Arturr0 Napisano 8 Czerwca 2014 Share Napisano 8 Czerwca 2014 (edytowane) W ubiegłym roku zaczęło mi "chodzić po głowie" torfowisko ogrodowe. Takie z prawdziwego zdarzenia, czyli duże, głębokie i w dodatku dekoracyjne. Jako, że od niedawna (rok minął w maju) mam działkę ogrodową i właśnie na wiosnę przystąpiłem do prac przygotowawczych do założenia trawnika w zaniedbanej części, od razu rozplanowałem sobie w tym miejscu torfowisko. Prace rozpocząłem w marcu, czyli wyznaczyłem najbardziej nasłonecznione na dostępnym terenie miejsce i wytyczyłem zarys mini-bagienka: Następnie wykopałem spory dół: I w zasadzie na tym etapie zatrzymałem się z budową torfowiska aż do maja, bo zajęty byłem innymi sprawami. Ale niedawno powróciłem do prac przy torfowisku z zamiarem jego ukończenia jeszcze w czerwcu. Tym bardziej, ze już mam zgromadzonych trochę roślin do niego, które na razie trzymam w doniczkach. Więc poprawiłem i pogłębiłem nieckę torfowiskową: Dno postanowiłem nieco wyprofilować: Dół wysypałem warstą piasku, może tak ze 2-3 cm. Jako, że dysponowałem starą wykładziną podłogową, postanowiłem wykorzystać ją jako podkład pod folię spełniający jednoczesnie funkcję ochronną przed przedziurawieniem tejże folii przez korzenie, kamienie lub krety. Wyglądało to tak: No i wreszcie wykładanie dołu folią (widać budowniczego, czyli mnie ): Następnie wysypałem warstewkę kilka cm torfu z piaskiem i na tym ułożyłem zgromadzone wcześniej pojemniki, które będa miały za zadanie zmagazynować wodę. wykorzystałem też kilka metrów rury drenarskiej (jest dość tania) - przez jedną z nich będę wlewał wodę w przyszłości. No i zasypywanie dołu torfem. Na spód dałem mieszankę torf z piaskiem, następnie gruba warstwa czystego torfu. Ponad poziomem pojemników dałem warstę torfu z perlitem (do tej warstwy mają sięgać korzenie wiekszych roślin). Wierzchnią warstwę stanowi czysty torf. Na torowisko zużyłem: - torf kwaśny sphagniowy jasnobrązowy firmy Hollas - 1250 L (był w skompresowanych big bagach po 250Lx5) - torf kwaśny ogrodniczy firmy Athena - 560 L (7x80 L) - perlit ogrodniczy - ponad 100 L - piasek (płukałem go kilka razy) - około 400 L Czyli w sumie podłoża zużyłem ok. 2300 litrów. Do tego dochodzą pojemniki na wodę, więc pojemność torfowiska wynosi jakieś 2700-2800 litrów. Kilka fotek z etapu wypełniania dołu podłożem: Następnie ukształtowałem brzeg torfowiska. Wystającą folię zakopałem na zewnątrz w wykopanym specjalnie rowku, a na samej krawędzi bagienka zrobiłem delikatny, wyższy wał ziemi przykryty folią. Kilka fotek: No i pozostało zagospodarować brzeg torfowiska, aby zakryć folię i nadać bagienku dekoracyjny charakter. Użyłem kamieni i gałęzi, między którymi nasadziłem irgi płożące, dwie odmiany berberysów i 2-3 odmiany trzmieliny. Wszystkie te rośliny posadzone są na zawnątrz torfowiska pomiędzy kamieniami. W przyszłosci będą przycinane, aby nie rosły zbyt wysoko. Oprócz roli dekoracyjnej zamysłem moim było, aby utworzyły one naturalną ochronę od wiatru dla kapturnic wysokich i mam nadzieję, ze trochę zamortyzują silniejsze podmuchy. No i fotki z ukończonym torfowiskiem: Obecnie borykam się z problemem braku wody deszczowej. Zgromadzony zapas okazał się o wiele za mały, a na wypełnienianie wodą tej wielkości dołu potrzeba jej naprawdę dużo. Na obfite opady się raczej nie zapowiada, więc nalewam odstaną przez 3-4 dni wodę z pompy ogrodowej. A, że nie mam zbyt dużo kanistrów, baniek i wiader, więc na razie jest ciągle zbyt mały poziom wody, aby posadzić właściwe dla tej konstrucji rośliny. Edytowane 8 Czerwca 2014 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 8 Czerwca 2014 Share Napisano 8 Czerwca 2014 Obecnie borykam się z problemem braku wody deszczowej. Jednym słowem za późno się za to zabrałeś :D Jakiej wielkości jest torfowisko? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2014 Torfowisko ma długość 3,40 m i jest szerokie na 1,00 - 1,20 m. Głębokość w najgłębszym miejscu wynosi około 80 cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 8 Czerwca 2014 Share Napisano 8 Czerwca 2014 Mi się podoba Faktycznie parę tygodni wcześniej i miałbyś wody pod dostatkiem Czekam na dalszą część i oczywiście jak to wszystko ładnie zarośnie A co tam będzie docelowo ? Wszystkiego po trochę ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzony1991 Napisano 8 Czerwca 2014 Share Napisano 8 Czerwca 2014 Już prezentuje się bardzo dobrze nawet bez rośliny A masz gdzieś miejsce przez które będzie się wylewać nadmiar wody? Bo mimo że teraz masz sucho to jesienią i wiosną torfowisko będzie pełne wody i warto żeby woda mogła spływać do jednego miejsca z którego będzie zaplanowany odpływ na zewnątrz (np. obniżony o kilka cm poniżej powierzchni torfu wał w jednym miejscu) a nie jakieś przypadkowe miejsca które znajdzie sobie po jakimś czasie woda. A z racji że masz je na działce to najlepiej jest gdy konstrukcja jest możliwie bezobsługowa bo nie będziesz tam codziennie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 8 Czerwca 2014 Share Napisano 8 Czerwca 2014 Zapytaj w elektrociepłowni o wodę demineralizowaną, podobno każda ma instalację do jej produkcji i czasem można kupić większą ilość w przyzwoitej cenie. Poza tym świetna robota, jak zresztą wszystkie Twoje projekty. Będę z wielką radością śledził dalszy rozwój torfowiska Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2014 Nadmiar wody będę wypompowywał pompką wężykową wiertakową. Wąż będę wsuwał do wystającej końcówki ruru drenarskiej, która sięga do dna torfowiska. Jeśli chodzi o skład gatunkowy, to zamieszczę listę po nasadzeniu. Ale będą różne gatunki - przekrojowo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Czerwca 2014 Share Napisano 8 Czerwca 2014 Chollllipa... Takie masz ciekawie zrobione torfowisko z jednym bolesnym ALE. Przykrycie otworów w donicach folią. Nie wiem czy to Ci się do końca sprawdzi. :/ Mianowicie nie będzie uciekać tamtędy powietrze! Jeżeli dałeś tą samą folię na wierzch doniczek, co do uszczelnienia torfowiska, to uwierz mi, że to Ci się nie sprawdzi. Moje torfowisko jest nie do końca zrobione jak trzeba, ale ze względu na wielkie otwory w donicach, nawet całkiem dobrze funkcjonuje. Na czym polega problem. Nawet jak ja dałem szmatę do podłogi, czyli tak zwany melyr, to nie umożliwia on do końca ucieczkę powietrzu w szybkim tempie. Po tym jak nieco podeschnie, co u Ciebie też kiedyś się zdarzy, to u mnie powietrze bąbelkuje powoli, ale jednak. Ponieważ w profesjonalnym torfowisku powinienem dać coś z RURKAMI. Jedna rurka powinna wychodzić nad powierzchnię torfu, druga w głąb zbiornika wodnego. Dlaczego? Żeby wpływająca woda, dała możliwość ucieczce powietrzu, które zawsze się tam zgromadzi. U Ciebie jest tam w tej chwili. Jedyny ratunek to luźny torf, ale przy tej folii, to nawet on Ci niewiele pomoże. Jak masz butelkę z Amolem, to sobie zobacz ten system, tam jest on wykorzystany. Gdyby obie dziurki były na tym samym poziomie, ciesz by nie wykapywała, albo dopiero przy wstrząśnięciu. Tak, z dwoma otworami na różnych poziomach może wykapywać zawartość, jednocześnie wlatywać powietrze. Dopóki tego nie podlałeś i nie obsadziłeś ja Ci bardzo mocno radzę wymianę tych nakryć na szmatę do podłogi. Jest tania, ale każdy inny gruby materiał się sprawdzi. Otwory im większe, tym lepsze. Ale jeżeli to są solidne wiadra, a nie donice, to najlepiej, jakbyś umocował w nich rurki. Ja wiader dać nie mogłem, bo za małe torfowisko. Zbiornik wodny, byłby za mały. Jeżeli ta rura drenująca będzie miała kontakt z powietrzem, to spełni swoją funkcję. Podam jeszcze przykład z moich donic z dolnym zbiornikiem. Gdzie zrobiłem membranę dolnej w części donicy. Temat jest TUTAJ. Mimo tak ogromnych otworów, kiedy zdarzy się, że woda wyschnie, a ja spróbuję ją nawodnić, woda NIE chce wciekać do środka za wiele. Żeby wleciała do środka muszę otworzyć zawór i pozwolić powietrzu uciec, dlatego zrobiłem potem rurki, które pozwalają wyrównać się ciśnieniom. Dlaczego się tak dzieje? Kiedy w środku jest prawie samo powietrze, a ja nalewam wody od góry, kiedy ciśnienie w środku zbiornika wzrośnie, powstrzymuje dalsze wciekanie wody, bo powietrze nie może uciec przez torf! Nie mogłem w to uwierzyć, bo wydawało mi się, że przez tak wielkie otwory, ono ucieknie bez problemu, a jednak nie. Gdyby to podłoże było kamieniste, problemu by nie było, ale torf, z czasem się zbija na tyle, że nie pozwala powietrzu swobodnie uciekać w postaci bąbelków, a wodzie wciekać. Także Arturr0, popraw to nakrycie na takie, które da Ci jakąkolwiek szansę na wlanie wody do środka tych zbiorników wodnych. Zrób dużo i w miarę dużych otworów, albo najlepiej, zamontuj rurki, które będą wystawać ponad poziom torfu. Potem zakryjesz torfowcem. Tak Niemcy robią profesjonalne torfowiska, mam ich książkę na ten temat. Jeszcze krótko o tym nadmiarze wody... Dobrze mieć jeden punkt o obniżonym poziomie folii, jako miejsce kontrolne poziomu wody. Dobrze mieć też mieć wyższy punkt torfu dla Kapturnic. Gdyż one źle znoszą mokre warunki w okresie spoczynku i będą miały tendencję do gnicia. Mając różne poziomy torfu, zapewnisz sobie różne warunki dla różnych gatunków, a uwierz mi, nie wszystkie będą z zadowoleniem rosnąć z tym samym poziomem wody. Zależy co jeszcze chcesz tam mieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2014 Donice są przykryte folią, porobiłem w niej jednak dziurki śrubokrętem. Otwory w dnach doniczek były zwyczajnie za duże. Największy pojemnik przykryłem blachą trapezową, więc on powinien być drożny. W ogóle zastanawiałem się właśnie w czasie konstrukcji tego torfowiska, jak rozwiązać problem ich drożności, aby uniknąć "zapowietrzania się" tych pojemników, aby woda mogła do nich i z nich swobodnie przenikać z/do torfu. O tych ścierkach podłogowych, wykorzytanych jako membrana, oczywiście czytałem, jednak jakoś mnie one nie przekonały. Ponawiercałem więc obficie ścianki boczne wszystkich pojemników wewnątrz torfowiska wierłem nr 8 (8 mm). Otwory robiłem równiez w scianach bocznych tuż pod krawędzą dna pojemników w nadziei, że to zapewni mi w miarę swobodny przepływ wody do i z pojemników, kiedy będą stały do góry dnem. Tak mi się wydawało aż do teraz (czyli do przeczytania postu Cephalotusa). Torf z czasem na pewno się zbije, ale myślałem, że nie na tyle, aby nie przepuszczać powietrza. Co prawda tuz nad pojemnikami mam warstwę torfu z perlitem, ale czy wystarczy, aby odpowietrzyć pojemniki? Czas pokaże, na razie nie będę wszystkiego od nowa rozgrzebywał, tylko obserwował, co się będzie dziać. W razie problemów w przyszłym roku będzie remont torfowiska i tyle. Człowiek uczy się czałe życie. Szkoda, że mi nie przyszło do głowy porobić tych rurek odpowietrzających, przecież mogłem powtykać choćby długie wężyki akwariowe i ich końce zgromadzić w jednym miejscu gdzieś ponad powierzchnią torfu. Muszę się zastanowić, czy tego jednak nie zrobić dopóki nie ma roślin - zdjąć warstwę torfu i powciskać w otwory takie wężyki. Hmm... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 9 Czerwca 2014 Share Napisano 9 Czerwca 2014 Ja Ciebie absolutnie go niczego nie zmuszam. Po prostu przed zbudowaniem swoich konstrukcji zasięgnąłem fachowej wiedzy, plus doszły do tego pewne obserwacje własne. Największy problem polega na tym, że niestety, choćbyśmy nie wiem jak się starali nie jesteśmy w stanie wszystkiego przewidzieć. Dopiero eksperymentując pojawiają się nieoczekiwane problemy, które potem trzeba jakoś kompensować, względnie naprawiać. Żeby uniknąć niepotrzebnych komplikacji, warto korzystać z wiedzy i doświadczenia innych, żeby samemu nie startować od zera, a już z dalszego punktu. Ja wychodzę z założenia, że owszem, najlepiej uczyć się na błędach, tylko dlaczego koniecznie na własnych? Do tej szmaty podłogowej, nie ma się co zrażać, tego i tak nie widać, a liczy się efekt końcowy. Tych wszystkich wiader, donic i rur, co nawkładałeś do środka, też nie widać, a przyznasz, że materiał lepiej filtruje wodę i pozwala jej całkiem swobodnie przenikać przez siebie, jak folia, nawet podziurkowana. Jak obsadzisz torfowisko roślinami, a one Ci zaczną ładnie rosnąć, jak Ci się torfowiec przyjmie, rosiczki przyjmą, czy cokolwiek jeszcze chcesz tam dać, będziesz z ciężkim bólem na sercu to rozwalał. Chyba, że tak masz, że musisz kilka wersji obsadzenia przetestować, zanim ostatecznie, któraś Cię zadowoli, to ja się wycofuję. Swoją drogą, chyba będę musiał zrobić jakiś update swoich konstrukcji... Mojej własnej na pewno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Jak dla mnie BOMBA okej Zrób jeszcze lejek z blachy czy czegoś do tej rury. Woda deszczowa sama by się wlewała do torfowiska:) I będzie mega superowo;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Arturze bardzo mi się podoba Twoje torfowisko! Kompletnie nie znam się odnośnie urządzania ale sam efekt wygląda imponująco! W ogóle zazdroszczę wszystkim, którzy mają przydomowy ogród lub działkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 12 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2014 Zrób jeszcze lejek z blachy czy czegoś do tej rury. Taki lejek na stałe by brzydko wyglądał. Używam tylko do dolewania wody. I miło mi, że ten projekt wam się podoba . W sobotę będę przeprowadzał modyfikację, czyli operacja pod kryptonimem "odpowietrzniki magazynków wody". Już mam zakupione 15 mb wężyka fi 8 mm i kilka tych nieszczęsnych ścierek. Chociaż cały czas mam wątpliwości, czy one z czasem na wskroś nie przegniją, ale tak, czy siak, na pewno nie zaszkodzą. Dzięki Cephalotus za zwrócenie uwagi na ten problem, bo faktycznie że to, co mi się wydawało, że powinno wystarczyć, to w zderzeniu z praktyką może okazać się tylko teorią, a założenie projektu jest takie, żeby ewentualne przyszłe modyfikacje torfowiska nie były zbyt inwazyjne. W zasadzie to poza dolewaniem wody i roszadami z szatą roślinną, to nie planuję żadnych . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Arturr0, wydaje mi się, że jest to wręcz obowiązkiem, aby pewnymi obserwacjami i doświadczeniem dzielić się z innymi. A jako, że takowe posiadam, szkoda by mi było, żebyś po pewnym czasie musiał to rujnować, szczególnie po obsadzeniu. Z jednej strony jest to problem, z drugiej ból na sercu. Co do tych ścierek, nie sądzę, aby przegniły. Torf doskonale konserwuje. Skoro tworzą się na nim mumie, czyli martwa materia organiczna nie specjalnie chce się rozkładać, to dlaczego po części syntetyczny materiał miałby się tam rozłożyć? Aaaale oczywiście w tym zakresie nie mam jakiś długotrwałych obserwacji, żeby z taką 100% pewnością się wypowiedzieć. Wiesz... teraz wszyscy czekamy na dokończenie Twojej wizji. Bo na razie mamy półprodukt. Proponuję jeszcze wziąć pod rozwagę, że pewna część Sarracenii jak będzie miała za mokro w zimie, może odgnić, także albo brak podlewania na zimę, albo jakieś podwyższenie by się przydało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Ja bym dał 20cm poniżej poziomu torfu z boku zatykany na lato odpływ, który jesienią po prostu by się odkopało i odetkało. Można go zrobić np. z uciętej szyjki 5L butli zgrzanej z folią, jesienią wystarczy odkopać, odkręcić i tyle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi