CFHs Napisano 23 Września 2013 Share Napisano 23 Września 2013 (edytowane) Coraz więcej wrzucacie zdjęć swoich torfowisk, więc i ja postanowiłem założyć temat poświęcony mojemu mobilnemu torfowisku: Założenie torfowiska planowałem już ponad rok temu, gdy zobaczyłem zdjęcia torfowisk innych hobbistów. Na wstępie spotkałem się z przeciwnościami, które spowodowały odwleczenie realizacji planu na rok 2013. Oczywistym problemem było miejsce w którym torfowisko ma się znaleźć. Mieszkam w bloku, więc musiałem kombinować miejsce w prywatnym ogrodzie. Jak już miejsce się znalazło, pojawił się kolejny problem - jest to teren zalewowy, przy większych opadach z ogrodu robi się ogromna kałuża, a co kilka lat okolica jest zalewana. - (powódź w 2010). Z obawy o utratę roślin (wymycie ich przez wodę lub zgnicie) postanowiłem zrobić mobilne torfowisko w dwóch kastrach budowlanych po 90 litrów każda. Obie kastry do 1/3 wysokości są wypełniona odwróconymi doniczkami w celu magazynowania wody (od 8 sierpnia tylko raz dolewałem wody dzięki tak dużemu magazynowi na wodę). Do jednej jak i drugiej kastry włożyłem kawałek rynny aby kontrolować poziom wody (gdy jest jej za dużo odciągam a gdy za mało dolewam) 2/3 kastr jest wypełnione torfem wymieszany z piaskiem w proporcji 3:1. Obsada: Dionaea muscipula Drosera anglica Drosera binata Drosera filiformis Drosera rotundifolia Drosera filiformis x intermedia Drosera x obovata Sarracenia 'Barbapappa' Sarracenia 'Catesbaei' (S. flava × S. purpurea) Sarracenia 'Chelsonii' (S. purpurea × S. rubra) Sarracenia flava var. ornata Sarracenia 'Fiona' Sarracenia 'Juthatip Soper' [(S. leucophylla x S. purpurea) x S. leucophylla 'pink form'] Sarracenia leucophylla x 'Mitchelliana' Sarracenia psittacina Sarracenia purpurea Sarracenia 'Scarlet Belle' utricularia dichotoma Pogonia ophioglossoides sphagnum Zdjęcia robione kilka dni po obsadzeniu kastr: Zdjęcia z 13.09.2013 - miesiąc po odsadzeniu kastr: Kastra pierwsza: Kastra druga: Dziękuję za uwagę i pozdrawiam! Edytowane 23 Września 2013 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Września 2013 Share Napisano 23 Września 2013 Piękne kapturnice, mam nadzieję, że moje na przyszły rok też tak będą wyglądały. A myślałeś, żeby chociaż częściowo wkopać te kastry, a wystającą część obłożyć jakoś, żeby sprawdziło to wrażenie, że jest w gruncie? Ciągle mogłoby być mobilne. Nie martwisz się, że torfowiec w końcu przerośnie Ci muchołówki i zarośnie część gdzie go nie ma? Bo on bardzo szybko opanuje te kastry, zaufaj mi. Poza D. intermedia, D. filiformis x intermedia i trochę też D. filiformis nie są w stanie konkurować z torfowcem, choć D. filiformis jest na tyle duża, że spokojnie z niego wystaje. Czy to przypadek, ale widzę D. nidiformis, na jednym ze zdjęć w grupie D. rotundifolia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 23 Września 2013 Autor Share Napisano 23 Września 2013 A myślałeś, żeby chociaż częściowo wkopać te kastry, a wystającą część obłożyć jakoś, żeby sprawdziło to wrażenie, że jest w gruncie? Ciągle mogłoby być mobilne. Myślałem o tym, ale niestety włodarze terenu nie zgodzili się na to, poza tym trudniej było by odciągać wodę z kastr. Nie martwisz się, że torfowiec w końcu przerośnie Ci muchołówki i zarośnie część gdzie go nie ma? Bo on bardzo szybko opanuje te kastry, zaufaj mi. Poza D. intermedia, D. filiformis x intermedia i trochę też D. filiformis nie są w stanie konkurować z torfowcem, choć D. filiformis jest na tyle duża, że spokojnie z niego wystaje. planuję na bieżąco usuwać nadprogramowy mech. Czy to przypadek, ale widzę D. nidiformis, na jednym ze zdjęć w grupie D. rotundifolia? Kiedyś się zasiał do doniczki z D. rotundifolia gdy jeszcze trzymałem ją w domu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 27 Listopada 2013 Autor Share Napisano 27 Listopada 2013 Właśnie byłem rzucić okiem jak mają się moje kastry. Świetnie wygląda wszystko zamarznięte i pokryte szronem. Torfowiec twardy jak skała a woda w kapturnicach zamarznięta Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 CFHs, powiedz mi proszę, czy takie kastry budowlane można kupić w innym niż czarnym kolorze? Może biały? Generalnie chodzi mi o jasny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skold Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 CFHs, powiedz mi proszę, czy takie kastry budowlane można kupić w innym niż czarnym kolorze? Może biały? Generalnie chodzi mi o jasny. Osobiście nie spotkałem nigdy w żadnym sklepie jasnych kastr budowlanych. Spory wybór pojemników o różnych kształtach, kolorach, pojemnościach widziałem w Castoramie i Obi. Kastry budowlane mają wg mnie zbyt miękkie ścianki (dłuższy bok). Oczywiście można użyć zagiętego z dwóch stron drutu i spiąć te ścianki mniej więcej na środku, co zapobiegnie ich deformowaniu się. Widziałem fajne okrągłe, solidne i dość wysokie pojemniki z pokrywami, które mogłyby spisać się jako "mobilne torfowisko". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 Masiol, dlaczego chcesz jaśniejsze? Ze względów koncepcyjno-estetycznych czy żeby się mniej nagrzewały? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 28 Listopada 2013 Autor Share Napisano 28 Listopada 2013 Jasnych nie widziałem. Wątpię żeby kastry budowlane były w innym kolorze niż czarny. skold, fakt, kwadratowe się odkształcają, ale mają to wpisane w swoją "naturę". Zaprawa, którą się miesza w tych pojemnikach ma o wiele gęstszą konsystencję niż torf, który trzymam w nich a mimo to przy skrajnych warunkach (na budowie w zimie i w lato) nie rozpadają się. Dlatego wg mnie jedynym praktycznym zbiornikiem, który może posłużyć jako mobilne torfowisko są kastry budowlane, okrągłe lub kwadratowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 Kosa, w przyszłym sezonie zaczynam bawić się z aldrovandą i nie chce, żeby mi się to grzało za mocno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 28 Listopada 2013 Autor Share Napisano 28 Listopada 2013 Kosa, w przyszłym sezonie zaczynam bawić się z aldrovandą i nie chce, żeby mi się to grzało za mocno. Myślę, że problem można rozwiązać wkładając kawałki styropianu między ścianki a torf. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 Aldrovanda to roślina wodna Torfu będzie może z 10 cm, reszta to woda. Steropian chyba nie bardzo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 28 Listopada 2013 Autor Share Napisano 28 Listopada 2013 Aldrovanda to roślina wodna Torfu będzie może z 10 cm, reszta to woda. Steropian chyba nie bardzo Wiem jaką rośliną jest Aldrovanda Sądziłem, że planujesz połączyć torfowisko z małym zbiornikiem wodnym Jeśli to ma być tylko zbiornik wodny najlepszym rozwiązaniem będzie mimo wszystko wkopanie kastr czy innego zbiornika do ziemi. Ziemia sama od siebie będzie chłodzić zbiornik. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Nie nie. Torfowisku już posiadam. Przemyślę temat z wkopaniem kastry. Dzięki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczka Napisano 17 Marca 2014 Share Napisano 17 Marca 2014 Cześć! Świetny pomysł z tymi pojemnikami i super to wygląda, a jak wygląda sytuacja po zimie ? Pytam bo tez mam w planie coś takiego zrobic tylko boje sie ze bez wkopywania tego do ziemi wszystko zamarznie i bedzie tzw. lipa po zimie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 Cześć! Świetny pomysł z tymi pojemnikami i super to wygląda, a jak wygląda sytuacja po zimie ? Pytam bo tez mam w planie coś takiego zrobic tylko boje sie ze bez wkopywania tego do ziemi wszystko zamarznie i bedzie tzw. lipa po zimie. Po zimie wygląda marnie, rośliny nie zaczęły się jeszcze wybudzać. Jak coś z nich wyrośnie to wrzucę fotki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi