karaluch Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 (edytowane) Nasiona: Drosera capensis albino Podłoże: deszczówka 0,5l Temperatura otoczenia: 25 stopni Extremalne warunki, więc dajmy im czas do pierwszej soboty w nowym roku Edytowane 7 Października 2013 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 No, a zamiast mieć siewki, które sobie od razu korzonkami w torf wejdą, to będziesz z takim mikro makro się mordował, żeby je popikować. Jeżeli ta metoda nie ma jakiegoś cudownego działania na kiełkowanie rzadkich gatunków, to nie widzę energetycznego i czasowego uzasadnienia dla jej stosowania. Chyba, że zwyczajnie z ciekawości, albo z nudów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 4 Października 2013 Autor Share Napisano 4 Października 2013 (edytowane) Ciekawość przedewszystkim. Następnie będzie coca-cola, sok z cytryny. Jak będzie git to będę miał więcej roślin do oddania No, a zamiast mieć siewki, które sobie od razu korzonkami w torf wejdą, to będziesz z takim mikro makro się mordował, żeby je popikować. Spójrz na drugie zdjęcie od dolu. Tam to sie napikowalem..... Edytowane 4 Października 2013 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 5 Października 2013 Share Napisano 5 Października 2013 mi się udało z nasionami D. nidiformis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUNTER209 Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 (edytowane) Łukash, a inne próbowałeś? Strasznie dużo dziubdziania z tym musi być. Edytowane 7 Października 2013 przez HUNTER209 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edytor Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 Chyba wszystkie wazony z parapetów na dzielni zaiwaniłeś Fajne są te uprawy hydroponiczne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 Jeżeli faktycznie czysta ciekawość jest powodem takiej próby to nie czytaj dalej bo będzie spoiler. Nasiona będą kiełkowały. Wiem to bo wysypały się kiedyś u mnie dokładnie takie same prosto z kwiatu do spodka z wodą w którym stała doniczka. Efekt był taki, że siewki sobie pływały dookoła niej. Rosły nawet w samej wodzie. Przydatność takiej metody jest oczywiście zerowa bo jak Cephalotus napisał, próby posadzenia tego do torfu to mrówcza praca. Przypuszczam, że rosiczki czują się w takich warunkach gorzej niż wtedy, gdy mają w co wpleść korzenie. Choć kiedyś z Hubu widzieliśmy na bardzo zalanym torfowisku D. intermedia, które z całą pewnością kiełkowały w wodzie (nie zostały wypłukane z torfowca) i tworzyły takie poplątane kolonie (splatały się korzeniami w celu stworzenia czegoś na kształt gruntu). Były to ładne, zdrowe okazy. Nie wiem czy wystarczająco obrazowo to opisałem, rosły one praktycznie jak rośliny wodne, nad powierzchnię wystawiając jedynie nieliczne listki. Wyglądało to bardzo ciekawie, a my wyglądaliśmy tak: :O. Pozostałe z rodzimych nie radziły sobie w tak ekstremalnych warunkach i mimo, że na tym torfowisku były obecne to w partiach permanentnie zalanych nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 U mnie po miesiącu nie czyszczenia podstawki pojawił się glon, a w nim radośnie wykiełkowały siewki capensisa... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 7 Października 2013 Autor Share Napisano 7 Października 2013 Cieszę się bardzo, że wg Waszych doświadczeń, nasiona kiełkują w samej wodzie Trochę urozmaiciłem eksperyment: coca-cola, piwo, sok z cytryny, woda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 He he, ciekawe jakie będą wyniki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 Ja jestem ciekawa zapachu tego eksperymentu po kilku tygodniach... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 A ja ani trochę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nieuczesany Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 coca-cola, piwo, sok z cytryny, woda W moczu nie próbujesz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 Mocz, ślina, wymiociny, benzyna, olej, spirytus... jest tyle różnych ciekawych cieczy. Nie poprzestawaj na piwie i coli! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 8 Października 2013 Autor Share Napisano 8 Października 2013 W moczu nie próbujesz? Mocz, ślina, wymiociny, benzyna, olej, spirytus... jest tyle różnych ciekawych cieczy. Nie poprzestawaj na piwie i coli! Wasze prywatne życie w kuchni nikogo tu nie interesuje, co tam jecie i pijecie..... Więc sobie darujecie chamskie komentarze He he, ciekawe jakie będą wyniki? Też jestem ciekaw. Mam nadzieje, że któraś z tych cieczy nada się do (nie zbyt częstego) podlewania. Gdzieś na forum czytałem o podlewaniu dzbaneczników kawą, co miało to dobry wpływ na rozwój, a PH ma wyższe niż płyny (prócz wody) których użyłem (coca-cola ma PH niższe niż ocet a tak nie śmierdzi ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi