Skocz do zawartości

D. Regia

-AND-

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam problem. Moja kochana i jedyna D. regia zaczyna się sama zjadać tzn.

pręciki na liściu zaginają się do spodu liścia a liść żółknie.

Jest to młoda roślinka (ma około roku).

Czy dzieje się coś niepokojącego czy po prostu brakuje jej troszkę muszek?

post-5542-1343299643_thumb.jpg

post-5542-1343299677_thumb.jpg

Edytowane przez -AND-
Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam problem. Moja kochana i jedyna D. regia zaczyna się sama zjadać tzn.

pręciki na liściu zaginają się do spodu liścia a liść żółknie.

Jest to młoda roślinka (ma około roku).

Czy dzieje się coś niepokojącego czy po prostu brakuje jej troszkę muszek?

Bez zdjęcia trudno będzie powiedzieć co jej dolega.

Odnośnik do odpowiedzi

Opisz wszystkie warunki - temperatura, ilość światła, wilgotność, rodzaj podłoża.

Wydaje mi się, że widzę pleśń na podłożu albo wykwity soli - jaką wodą podlewasz?

Odnośnik do odpowiedzi

Opisz wszystkie warunki - temperatura, ilość światła, wilgotność, rodzaj podłoża.

Wydaje mi się, że widzę pleśń na podłożu albo wykwity soli - jaką wodą podlewasz?

A wiec tak:

- temperatura w granicach 23 - 25*C

- stoi na parapecie południowym wiec ma światła do oporu

- wilgotność pewnie jakieś 50% może troszkę mniej lub więcej

-podłoże to świeżutki torf z perlitem i odrobiną keramzytu (brak jakichkolwiek wykwitów soli to co widzisz to może być co najwyżej perlit)

- podlewam od zawsze i na zawsze wodą destylowaną

Wydaje mi się, że robię wszystko w porządku a jednak nie jest jak należy. Dlaczego?

Odnośnik do odpowiedzi

Może masz w torfie jakąś bakterię beztlenową, która zżera korzenie? Podłoże po wyjęciu z doniczki ma wtedy zapach zepsutych jaj i amoniaku. Miałem taki problem i przesadzenie roślin do nowego torfu, po dokładnym umyciu korzeni, pomogło.

Edytowane przez Ptaszarnia
Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jeszcze zauważyłem że przestała zawijać się na swoich ofiarach (ta muszka na zdjęciu jest z przed paru tygodni jak było jeszcze ok) ;(

Co z nią może być?

Edytowane przez -AND-
Odnośnik do odpowiedzi

nie przesadzajmy z tym , że coś jej dolega, ja widzę tylko parę milimetrów sczerniałych na końcu liścia - jeśli o to chodzi to przyczyn może być tysiące, jeśli się nie pogłębia to szkoda czasu na wymyślanie, co jest przyczyną. Kiedy była przesadzana ? D. regia nie musi się zawijać po złapaniu owada.

Edytowane przez Nwankwo
Odnośnik do odpowiedzi

nie przesadzajmy z tym , że coś jej dolega, ja widzę tylko parę milimetrów sczerniałych na końcu liścia - jeśli o to chodzi to przyczyn może być tysiące, jeśli się nie pogłębia to szkoda czasu na wymyślanie, co jest przyczyną. Kiedy była przesadzana ? D. regia nie musi się zawijać po złapaniu owada.

przesadzana była na wiosne

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Nie koniecznie musi być z fragmentem korzenia . Ja jakieś 2-3(niestety nie zapisałam sobie dokładnie kiedy to było założyłam ,że nic z tego nie będzie) miesiące temu oderwałam sam liść i włożyłam do wody . Na dzień dzisiejszy na liściu jest kilku milimetrowa palemka i wydaje mi się ze obok będzie rosnąć nowa :)

post-5342-1344284852_thumb.jpg

Edytowane przez saszajackson
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.