damian.sze Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 Witam, Już chwilę temu założyłem sobie torfowisko. Wszystko zostało zrobione według tematów instruktażowych. Na spód poszła folia do oczek wodnych. Następnie donice nakryte szmatkami, a na to wszystko torf. Rośliny znajdujące się na torfowisku: Rosiczki: -D. anglica -D. rotundifolia -D. binata Kapturnice: S. leucophylla hybride S. 'Farnhami' S. 'Catesbaei' S. flava S. leucophylla X 'Mitchelliana' S. purpurea S. rubra hybride Myślę, że rośliny dadzą sobie radę w zimie... Zdięcia zaraz po wysadzeniu roślinek Część z rosiczkami Część z kapturkami D. anglica D. binata i Żurawina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 Żurawina Ci w pewnym momencie wszystko zarośnie gęstym dywanem. Z naszą rodzimą może jeszcze jakoś rosiczki dałyby sobie radę, bo jest delikatniejsza, ma mniejsze liście i jest rzadsza. Dlatego są przestrzenie do wzrostu dla rosiczek, ale żurawina wielkoowocowa, zarośnie tak szczelnie wierzch, że rosiczki nie dadzą sobie rady. D. anglica nie lubi rosnąć na gołym torfie. Nie wiem do końca dlaczego, ale zdecydowanie gorzej wtedy wygląda, nawet jak ma wodę praktycznie na poziomie ziemi. O niebo lepiej wygląda w torfowcu, a woda powinna być na poziomie ziemi. Powinna mieć po prostu mokro, a nawet stać w płytkiej wodzie, wtedy wygląda najlepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 8 Czerwca 2014 Share Napisano 8 Czerwca 2014 Fajny pomysł na torfowisko:) tylko czy wody nie za dużo w torfie? Jak wyżej zrób tak by wody nie było ponad torf bo blotko chyba owadożernym nie służy za bardzo:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 8 Czerwca 2014 Share Napisano 8 Czerwca 2014 A widziałeś jakie błotko mają w naturze na torfowiskach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzony1991 Napisano 8 Czerwca 2014 Share Napisano 8 Czerwca 2014 A ja bym zasugerował lepsze przykrycie folii żeby była zupełnie niewidoczna dzięki temu nie skruszeje od słońca Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2014 Wody jest dużo tylko podczas upałów. Folię przykryję ale dopiero jak jakichś większych kamieni nazbieram. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 8 Czerwca 2014 Share Napisano 8 Czerwca 2014 A to spoko;) jest ok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 11 Lipca 2014 Autor Share Napisano 11 Lipca 2014 Wiem, może jest to dziwne ale na czas burz nad torfowiskiem jest rozstawiany taki oto namiot D. rotundifolia S. X 'Farnhamii' S. flava S. purpurea S. X 'Catesbaei' Tutaj widać obniżone D. anglica (na poziom wody) i rozciągnięte żyłki nad częścią z rosiczkami (ptaki wydziobywały roślinki) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Namiot pierwsza klasa. Zda egzamin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Namiot super Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Namiot pierwsza klasa. Zda egzamin Namiot super Jeszcze niech ktoś doda, że "rośliny ujdą" i chłopak się załamie. To może ja tak napiszę: Pomysł ciekawy, będzie zbędny jak torfowiec porośnie. To trochę potrwa. (powiedział co wiedział...) A roślinki wyglądają na bardzo zadowolone z wyjazdu pod namiot. (złośliwiec) Albo lepszy aparat, albo jakby lepiej wysycone kolory mają. (prawda, prawda, bez związku logicznego) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 12 Lipca 2014 Share Napisano 12 Lipca 2014 Ja osobiście nie mam namiotu nad moim mini miejscem dla kapturów i mają się dobrze nawet po ulewach nie"opadły". W sumie tak sobie myślę.... jak roślinki przyzwyczaisz do osłony przed deszczem i silnym wiatrem to one troszkę się wynaturzą i będą słabsze gdy już namiot odsłonisz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Lipca 2014 Share Napisano 12 Lipca 2014 Nic się te rośliny nie wynaturzają w ten sposób. Wiatr mają dalej, bo osłona nie jest zamknięta ze wszystkich stron. Poza ty, wcale nie muszą być nie wiadomo jak szarpane tym wiatrem, żeby prawidłowo rosły. COmandos21, nie wydziwiaj proszę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 12 Lipca 2014 Autor Share Napisano 12 Lipca 2014 Dziękuję. Przy większych ulewach rośliny były całe w błocie... jak mech się rozrośnie to i namiot zniknie Może jeszcze jakoś na zimę się przyda? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 12 Lipca 2014 Share Napisano 12 Lipca 2014 COmandos21, nie wydziwiaj proszę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi