Skocz do zawartości

Torfowisko Damiana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Już chwilę temu założyłem sobie torfowisko. Wszystko zostało zrobione według tematów instruktażowych. Na spód poszła folia do oczek wodnych. Następnie donice nakryte szmatkami, a na to wszystko torf.

Rośliny znajdujące się na torfowisku:

Rosiczki:

-D. anglica

-D. rotundifolia

-D. binata

Kapturnice:

S. leucophylla hybride

S. 'Farnhami'

S. 'Catesbaei'

S. flava

S. leucophylla X 'Mitchelliana'

S. purpurea

S. rubra hybride

Myślę, że rośliny dadzą sobie radę w zimie...

Zdięcia zaraz po wysadzeniu roślinek

post-6381-1402171680_thumb.jpg

Część z rosiczkami

post-6381-1402171723_thumb.jpg

Część z kapturkami

post-6381-1402171733_thumb.jpg

post-6381-1402171752_thumb.jpg

D. anglica

post-6381-1402171773_thumb.jpg

D. binata i Żurawina

post-6381-1402171786_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Żurawina Ci w pewnym momencie wszystko zarośnie gęstym dywanem. Z naszą rodzimą może jeszcze jakoś rosiczki dałyby sobie radę, bo jest delikatniejsza, ma mniejsze liście i jest rzadsza. Dlatego są przestrzenie do wzrostu dla rosiczek, ale żurawina wielkoowocowa, zarośnie tak szczelnie wierzch, że rosiczki nie dadzą sobie rady.

D. anglica nie lubi rosnąć na gołym torfie. Nie wiem do końca dlaczego, ale zdecydowanie gorzej wtedy wygląda, nawet jak ma wodę praktycznie na poziomie ziemi. O niebo lepiej wygląda w torfowcu, a woda powinna być na poziomie ziemi. Powinna mieć po prostu mokro, a nawet stać w płytkiej wodzie, wtedy wygląda najlepiej.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Wiem, może jest to dziwne :D ale na czas burz nad torfowiskiem jest rozstawiany taki oto namiot

post-6381-1405105982_thumb.jpg

D. rotundifolia

post-6381-1405106043_thumb.jpg

post-6381-1405106066_thumb.jpg

S. X 'Farnhamii'

post-6381-1405106132_thumb.jpg

S. flava

post-6381-1405106158_thumb.jpg

S. purpurea

post-6381-1405106197_thumb.jpg

S. X 'Catesbaei'

post-6381-1405106251_thumb.jpg

Tutaj widać obniżone D. anglica (na poziom wody) i rozciągnięte żyłki nad częścią z rosiczkami (ptaki wydziobywały roślinki)

post-6381-1405106679_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Namiot pierwsza klasa.

Zda egzamin okej

Namiot super :)

Jeszcze niech ktoś doda, że "rośliny ujdą" i chłopak się załamie.

To może ja tak napiszę: Pomysł ciekawy, będzie zbędny jak torfowiec porośnie. To trochę potrwa. (powiedział co wiedział...)

A roślinki wyglądają na bardzo zadowolone z wyjazdu pod namiot. :wink: (złośliwiec)

Albo lepszy aparat, albo jakby lepiej wysycone kolory mają. :) (prawda, prawda, bez związku logicznego)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście nie mam namiotu nad moim mini miejscem dla kapturów i mają się dobrze :) nawet po ulewach nie"opadły".

W sumie tak sobie myślę.... jak roślinki przyzwyczaisz do osłony przed deszczem i silnym wiatrem to one troszkę się wynaturzą i będą słabsze gdy już namiot odsłonisz.

Odnośnik do odpowiedzi

Nic się te rośliny nie wynaturzają w ten sposób. Wiatr mają dalej, bo osłona nie jest zamknięta ze wszystkich stron. Poza ty, wcale nie muszą być nie wiadomo jak szarpane tym wiatrem, żeby prawidłowo rosły. COmandos21, nie wydziwiaj proszę. :P

Odnośnik do odpowiedzi