Skocz do zawartości

Dzbanecznik marnieje

znajomy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,odkąd przesadziłem do swieżego torfu to zaczoł marnieć i na dodatek mniejsza wyrosnieta roslinka z tego samego korzenia odłamała mi się.

Gdzieś wyczytałem żeby tylko wsadzic do słoika z wodą i powinien się ukorzenić.

Zerknijcie na zdjęcia:

post-5461-1335892265_thumb.jpg

post-5461-1335892290_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ta doniczka na zdjęciu nie ma podstawki. Podlewasz przez podsiąkanie?

Woda w słoiku, to woda destylowana, ma się rozumieć?

///Jakby ktoś chciał mnie poprawiać - mój błąd. Dzbaneczniki podlewa się od góry.///

Edytowane przez Artistide
Odnośnik do odpowiedzi

Ta doniczka na zdjęciu nie ma podstawki. Podlewasz przez podsiąkanie?

Woda w słoiku, to woda destylowana, ma się rozumieć?

Podlewam od góry, nie ma podstawki. Woda w słoiku to odstana woda z filtra brity.

Odnośnik do odpowiedzi

W słoiku może stać.

A doniczka powinna mieć dziurki i podstawkę. Gdy jej nie ma, woda zatrzymuje się w dole, przez co torf może zacząć gnić. Może to jest problemem. Radzę zainwestować w podstawkę i porobić dziury. Podlewasz oczywiście z góry.

Odnośnik do odpowiedzi

W słoiku może stać.

A doniczka powinna mieć dziurki i podstawkę. Gdy jej nie ma, woda zatrzymuje się w dole, przez co torf może zacząć gnić. Może to jest problemem. Radzę zainwestować w podstawkę i porobić dziury. Podlewasz oczywiście z góry.

tzn.ta doniczka jest z podstawką wbudowaną w dół że nadmiar wody wylewa się dołem,roślinka powinna odżyć według ciebie?

nie zaszkodzi jej to że złamała się ta mniejsza łodyga którą wsadziłem do słoika?

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście to co powiedział przedmówca- dziurki w doniczce i podlewać od góry ale podstawka nie potrzebna bo dzbaneczniki w wodzie stać nie lubią. W ogóle to te liście wyglądają jakby roślina była przesuszona.

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście to co powiedział przedmówca- dziurki w doniczce i podlewać od góry ale podstawka nie potrzebna bo dzbaneczniki w wodzie stać nie lubią. W ogóle to te liście wyglądają jakby roślina była przesuszona.

Woda z torfu ma na parapet ociekać? ;_;

Odnośnik do odpowiedzi

Woda z torfu ma na parapet ociekać? ;_;

No...nie rolleyes Chodzi mi oto aby doniczka na tej podstawce z wodą cały czas nie stała. Oczywiście na czas podlewania podstawkę można dać aby woda na parapet nie wyciekała... :)

Witam,odkąd przesadziłem do swieżego torfu to zaczoł marnieć

Na pewno torf złej jakości bo to samo stało Ci się z capensisem i muchołówką po przesadzeniu.

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

Rośliny "marnieją" po przesadzeniu, bo może naruszyłeś im korzenie i wówczas każde przesadzenie jest dla nich szokiem. Nawet dla tak prostego w hodowli dzbanecznika jak N. 'Ventrata'.

Jeśli chodzi o ukorzenianie, to temat ten również nie tak dawno był poruszany w dziale: Dzbanecznik

http://www.rosliny-owadozerne.pl/Jak-ukorz...ik--t13937.html

Ja moczę końcówkę łodygi w ukorzeniaczu i od razu wsadzam w podłoże, ale są też inne sposoby (m.in. podane w linku).

Odnośnik do odpowiedzi

Torf jest złej jakości (mile widziana fotka opakowania po torfie), proponuję kupić jakiś porządny, i w tedy wsadzić do niego roślinę (polecam to też zrobić z twoimi capensisami). Po liściach można wywnioskować, że dzbanecznik jest trochę przesuszony, więc podlewaj go tak, by podłoże było stale wilgotne. Chyba jest to Ventrata i nie posiada dzbanów. Powinieneś zapewnić jej podwyższoną wilgotność powietrza, bo bez niej raczej dzbankować nie będzie.

Edytowane przez owadomaniak
Odnośnik do odpowiedzi

Ty to masz dar do wykańczania roślin moderatorr

Wszystkie trzy przypadki marnienia roślin łączą się z ich przesadzeniem do nowego podłoża. Ponawiam prośbę o opis użytego podłoża (najlepiej informację z opakowania). Używałeś jakiegoś nawozu po przesadzeniu? Przy przesadzaniu korzenie były w bryle korzeniowej czy też obsypałeś całe stare podłoże?

Odnośnik do odpowiedzi

Ty to masz dar do wykańczania roślin moderatorr

Wszystkie trzy przypadki marnienia roślin łączą się z ich przesadzeniem do nowego podłoża. Ponawiam prośbę o opis użytego podłoża (najlepiej informację z opakowania). Używałeś jakiegoś nawozu po przesadzeniu? Przy przesadzaniu korzenie były w bryle korzeniowej czy też obsypałeś całe stare podłoże?

Torf kupiłem na allegro,ale w opisie prawdopodobnie nie było skąd pochodzi.Żadnego nawozu nie dawałem po przesadzeniu.

Zamieszczam zdjęcie torfu,oceńcie sami:

post-5461-1335942534_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Torf kupiłem na allegro,ale w opisie prawdopodobnie nie było skąd pochodzi.Żadnego nawozu nie dawałem po przesadzeniu.

Zamieszczam zdjęcie torfu,oceńcie sami:

Mi to wygląda na zwykłą ziemię, jednak poczekaj na opinie bardziej doświadczonych hodowców

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.