hatsumomo Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 Hej witam wszystkich serdecznie Skoro trafiłam na ten temat to już nie będę tworzyła nowego bo własnie chcę się dowiedzieć jak najwięcej o tym terrarium dla dzbanecznika.Otóż kilka dni temu zakupiłam swoją pierwszą roślinkę owadożerną dzbanecznika, a dokładnie Nepenthes Alata.Roślinka jest śliczna i dorodna. Ale własnie coś zauważałm niepokojącego w jej dzbankach a mianowicie zaczynają jej usychać wieczka...i boje się,że przejdzie to na całe dzbany.Liście ma zdrowe i ładne ale boje się,że straci dzbanki . Pytałam się typki w kwiaciarni jak kupowałam jakie ma wymagania czy potrzebuje dużo wody? powiedziała,że nie.Czy potrzebuje zraszania? powiedziała,że nie.Moge ją nawozić nawozem do kwiatów zielonych? tak oczywiście.Co się okazało jak czytałam na necie to wszystko zaprzeczyło.Tych kwiatów się nie nawozi.Ta pani z kwiaciarni powiedziała mi ,że jej teść dostał takiego dzbanecznika i nic kompletnie z nim nie robi i sie super trzyma. Właśnie wydało mi się to dziwnie bo przecież to roślina tropikalna...no ale nie ważne. Chciałabym się dowiedzieć coś o tym terrarium dla niej.Możecie mi jeszcze raz dokładnie napisać jakie to ma być i jakie akcesoria i ile to mniej więcej może kosztować - byłam bym b.wdzięczna. I jeszcze jedno - jeżeli mój dzbanecznik straci dzbany to czy po jakimś czasie wytworzy je jak zapewnie mu odpowiednie warunki? Aha i jeszcze jedno.Podlewam go wodą demineralizowaną staram się żeby miał wilgotno ale nie aż tak.Na początek zraszałam go 3-4 razy dziennie przegotowaną wodą ale się przestraszyłam,że może to jednak za dużo? i teraz zraszam go raz dziennie.Może jednak powinnam więcej razy?? Proszę o wszystkie szczegółowe rady dotyczące dzbanecznika!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkuzniak Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 nie martw sie to aklimatyzacja wszystko bedzie ok zapewne kupiłaś ventrate a nie alate oni sie mylą zawsze. a do tego dzbanecznika nei potrzeba terrarium Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 (edytowane) ten dzbanek to ventrata nie alata ale powracając do tematu straci wszystkie dzbanki ponieważ przechodzi aklimatyzację jeśli możesz często zraszać to zraszaj ale nie jest to konieczne tak samo jak terra dla tego gatunku ps.nigdy nie wież w to co mówią sprzedawcy mkuzniak byłeś pierwszy Edytowane 19 Października 2009 przez michcup Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkuzniak Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 ne straci wszystkich mój nie stracił wszystkich tylko 3 malutkie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hatsumomo Napisano 19 Października 2009 Autor Share Napisano 19 Października 2009 Ale do tego dzbanecznika jest dołączona karteczka ze zdjęciem i napisem : Nepenthes Alata to co by podawali mylne nazwy?? bez sensu...po co ??? powiesiłam go teraz nad oknem i tam ma tez kaloryfer nie będzie mu to przeszkadzać? mam pokoju taki,że nigdy nie ma ostrego słońca więc go nie poparzy.To ile razy mam go zraszać? i straci w końcu te dzbanki czy nie? odrosną mu?? ech... to jakie rośliny muszą być w terrarium ?? bo marzą mi się takie ładne jak ktoś dał filmik na youtube - śliczne ) Dziękuje wam za rady!!!!!!!!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkuzniak Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 oni sie mylą to jest Nepenthes ventrata zraszaj go często podlewaj raz na 3 dni i na noc mozesz zmniejszyc mu temperature dzbanki jak uschną to tworza się nowe ale nie na tym samym liściu tworza nowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 Czasem przyzwyczajenie dzbanka do warunkow trwa powyzej roku i przez ten czas rosnie sobie taka 2m ,,sałata" od kaloryfera idzie suche powietrze wiec może go przesuszyc, lepiej znalezc inne miejsce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hatsumomo Napisano 19 Października 2009 Autor Share Napisano 19 Października 2009 , sorry ale skąd wiecie,że to jest akurat Nepenthes ventrata ?? a mam mu jakieś muchy upolować czy coś? :D to dużo jest tych odmian dzbaneczników?? i wszystkie nie muszą być w terrarium?? a jakie roślinki polecacie do terrarium na początek? A własnie co do mojego dzbana to mam go podlewać co trzy dni i zraszać codziennie trzy razy dziennie nie będzie za dużo/za mało?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkuzniak Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 bedzie ok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 Skąd wiadomo ? Jeśli jesteś początkującym hodowcą to raczej wątpię abyś go kupił w zagranicznym sklepie. A te sprzedawane w hipermarketach, allegro itd są w 99,9 % ventratą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hatsumomo Napisano 19 Października 2009 Autor Share Napisano 19 Października 2009 Jestem dziewczyną ale to mało istotny szczegół tak, jestem początkującym hodowcą (jak to ładnie brzmi...) nie kupiłam go ani na allegro ani w markecie , tylko w kwiaciarni.A propos warto kupować rośliny w ogóle różne kwiaty, a szczególnie owadożerne na allegro??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 Warto byłoby poczytać trochę forum , i już dowiedziałabyś się bardzo dużo. Ventrata wcale nie potrzebuje terrarium żeby rosnąć i wytwarzać dzbanki. To że naklejka była "Alata" to nic nie znaczy , ja na Hookerianie miałem też napisane że to Alata Pozdrawiam. PS. A dzbanki tak zapewne straci , zresztą już zauważyłaś że usychają , to normalne że zaczyna schnąć "od pokrywki" jak uschnie całkowicie to utnij (liść jak jest zielony zostaw) i po problemie , trzeba jednak zaopatrzyć się w cierpliwość , bo tak jak Paweł pisał może nawet rok minąć zanim zacznie dzbankować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hatsumomo Napisano 20 Października 2009 Autor Share Napisano 20 Października 2009 Dziękuję bardzo wszystkim za rady.I przepraszam,że zawracałam głowe pytaniami,które można znaleźć na forum.Będę szukała. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hatsumomo Napisano 4 Listopada 2009 Autor Share Napisano 4 Listopada 2009 Może ktoś wie co to znaczy jak u mojego dzbanecznika zaczęły pękać liście, powstają takie jakby "szramy". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 Bez zdjęcia ciężko będzie powiedzieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi