capensi Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Cześć wszystkim Przedstawiam wam dwa moje przydomowe torfowiska. Tak wyglądało pierwsze z nich jeszcze rok temu (zdjęcia są słabej jakości, bo były robione komórką, nie mam lepszych zdjęć z tego okresu). S.x mitchelliana S.Purpurea ssp. venosa var. burkii Tutaj już zdjęcia po zimie budzących się roślin. Aktualnie rośliny wyglądają tak: W niedługim czasie wstawię resztę zdjęć z innego mojego torfowiska. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Fotki fajne . Dla mnie, jako dla myślącego o założeniu czegoś podobnego, rodzą się oczywiste pytania: - wymiary, głębokość i użyte materiały do budowy torfowiska ? - jak było zabezpieczone na zimę ? - jakie straty po zimie w poszczególnych gatunkach (bo widać, że były) ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) Jedyne rośliny które nie przeżyły zimy to D.arcturi i D.filiformis var.tracyi. Na zimę przykrywałem wszystko włóknina z na to około 15-20cm trocin. Całość w ciągu zimy wyglądała tak: Żadna z roślin nie zapleśniała podczas zimy i po niej. Na ściany 1 torfowiska dałem blachę (chodziło mi o coś twardego, by w późniejszym czasie nie wrastały korzenie), następnie na nią położyłem agrowłóknine, a potem folie. Torfowiska mają po około 40-45cm głębokości. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez capensi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Niezła robota. I to jest ogródek version for men Co to za rosice się tam budzą ? Btw niezłe zimowanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2013 Trochę zdjęć z 2 torfowiska, które jest o wiele większe ale jeszcze nie dokończone, ma dopiero niecały miesiąc i jest poobijane przez grad. Rzut na całość S. Flava var maxima S.puprurea ssp. purpurea var. heterophylla S.purpurea ssp. venosa var. burkii f. luteola Cefalotus follicularis S.flava var. atropurpurea D.californica S.psittacina 'Green Rosette' S.purpurea ssp. venosa var. montana A tu dopiero budząca się S.purpurea ssp. venosa var. burkii Wszystkie rośliny znajdujące się na pierwszym torfowisku to: D. filiformis D. rotundifolia D. filiformis x intermedia D. binata S. purpurea ssp. purpurea S. purpurea ssp. venosa S. purpurea ssp. venosa var. burkii S. x mitcheliana S. x stevensi S. flava var. flava S. x rehderi S. leucophylla S. psittacina S. x catesbaei S. alata x catesbaei D. muscipula 'Regular Form' Rośliny na 2 torfowisku: S. flava var. maxima S. flava var. atropurpurea S. flava var. ornata S. oreophylla S. purpurea ssp. venosa S. purpurea ssp. venosa var. montana S. purpurea ssp. venosa var. burkii f. luteola S. purpurea ssp purpurea f. heterophylla S. minor var. okefenokeensis S. psittacina 'Green Rosette' S. leucophylla S. x 'Juthatip Sopper' S. alata D. californica D. muscipula 'Regular Form' D. muscipula 'Sawtooth' D. muscipula 'Dentathe Form x Tiger Fangs' C. follicularis Jutro dodam może jeszcze jakieś zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Jest co oglądać! Pogratulować, bo odwaliłeś kawał świetnej roboty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Pomyśl o zasianiu trawy wokół torfowiska, bo ta wydeptana ziemia psuje efekt. No wyłożenie kamieniami, albo stworzenie płotku na około torfowiska powinno też dodać pewnego uroku. Generalnie, świetna robota. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Zgaduję, że trawy wokół nie ma bo autor tematu dogląda torfowiska, więc oczywiście wydeptuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2013 Tak, trawa jest wydeptana przez codzienne chodzenie i doglądanie roślin. Całość jeszcze dookoła ozdobie jakimiś kamieniami, albo czymś w tym stylu. Większe torfowisko jeszcze jest dość nowe więc nie zdążyłem tego zrobić, a na mniejszym mech powoli zasłania folie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Jeśli Tobie przeszkadza fakt wydeptanej wokół trawy, a oczywistym jest, że nie ma co jej dosiewać, skoro przycinasz, podlewasz, oglądasz, fotografujesz, to może warto by wysypać pas pół metra od krawędzi jakimiś estetycznymi, drobnymi kamieniami. Chociaż uważam, że wielkiej tragedii nie ma, mnie nie razi, gdyby to było moje, nic bym z tym nie robił. Tylko folia faktycznie nie wygląda najlepiej, wiadomo; wybija z rytmu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Gdybym ja osobiście oglądał to torfowisko, nie zwróciłbym uwagi ani na wydeptaną trawę, ani na folię. Skupiłbym się na roślinkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Gdybym ja osobiście oglądał to torfowisko, nie zwróciłbym uwagi ani na wydeptaną trawę, ani na folię. Skupiłbym się na roślinkach. heh. A gdybyś miał takie torfowisko? Ja po prostu uważam, że rośliny, roślinami ale gdyby zadbać o teren wokół torfowiska to samo torfowisko mogłoby się prezentować jeszcze lepiej, a więc bardziej cieszyłoby oko. To nic innego jak tylko kosmetyka, kwestia estetyki. Ale jak kto woli, ja tylko zwróciłam na to uwagę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Racja, ale skoro Kolega codziennie wielokrotnie uczęszcza w to miejsce, chodzi po trawie, to nie może ona świetnie wyglądać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Jakby się uprzeć, są takie mieszanki: http://rolmarket.pl/product-pol-1239-Trawa...eptywanie-.html , ale sądzę, że przy codziennym chodzeniu, nie zdałyby się na wiele. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Racja, ale skoro Kolega codziennie wielokrotnie uczęszcza w to miejsce, chodzi po trawie, to nie może ona świetnie wyglądać. yep, ale zawsze można pomyśleć nad innym rozwiązaniem. Jak wyżej wspomniał Kosa1984 posypać żwirkiem, lub może jakąś kostkę brukową lub mały podest wokół torfowiska. Byleby nie przesadzić, żeby znowuż nie wyglądał jak fort na środku jeziora. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi