-AND- Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 (edytowane) Witam serdecznie. Mam problem. Moja kochana i jedyna D. regia zaczyna się sama zjadać tzn. pręciki na liściu zaginają się do spodu liścia a liść żółknie. Jest to młoda roślinka (ma około roku). Czy dzieje się coś niepokojącego czy po prostu brakuje jej troszkę muszek? Edytowane 26 Lipca 2012 przez -AND- Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 Witam serdecznie. Mam problem. Moja kochana i jedyna D. regia zaczyna się sama zjadać tzn. pręciki na liściu zaginają się do spodu liścia a liść żółknie. Jest to młoda roślinka (ma około roku). Czy dzieje się coś niepokojącego czy po prostu brakuje jej troszkę muszek? Bez zdjęcia trudno będzie powiedzieć co jej dolega. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 Sprawdź czy nie ma mszyc, mi w podobny sposób skończyły moją roślinę... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 26 Lipca 2012 Autor Share Napisano 26 Lipca 2012 Sprawdź czy nie ma mszyc, mi w podobny sposób skończyły moją roślinę... Mszycy brak. To było pierwsze co podejrzewałem. :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 26 Lipca 2012 Autor Share Napisano 26 Lipca 2012 A więc co jej może dolegać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 Opisz wszystkie warunki - temperatura, ilość światła, wilgotność, rodzaj podłoża. Wydaje mi się, że widzę pleśń na podłożu albo wykwity soli - jaką wodą podlewasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 26 Lipca 2012 Autor Share Napisano 26 Lipca 2012 Opisz wszystkie warunki - temperatura, ilość światła, wilgotność, rodzaj podłoża. Wydaje mi się, że widzę pleśń na podłożu albo wykwity soli - jaką wodą podlewasz? A wiec tak: - temperatura w granicach 23 - 25*C - stoi na parapecie południowym wiec ma światła do oporu - wilgotność pewnie jakieś 50% może troszkę mniej lub więcej -podłoże to świeżutki torf z perlitem i odrobiną keramzytu (brak jakichkolwiek wykwitów soli to co widzisz to może być co najwyżej perlit) - podlewam od zawsze i na zawsze wodą destylowaną Wydaje mi się, że robię wszystko w porządku a jednak nie jest jak należy. Dlaczego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaszarnia Napisano 27 Lipca 2012 Share Napisano 27 Lipca 2012 (edytowane) Może masz w torfie jakąś bakterię beztlenową, która zżera korzenie? Podłoże po wyjęciu z doniczki ma wtedy zapach zepsutych jaj i amoniaku. Miałem taki problem i przesadzenie roślin do nowego torfu, po dokładnym umyciu korzeni, pomogło. Edytowane 27 Lipca 2012 przez Ptaszarnia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 27 Lipca 2012 Autor Share Napisano 27 Lipca 2012 (edytowane) Teraz jeszcze zauważyłem że przestała zawijać się na swoich ofiarach (ta muszka na zdjęciu jest z przed paru tygodni jak było jeszcze ok) ;( Co z nią może być? Edytowane 27 Lipca 2012 przez -AND- Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 27 Lipca 2012 Share Napisano 27 Lipca 2012 (edytowane) nie przesadzajmy z tym , że coś jej dolega, ja widzę tylko parę milimetrów sczerniałych na końcu liścia - jeśli o to chodzi to przyczyn może być tysiące, jeśli się nie pogłębia to szkoda czasu na wymyślanie, co jest przyczyną. Kiedy była przesadzana ? D. regia nie musi się zawijać po złapaniu owada. Edytowane 27 Lipca 2012 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 27 Lipca 2012 Autor Share Napisano 27 Lipca 2012 nie przesadzajmy z tym , że coś jej dolega, ja widzę tylko parę milimetrów sczerniałych na końcu liścia - jeśli o to chodzi to przyczyn może być tysiące, jeśli się nie pogłębia to szkoda czasu na wymyślanie, co jest przyczyną. Kiedy była przesadzana ? D. regia nie musi się zawijać po złapaniu owada. przesadzana była na wiosne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2012 Witam. W jaki sposób można rozmnażać rosiczkę królewską? Czy jest możliwe rozmnażanie z liścia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 6 Sierpnia 2012 Share Napisano 6 Sierpnia 2012 Cześć Tak, jest możliwe, ale pod warunkiem, że ten liść będzie z fragmentem korzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 6 Sierpnia 2012 Share Napisano 6 Sierpnia 2012 Lepiej rozmnażaj z korzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saszajackson Napisano 6 Sierpnia 2012 Share Napisano 6 Sierpnia 2012 (edytowane) Nie koniecznie musi być z fragmentem korzenia . Ja jakieś 2-3(niestety nie zapisałam sobie dokładnie kiedy to było założyłam ,że nic z tego nie będzie) miesiące temu oderwałam sam liść i włożyłam do wody . Na dzień dzisiejszy na liściu jest kilku milimetrowa palemka i wydaje mi się ze obok będzie rosnąć nowa Edytowane 6 Sierpnia 2012 przez saszajackson Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi