sorki ale bede nieprzyjemny. Po co chłopie zakładasz temat jak nie czytasz i nie bierzesz do siebie tego co inni piszą !!!!!!!!! Pisałem ci że wystarczą spadki jakie są w normalnym domu ... a tu się uczepiłeś jednego. Do tego dzbanka musisz mieć conajmniej oświetlenie na 40-60w ... więc jedna żarówka czy świetlówk a nie wystarczą. Zachowujesz się jak ignorant. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo57 Napisano 18 Października 2009 Autor Share Napisano 18 Października 2009 zacytuje co powedzał mi pewien gość chlodnej, wilgotno, swiatlo normalne .... ale na dobrym swiatle lepjej rosno ... podloze wilgotne, nemam doniczki stale w wode .... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 po co zadajesz pytanie tu na forum jeśli jakiś gość wie lepiej weź se kup daj na parapet i niech ci zdycha Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo57 Napisano 18 Października 2009 Autor Share Napisano 18 Października 2009 pytałem se faceta z bohemca plantea chce sie od wielu dowiedzieć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 Toż to przecież wszyscy stale Tobie piszą. Chłodniej - oczywiście. Latem temperatury mogą być za wysokie (stąd propozycja z piwnicą) ale jesienią i zima nie powinno być problemu. Oczywiście idealnie było by mieć odrobinę niższe temperatury ale tutaj pojawiają się problemy natury technicznej - piwnica, lada chłodnicza lub inny system którego obecnie nie ma (maklerW przedstawił jedno z rozwiązań). Wilgotno - tego nie będę komentował bo dopiero po xx poście zdecydowałeś się na terrarium. Światło - Tutaj są rozbieżności ale z tego co widzę przy mniejszej ilości światła będzie rosła słabiej natomiast idealnie było by gdyby roślina miała zapewnioną sporą jego dawkę. Temat uznaję za wyczerpany - zamykam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi