P.K. Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 dół środek góra i śmietnik mam jeszcze jedno po drugiej stronie pokoju ale stare i puste i bedzie wywalone chyba... a tak wyglada calosc o: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 byscie chociaz komentowali zamiast sie tylko gapic. ze nie wiem ujdzie albo nie... ja to wszystko widze... nie ma komentrzy to sie drugim razem nie bede produkowal na daremno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Zazdroszczą, dlatego nie komentują Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 20 minut minęło, a Ty pretensje masz o_o Wybacz, ale mi to wygląda na samouwielbienie. Co do terrarium, super, zazdroszczę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Terraria super a czemu to jedno nazywasz śmietnik skoro takie ładne roślinki tam masz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Ale masz tych tłustoszy ;o. Pewnie niewiele Ci już brakuje do zebrania wszystkich . Gratuluję kolekcji. Jakieś oświetlenie tam jest? Edit: faktycznie widać , to napisz może co to za świetlówki. pozdrawiam Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez Radek:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Przecież widać tam oprawki na świetlówki :> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Artistide napisał: 20 minut minęło, a Ty pretensje masz o_o Wybacz, ale mi to wygląda na samouwielbienie. to nie jest samouwielbienie. chodzi o komentarze na SB jakobym faworyzowal wlochow wrzucajac na ich forum zdjecia a rodakow traktowal jako niegodnych... po czym jak cos wrzucam tutaj to i tak zazwyczaj nie widze zainteresowania. Artistide napisał: Co do terrarium, super, zazdroszczę. Dziękuję Gekon napisał: Terraria super a czemu to jedno nazywasz śmietnik skoro takie ładne roślinki tam masz? Dziękuję. Tymczasowo nie ma tam nic specjalnego. druga doniczka z wesserami gigantea x moctezumae i gracilis x moctezumae..cóż niby ładne ale to takie pospolite roslinki. no i doniczki z podłożem naszykowane pod nowe "grube ryby" na razie nic specjalnego tam nie ma wiec tak to nazwalem:) pozniej pewnie w tym mniejszym terrarium znajda sie roslinki na ktore szkoda mi slonca. tzn nie mam miejsca zeby wszystko mialo swiatla pod dostatkiem wiec trafia tam najbardziej pospolite tlustosze no chyba ze.... ogolnie mysle nad zastapieniem tego duzego na dole gdzie mialem dzbaneczniki na dwa takie jak na srodku piramidy wtedy wszystko bedzie oswietlone swiatlem dziennym w takiej samej iosci Radek:) napisał: Ale masz tych tłustoszy ;o. Pewnie niewiele Ci już brakuje do zebrania wszystkich . Gratuluję kolekcji. Jakieś oświetlenie tam jest? pozdrawiam Dziękuję Na razie 2*36 na dole. w planie jest oswietlenie wszystkiego ale jeszcze musze sie zastanowic nad ta zmiana terrarium dolnego zeby w pozniejszym terminie wszystko razem kupic i podlaczyc. w sumie i tak nie wiem czy to nie aby kaprys bo bez lampek tlustosze tez dobrze rosna, choc mogly by byc bardziej kolorowe. P.S. przed soba mam 2 lata magisterki z rachunkowosci a to 10 000zł wiec staram sie nie rozrzucać za bardzo Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez P.K. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 W takim razie oddaję honor. Widziałem tylko część tej dyskusji i nie skojarzyłem. Jeszcze raz wybacz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Fajny, oszczędny pomysł na hodowlę. Dużo światła dziennego tam wpada? Bo bardziej bałbym się o zbyt dużo światła i zbyt wysokie temperatury latem niż na odwrót. I jak Ty to wszystko podlewasz? Fajnie jakbyś opisał panujące w piramidzie warunki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Powiem tylko tyle super i zazdroszczę .. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2012 fly guy napisał: Fajny, oszczędny pomysł na hodowlę. Dużo światła dziennego tam wpada? Bo bardziej bałbym się o zbyt dużo światła i zbyt wysokie temperatury latem niż na odwrót. I jak Ty to wszystko podlewasz? Fajnie jakbyś opisał panujące w piramidzie warunki. W zasadzie każde terrarium jest takie samo z różnicą wysokości 110/30/25 110/25/25 110/50/25 Wszystkie stoja na parapecie dlatego zeby sie zmiescily i w srodku byly w miare ustawne (w każdym jest 3 rzędy doniczek) zrezygnowalem z przedniej wentylacji. Górne wentylacje są ale ustawiając jedno terrarium na drugim i na to jeszcze jedno i tak nic nie dają, ale na wszelki wypadek zlecilem wykonanie takich. Całość stoi u mnie na jednym parapecie od strony zachodniej. Fakt, że światła w lato jest moc, ale rośliny nie są maksymalnie wybarwione. U mnie p.acuminata jest praktycznie zielona choć stoi na samym środku i zbiera prawie, że najwięcej światła z wszystkich moich tłustoszy podczas gdy jedna ktora kupilem od Dietera z Niemiec jest maksymalnie czerwona (byla bo teraz z taka iloscia swiatla jaka dostaje robie sie zieloonkawa). Co do temperatury to fakt, że w lato mocno wzrasta w dzień dlatego drzwi są otwarte żeby rośliny się nie gotowały. Na noc gdy rośliny ostygają spryskuję chłodną wodą i zamykam. w chłodne dni terraria są zamnięte cały czas. Dzięki ustawieniu wszystkiego jak w piramidzie jedno z okien jest wolne i można otworzyc go na rozcież inaczej ze wzgledu na tyle roslin i wody i pary z tego wszystkiego bylby grzyb murowany. No i sciany zostaly pokryte farba. Tapeta zbierala wilgoc jak gąbka. Całośc wyszła strasznie ekonomicznie Cena terrariow 1,2 zł/l za dwa wieksze kupione w zeszlym roku i 1,4 zł/l za najmniejsze kupione w tym roku. A podlewam tak że pryskam wszystko a jak jest zbyt sucho to robie dolewke z butelki. Dodatkowo wszystko pryskam od grzyba i robactwa na zmiane. Jak wypryskam na grzyb to leje na robactwo. Rosliny stoja razem wiec uznalem ze jak jedna cos przypadkiem wezmie to inne sa narażone wiec pryskam wszystkie hurtem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 3 Października 2012 Autor Share Napisano 3 Października 2012 (edytowane) Jako że nastąpiła zmiana, aktualizuję temat. Teraz konstrukcja składa się z 4 terrariów gdyż największe jakie miałem uległo uszkodzeniu więc korzystając z okazji jedno duże zmieniłem na dwa mniejsze 110/25/25 110/25/25 110/25/25 110/30/25 Na razie nie ma zamontowanego oświetlenia, a dwa terraria na samej górze jeszcze są bez prowadnic i drzwi co wynikło z konieczności przeróbki. Przepraszam za bałagan (; Edytowane 7 Października 2012 przez P.K. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Nie boisz się, że dolne strzeli pod naciskiem górnych? Pytam bo nie widzę stelaża. Sam myślę o położeniu jednego terra na drugim ale mam obawy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 (edytowane) Gratuluję hodowli Edytowane 3 Października 2012 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi