Skocz do zawartości

Stozek wzrostu.

pollesek3

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Jakieś trzy tygodnie temu kupiłem N. x Hokeriana.

Po pewnym czasie stożek wzrostu zaczął rosnąć ale jest jakiś ciemny.

Nie wiem czy to zalążek czy coś innego.

http://imageshack.us/photo/my-images/687/dsc0104bh.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/208/dsc0107bc.jpg/

I co myślicie??

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj warunki w jakich ją trzymasz. Na oko wygląda na przelanie, masz strasznie mokry torf. Chyba będzie już po dzbanku, bo stożek zgnił.

@

Niech wypowie się ktoś doświadczony, powyższa wypowiedź to tylko moje przypuszczenia.

Edytowane przez Grzesiu881
Odnośnik do odpowiedzi

Przeważnie właśnie tak wygląda poczatkowy etap gnicia rosliny, stożek wzrostu robi się czarny, martwy, co spowodowane jest zbyt mokrym, mało przepuszczalnym podłożem. Jeśli rosline kupiłeś niedawno możliwe że stożek został uszkodzony przy transporcie i dla tego jest czarny- w tym przypadku to nic groźnego. Ze zdjęcia wygląda jednak na to że roslina ma zbyt wilgotne i za mało przepuszczalne podłoże. Przesadz ja jak najszybciej do nowego podłoża składającego się z 50 % perlitu i 50% torfu , możesz dołożyć do mieszanki kawałki kory sosnowej, kawałki gąbki, chodzi o to żeby w podłożu były przestrzenie wypełnione powietrzem , w tedy roślina się nie "udusi". Podłoże musi być lekkie, luźne, nie ubijasz go.

Edytowane przez Piter89
Odnośnik do odpowiedzi

Żeby coś z niego było, to musi wypuścić nowy stożek wzrostu. Poza tym widzę małą roślinę - przyrost - u podnóża tej większej, wiec coś raczej Ci przetrwa.

Stożek wzrostu rozwijał się normalnie i nagle zczerniał? Jeśli tak, to rzeczywiście najprawdopodobniejsze jest gnicie korzeni. Jak wspomnieli poprzednicy, roślinę należy wówczas przesadzić do świeżego, lepiej przepuszczalnego podłoża i ograniczyć podlewanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.