Skocz do zawartości

Terrarium by Lukas87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Terrarium

Terrarium o wymiarach szer X dług X wysokosc

60X40X55 jeśli dzbanki podrosną i będą już dobijać do szyby zostanie zwiększona poprzez usunięcie góry i dobudowanie góry całośc wtedy zostanie włożona w kątowniki

6914f07368b6dbccmed.jpg

Oświetlenie

Założeniem co do oświetlenia miał być niski pobór energii, tanie w eksploatacji no i dużo światła jako że kiedyś przetestowałem oświetlenie na LEDach w akwarium postanowiłem także je wykorzystać w terra

Całość oświetla 7 halogenków LEDowych o temperaturze barwowej 5500K do 7500K mam wymieszane halogenki 48 diodowe z 80 diodowymi.

48 LED odpowiednik 35W

80 LED odpowiednik 50W

Podsumujmy: Całe oświetlenie dostarcza ~ 300W światła!!! a pobór prądu wynosi uwaga 16,1W!!!!

b57e35239b5a0c5cmed.jpg

7f7b834f53a08640med.jpg

5779a7d7a6ea7a42med.jpg

Wilgotność

Dół terrarium jest zalany wodą do tego rano i wieczorem zraszam roślinki

Temperatura

Dzień: zależne od słońca ale oscyluje od 27-30 C

Noc: około 24 C

Dzbaneczniki

Nepenthes chaniana x veitchii

Nepenthes gentle

Nepenthes x hookeriana

Nepenthes Ampullaria "Harlequin"

Nepenthes Ampullaria Red Speckled

Nepenthes sanguinea

Nepenthes ventricosa

Nepenthes vogelli

i Nepenthes 'Rebecca Soper' ??? proszę o potwierdzenie czy to faktycznie ten dzbanek??

04b7b54e5cd66d99med.jpg

i małe sadzonki :)

8d42c984b868cfe1med.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak na tych ledach bedzie roslo :) bo troche smiem watpic czy cos da to oswietlenie. Przy tej szerokosci to raczej martwil bym sie o to ze rosliny przerosna na szerokosc niz na wysokosc.

- zraszanie nie potrzebne jesli woda stoin na dole.

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi

co innego eksperymenty, a co innego uprawa - "Sprawdzamy także, czy możliwa jest uprawa roślin owadożernych doświetlanych diodami LED lub uprawianych z diodami jako jedynym źródłem światła"

poza tym oni najprawdopodobniej wykorzystują coś w tym rodzaju: http://growboxled.pl/grow-led-300w-najnows...l-2011-p-4.html nie są to zwykłe diody jakich używa się do oświetlania pomieszczeń, no ale życzę powodzenia, mam nadzieję że podzielisz się na forum efektami swojego doświadczenia

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście będę na bieżąco aktualizował co się dzieje z roślinami, kiedyś miałem akwarium roślinne tylko oświetlenie LED i także ludzie na forum się śmiali że rośliny zgniją bo takie światło jest do bani a okazało się że pieknie rosły :) lubię eksperymentować

artykuł o oswietleniu led w akwarium

"Przesiadka z sześciu świetlówek 30 W na 24 diody 3 W.

W swym doświadczeniu użyłem diod o mocy 3 W barwy 6000K +/- 500 K czyli mocno zbliżona do świetlówki osram bio lux czy też philips 965. Diody tworzą dwie belki oświetleniowe po dwanaście diód każda co daje nam łącznie 72 waty w akwarium 200 l. Akwarium jest jasne, przejrzyste na dnie widać duże skupienie światła czego nie mogłem osiągną przy świetlówkach T8.Każdy zakamarek akwarium jest jasno oświetlony rośliny mają soczystą zieleń, mieszkańcom w ogóle to nie przeszkadza zachowują się jak zawsze eksponując swoje piękno.

Przez pierwszy tydzień rośliny nie reagowały na nowe oświetlenie, ale każdy kolejny tydzień sprawiał że robiło się coraz bardziej zielono. W trzecim tygodniu od startu zdecydowałem się na wyłączeniu jednej belki LED obecnie akwarium oświetla dwanaście diod o mocy 3 wat łącznie 36 wat. Akwarium jest bardziej mroczne, na dnie nie za wiele ubyło światła efekt skupienia światła przez soczewki które posiadają diody LED. Reakcja roślin na mniejsze światło praktycznie znikoma ,wręcz bez zmian dalej podążają ku górze pięknie się wybarwiając.

I tak ze 180 wat świetlówek spadła moc oświetlenia do 36 wat optymalnie jednak będę używał 72 wat czyli 24 diod x 3 wat. Widać na tym prostym wyliczeniu ile można zaoszczędzić i nie tylko na samej energii ale także na kosztach użytkowania gdyż diody według katalogu w zależności od producenta i temperatury pracy mogą pracować 100 000 godzin i nie tracą zbyt wiele na swej efektywności a w przypadku świetlówek wiąże się to z wymianą co rok gdyż zanikają jej właściwości świetlne.

Diody dają nam duże możliwości aranżowania akwarium, od promieni słonecznych przebijających się przed korzenie aż po punktowe oświetlenie zbiornika a dodatkowym efektem jaki udało się uzyskać przy diodach LED to ruchome dno jak przy oświetleniu HQI. Udało się pozbyć ciepła wytwarzanego przez świetlówki i to daje kolejny plus gdyż już nie muszę używać wiatraka w upalne dni czy też wietrzyć akwarium. Diody LED a dokładniej diody dużej mocy są źródłem ciepła wytwarzanym na radiatorach.

Do zapewnienie żywotności diod i wspomnianych 100 000 h należy obniżyć temperaturę pracy diod a to daje nam kolejne możliwości wykorzystania wydzielanego ciepła do ogrzewania naszego zbiornika. Nie trzeba być elektrykiem ani też elektronikiem aby samemu zmontować taki zestaw LED świetlno ? ogrzewający. Wystarczy trochę chęci i chwile czasu."

Edytowane przez Lukas87
Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy pomysł, zobaczymy jak wyjdzie w praniu, zauważmy też, że jego terra stoi przy oknie, więc słońce też swoje na pewno coś da.

Dokladnie dane moga byc pozorne bo jak by nie bylo wiecej i tak swiatla moim zdaniem rosliny otrzymuja przez okno niz z oswietlenia. Choc fajnie by bylo gdyby takie diody daly rade :)

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie by było jak byś dla dobra nauki zasłonił wszystkie te strony terrarium przez które może wpadać światło słoneczne, na okres 3-4 miesiące, wtedy przekonalibyśmy się co tak na prawdę warte są te diody :)

szkoda roślin na taki eksperymeny :(

-pytanie do lukasa - skąd wiesz jaka jest temp barwowa halogenków, ja przerzuciłem pare w sklepie i na żadnym pudelku nic nie było napisane na ten temat.

i jeszcze mala uwaga masz 300w przelicznik: dioda > zwykła żarówka, gdybyś to przeliczył na T5 to by wyszło ok 60 - 70w a to już nie taka rewelka.

Edytowane przez pepton
Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura barwowa mam wybite na halogenkach i już to przerabiałem nie raz jeśli pisze barwa zimna biała mamy 6500K czym barwa cieplejsza tym kelwinów mamy mniej ale tu nie chodzi głównie o barwe tylko najważniejszą rzeczą jest długość fali a rośliny potrzebują do dobrej fotosyntezy barwe światła niebieskiego o długości fali (480 nm) oraz barwe czerwoną o dlugosci fali (680 nm) producenci grow led dają stosunek diod czerwonej do niebieskiej 8:1 i tutaj czytałem na pewnej stronie iż przy zapewnieniu proporcji rosliny pozyskują prawie 100% swiatla z takich paneli w porownaniu z hps-ami tylko 10%. barwa 6500K posiada dość już koloru niebieskiego natomiast brakuje czerwieni przez to dolozylem po 3 halogenki czerwone. Diody kolorowe są zrobione z przeznaczonych dla nich materiałów porównując różne diody np koloru niebieskiego można zaobserwować że długoscią fali różnia sie minimalnie. Zamieszczam długość fal diod led:

5507979f36b2da2bmed.jpg

Co do samego terarium słońca rośliny praktycznie nie dostają choć tera stoi przy oknie południowym ale mam tak wysuniety dach że blokuje słońce i slońce tylko pada na spód co daje mi ze temp wewnatrz sie podnosi.

Na pewno nie jeden pomyśli dlaczego nie zbudowałem z diod czerwonych i niebieskich a dlatego iż wszystko fajnie rośnie ale światło dla naszego oka jest nieładne można powiedzieć fioletowe a ja chciałem pogodzić jedno i drugie :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.