Skocz do zawartości

Jak często podlewacie swoje dzbaneczniki?

greho

Rekomendowane odpowiedzi

ja swojego zacząłem zraszać i od razu widac poprawe zalążki sie zawiązują :D dałem też mojej babci dzbanecznika hehe ona to sie z nim nie pieprzy tylko pod kran go daje i w ten sposób go zrasza haha. Ale na liściach nie ma kamienia z kranówy... ale jakie dzbany jej rosną! uhuhuu to był jakiś dzbanecznik qpowany w Obi na nepenti nazywa sie jako tobaica <jakaś krzyżówka>!

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 40
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Moim zdaniem nie ma recepty na podlewanie....

Ja mojego (pospolitego) x Ventrata podlewam, jak poczuje, że z góry ziemia nie jest już mokra.... Zraszać nie zraszam, ale dzbanecznik stoi w łazience....

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy dzbanecznik jest indywidualistą, wszystko zależy od nasłonecznienia, wilgotności powietrza... nie ma czegos takiego ze podlwajac co X dzień mamy pewnośc, ze bedzie rusł tak, jak my chcemy, robimy to głównie na wyczucie kontrolujac poziom wody w glebie... oczywiscie inaczej sie ma podlewanie do roslin stojacych bezposrednio na oknie w doniczce czy chodowanych w terarium... pod nasłonecznieniem czy lampą.. podlewanie to sprawa ogólnego wyczucica.

Odnośnik do odpowiedzi

ja swojego zraszam jakies 3-4 razy dziennie a podlewac bede podlewal mniej wiecej co 3 dni :) ostatnio przyciolem suche zalazki dzbankow i jednego liscia bo kwiat sie klimatyzuje i troche dal o sobie znac ze zmienil otoczenie ;) ... pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
to był jakiś dzbanecznik qpowany w Obi na nepenti nazywa sie jako tobaica <jakaś krzyżówka>!
Właśnie dzisiaj też kupiłem jakiegoś dzbanecznika w OBI i sam nie wiem co to za rodzaj wygląda mi troche na ventrate ale napisali przy nim ,,Nepenthes hybride" a na zdjęciu wygląda także jak ventrata.
Odnośnik do odpowiedzi

Gość maroma3

Cześć .I co mam zrobić,mam dzbanecznik w akwarium,kuli,na parapecie,w kuchni bez okna,pod sufitm?Gdzie go trzymać?!

Odnośnik do odpowiedzi

to domyslam sie ze w kuchni bez okna z deczka ciemno s pruboj go dac w miejsce gdzie jest okno :) i co za tym idzie wiecej swiatla np. pokoj w ktorym jest wschodnie lub poludniowe okno

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dzisiaj też kupiłem jakiegoś dzbanecznika w OBI i sam nie wiem co to za rodzaj wygląda mi troche na ventrate ale napisali przy nim ,,Nepenthes hybride" a na zdjęciu wygląda także jak ventrata.
xVentrata jest hybrydą (ventriciosa x alata)
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.