Skocz do zawartości

Podlewanie - woda z filtra

Marcin17

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 33
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Od czterech miesięcy podlewam wodą z filtra z wkładami Brita Classic.

Zdaję sobie sprawę, że nie usuwa on minerałów, tylko zanieczyszczenia mechaniczne i zmniejsza twardość wody, niemniej jednak nie zauważyłem żadnych złych oznak na roślinach, ani osadu wapiennego. Fakt, że nie mam nic wymagającego.

Edytowane przez KonradBe
Odnośnik do odpowiedzi

Stanowczo odradzam. Moje doświadczenia z podlewaniem owadożerów wodą z filtrów typu brita skończyły się źle dla roślin.

Zdaję sobie sprawę, że nie usuwa on minerałów, tylko zanieczyszczenia mechaniczne i zmniejsza twardość wody, niemniej jednak nie zauważyłem żadnych złych oznak na roślinach, ani osadu wapiennego

Do czasu.

Może jakieś capensisy czy spatulaty to wytrzymają. Ale dla mnie to nie opłacalne...

Odnośnik do odpowiedzi

Stanowczo odradzam. Moje doświadczenia z podlewaniem owadożerów wodą z filtrów typu brita skończyły się źle dla roślin.

Do czasu.

Może jakieś capensisy czy spatulaty to wytrzymają. Ale dla mnie to nie opłacalne...

Cała moja lista roślin "jedzie" na tej wodzie.

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście podlewam wszystkie swoje kapturnice, rosiczki i muchołówki wodą wodociągową. Nie myślę o żadnej innej, bo mam dziesiątki kuwet z roślinami. Nic nie umiera.

Odnośnik do odpowiedzi

Również uważam, że wszystko powinno wytrzymać. Problemem będą różne wykwity. Ale nie wierzę, że woda inna niż destylowana /demineralizowana może zabić rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

Również uważam, że wszystko powinno wytrzymać. Problemem będą różne wykwity. Ale nie wierzę, że woda inna niż destylowana /demineralizowana może zabić rośliny.

Wodą z kranu (przegotowaną) podlewam już drugi rok i nie osadza się kamień.

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od tego , że Wszyscy podajemy za mało szczegółów do tego tematu. Wszystko przecież zależy od tego co komu leci z kranu jednemu woda z kranu dość miękka a innemu ciężka chlorowana kranówa o jakimś całkowicie nie odpowiednim pH :chory:

Kiedyś też podlewałem z tych filtrów i póki nie zmieniłem na demineralizowaną to efekty były mizerne- szczególnie z muchołówkami. Wiele roślin w tym okresie po prostu marniało. Nie wiem, może od tego czasu jakość tych dzbanków się polepszyła i się nadają?? Osobiście na dzień dzisiejszy uważam, że się nie nadają. W najbliższym czasie zrobię jakiś prosty test akwarystyczny na ogólną twardość, tak z ciekawości. Może wniesie to coś do tematu.

@Marcin17: Możesz pokazać jakieś fotki Twoich roślin?

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od tego , że Wszyscy podajemy za mało szczegółów do tego tematu. Wszystko przecież zależy od tego co komu leci z kranu jednemu woda z kranu dość miękka a innemu ciężka chlorowana kranówa o jakimś całkowicie nie odpowiednim pH :chory:

Kiedyś też podlewałem z tych filtrów i póki nie zmieniłem na demineralizowaną to efekty były mizerne- szczególnie z muchołówkami. Wiele roślin w tym okresie po prostu marniało. Nie wiem, może od tego czasu jakość tych dzbanków się polepszyła i się nadają?? Osobiście na dzień dzisiejszy uważam, że się nie nadają. W najbliższym czasie zrobię jakiś prosty test akwarystyczny na ogólną twardość, tak z ciekawości. Może wniesie to coś do tematu.

@Marcin17: Możesz pokazać jakieś fotki Twoich roślin?

Dzbanecznik

Mógłby ktoś powiedzieć co to za odmiana?

Odnośnik do odpowiedzi

Z zainteresowaniem czytam Wasze wypowiedzi. Sam jestem za podlewaniem wodą jak najbardziej czystą. W tym momencie odezwała się dusza naukowca i postanowiłem sprawdzić czym różnią się właściwości chemiczne wody z:

-kranu

-filtra kuchennego, nie brita ale jakiś tańszy zamiennik - źródłem wody jest w/w woda kranowa

-domowego filtra odwróconej osmozy - źródłem wody jest w/w woda kranowa

-dodatkowo dla porównania woda demineralizowana

Pomiar przewodnictwa elektrolitycznego- im wyższa wartość tym większa zawartość jonów w wodzie, niestety ta analiza nie mówi nam którego jonu jest najwięcej. Do pośredniej oceny jakości wody dla roślin owadożernych jest to jednak dobra miara.

Kranówka 526 uS/cm

woda z filtra kuchennego 484 uS/cm

woda z filtra RO 34,3 uS/cm

Woda demineralizowana 5 uS/cm

Zawartość wapnia:

Kranówka 65 mg/l

woda z filtra kuchennego 16 mg/l

woda z filtra RO 4 mg/l

Woda demineralizowana - niewykrywalny, mniej niż 0,1 mg/l

Wnioski:

Filtr kuchenny istotnie zmniejsza zawartość wapnia w wodzie. Ale czy ta woda nadaje się do stosowania przez dłuższy czas tego nie wiem.

Odnośnik do odpowiedzi

Z zainteresowaniem czytam Wasze wypowiedzi. Sam jestem za podlewaniem wodą jak najbardziej czystą. W tym momencie odezwała się dusza naukowca i postanowiłem sprawdzić czym różnią się właściwości chemiczne wody z:

-kranu

-filtra kuchennego, nie brita ale jakiś tańszy zamiennik - źródłem wody jest w/w woda kranowa

Pomiar przewodnictwa elektrolitycznego- im wyższa wartość tym większa zawartość jonów w wodzie, niestety ta analiza nie mówi nam którego jonu jest najwięcej. Do pośredniej oceny jakości wody dla roślin owadożernych jest to jednak dobra miara.

Kranówka 526 uS/cm

Zawartość wapnia:

Kranówka 65 mg/l

woda z filtra RO 4 mg/l

Wnioski:

Filtr kuchenny istotnie zmniejsza zawartość wapnia w wodzie. Ale czy ta woda nadaje się do stosowania przez dłuższy czas tego nie wiem.

No wszystko ładnie opisane. Podoba mnie się to :]. Osobiście jestem zdania, że powinno się używać tylko wody demineralizowanej i deszczówki. Chyba, że ktoś mieszka w pobliżu obszaru przemysłowego wtedy według mnie deszczówka odpada. Sam używałem deszczówki ale niedawno przerzuciłem się całkowicie na wodę demineralizowaną.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

-kranu

Kranówka 526 uS/cm

Zawartość wapnia:

Kranówka 65 mg/l

woda z filtra RO 4 mg/l

Wnioski:

Przeczytałem w instrukcji do filtra Brita, że może zwiększyć ilość kationów potasowych w wodzie. Raczej nie wpłynie to dobrze na rośliny.

Edytowane przez Marcin17
Odnośnik do odpowiedzi