pollesek3 Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Hej. Jakieś trzy tygodnie temu kupiłem N. x Hokeriana. Po pewnym czasie stożek wzrostu zaczął rosnąć ale jest jakiś ciemny. Nie wiem czy to zalążek czy coś innego. http://imageshack.us/photo/my-images/687/dsc0104bh.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/208/dsc0107bc.jpg/ I co myślicie?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 (edytowane) Podaj warunki w jakich ją trzymasz. Na oko wygląda na przelanie, masz strasznie mokry torf. Chyba będzie już po dzbanku, bo stożek zgnił. @ Niech wypowie się ktoś doświadczony, powyższa wypowiedź to tylko moje przypuszczenia. Edytowane 15 Października 2011 przez Grzesiu881 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pollesek3 Napisano 15 Października 2011 Autor Share Napisano 15 Października 2011 jest na tacce z keramzytem spryskuje codziennie 2 razy. nie cały stozek zginal na dole jest normalny zielony lisc. moze to po prostu zalazek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 A kiedy psikasz, w jakich porach? Takich dzbanków nie trzeba spryskiwać, wystarczy wilgotność parapetowa. I jeszcze jedno, jaki i w jakich odstępach podlewasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pollesek3 Napisano 15 Października 2011 Autor Share Napisano 15 Października 2011 rano i w poludnie czy przesadzenie jej do suchego torfu cos da?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 (edytowane) Przeważnie właśnie tak wygląda poczatkowy etap gnicia rosliny, stożek wzrostu robi się czarny, martwy, co spowodowane jest zbyt mokrym, mało przepuszczalnym podłożem. Jeśli rosline kupiłeś niedawno możliwe że stożek został uszkodzony przy transporcie i dla tego jest czarny- w tym przypadku to nic groźnego. Ze zdjęcia wygląda jednak na to że roslina ma zbyt wilgotne i za mało przepuszczalne podłoże. Przesadz ja jak najszybciej do nowego podłoża składającego się z 50 % perlitu i 50% torfu , możesz dołożyć do mieszanki kawałki kory sosnowej, kawałki gąbki, chodzi o to żeby w podłożu były przestrzenie wypełnione powietrzem , w tedy roślina się nie "udusi". Podłoże musi być lekkie, luźne, nie ubijasz go. Edytowane 15 Października 2011 przez Piter89 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pollesek3 Napisano 15 Października 2011 Autor Share Napisano 15 Października 2011 (edytowane) Roslina ciagle rosnie i stozek sie podnosi:) Moze cos jeszcze z niego bedzie. Edytowane 15 Października 2011 przez pollesek3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Żeby coś z niego było, to musi wypuścić nowy stożek wzrostu. Poza tym widzę małą roślinę - przyrost - u podnóża tej większej, wiec coś raczej Ci przetrwa. Stożek wzrostu rozwijał się normalnie i nagle zczerniał? Jeśli tak, to rzeczywiście najprawdopodobniejsze jest gnicie korzeni. Jak wspomnieli poprzednicy, roślinę należy wówczas przesadzić do świeżego, lepiej przepuszczalnego podłoża i ograniczyć podlewanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pollesek3 Napisano 15 Października 2011 Autor Share Napisano 15 Października 2011 Ja nie widze tam zadnego odrostu Jestem Slepy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 16 Października 2011 Share Napisano 16 Października 2011 A na drugim zdjęciu takie dwa małe dzbanki tuż nad stożkiem wzrostu rośliny to co to jest? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pollesek3 Napisano 16 Października 2011 Autor Share Napisano 16 Października 2011 OOO!! Te dwa małe to zupełnie nowa roślina!! Ma trzy miniaturowe listki tuz przy korzeniu Dziękuje za pomoc! blush Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi