Stig25 Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Hej mam takie pytanie jak ukorzenić dzbanecznik ? Mój dorosły dzbanek wypuścił odrosty i przypadkowo wyrwałem 2 i nie wiem jak je ukorzenić na razie włożyłem je po prostu do torfu i nie wiem co dalej . PoMoCy !!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Szukajka na forum nie działa? A może to lenistwo nie pozwala samemu się rozejrzeć? http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...hl=ukorzenianie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2011 To akurat czytałem ale chciałbym aby ktoś mi to wytłumaczył bym zrozumiał . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2011 A może znacie jakiś dobry ukorzeniacz ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 (edytowane) Nic nie trzeba, włóż do wody i tyle, sam się ukorzeni. Sprawdzony sposób to szklanka/słoik/kubek po jogurcie, woda i parapet, jeśli dzbanecznik jest mało wymagający np. ventrata itd. to powinno wystarczyć, jeśli nie to do terrarium z tym albo przykryj czymś przeźroczystym. Jeśli odrosty są małe i nie będą się trzymać zrób dziurkę w zakrętce tak by pęd mógł się w niej zmieścić edit: znaki interpunkcyjne Edytowane 13 Sierpnia 2011 przez roslina1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Nic nie trzeba, włóż do wody i tyle, sam się ukorzeni. Sprawdzony sposób to szklanka/słoik/kubek po jogurcie, woda i parapet, jeśli dzbanecznik jest mało wymagający np. ventrata itd. to powinno wystarczyć, jeśli nie to do terrarium z tym albo przykryj czymś przeźroczystym edit: znaki interpunkcyjne Czyli mam po prostu włożyć go do kubka z wodą i czekać aż się pojawią korzonki ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 (edytowane) Dokładnie tak. Ja tak robię odkąd mam dzbanki i zawsze działa. Zrobiłem mały schemat, zamiast nakrętki może być przeźroczysta folia zabezpieczona gumką recepturką Edytowane 13 Sierpnia 2011 przez roslina1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Sam o tym przed chwilą myślałem tylko miałem na myśli plastikową butelkę ;] Dzia za pomoc ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Możesz też zanurzyć końcówkę odrostu w ukorzeniaczu, otrzepać nadmierną ilość i wsadzić do torfu. Ja używam Korzonek do roślin średnio zdrewniałych (czy coś). Ten sposób powyżej jest tańszy, ale nie wiem czy szybszy. Jak nie masz ukorzeniacza to użyj tego sposobu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Dokładnie tak. Ja tak robię odkąd mam dzbanki i zawsze działa. Zrobiłem mały schemat, zamiast nakrętki może być przeźroczysta folia zabezpieczona gumką recepturką A po jakim czasie pojawią się korzenie ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 ja wiem 3-4 tygodnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Dzia jak się ukorzeni to dam znać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Jest jeszcze ukorzeniacz clonex. To jest taki żel - wystarczy zanurzyć koniec dzbanka w tym żelu, a potem owinąć to torfowcem i folią (najlepiej) lub wsadzić do torfu/wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 ja do opisu kolegi roslina1991 dodam iż dobrze jest tak przygotowany słoik owinąć folią przezroczystą w celu zwiększenia wilgotności powietrza i na parapet południowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi