Skocz do zawartości

Stojak parapetowy - porady i opinie

Crespo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Ilość moich roślin powiększa się coraz szybciej, a miejsca na parapecie zaczyna brakować. Czy robił ktoś z Was coś w rodzaju stojaka parapetowego? Jeśli tak to podrzućcie opinie i porady. Zastanawiam się jakich materiałów użyć, ile "pięter" i ogólnie na co należy zwrócić uwagę przy takiej konstrukcji. Z góry dzięki za porady

Odnośnik do odpowiedzi

Hej ! Świetnym pomysłem, zaoszczędzającym Ci miejsca może być "stojak rozporowy". Może jeszcze pamiętasz - to taki relikt PRL-u na paprotki. Jak kiedyś będę miał własne mieszkanie będę chciał taki zrobić z samymi dzbanecznikami.... Moje małe marzenie to mieć taką konstrukcję z dzbanecznikami przed drzwiami balkonowymi, a na to skierowany generator mgły ;P. Ilość pięterek sam regulujesz więc to całkiem niezły pomysł. Spróbuj znaleźć na allegro jakiś tani "stojak rozporowy" lub "kwietnik rozporowy"

Edytowane przez spijając_nektar
Odnośnik do odpowiedzi

Nie głupi pomysł, z tym że takie stojaki są już trochę przestarzałe i sam ich wygląd może razić :/ Myślę bardziej o czymś drewnianym na wzór czegoś takiego jak na obrazku poniżej, oczywiście w wersji mini (chodzi o sam schemat) DSC07407-800x800.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Też o czymś takim myślałam. Jakieś dwie dodatkowe półeczki na parapecie by się przydały. Na co zwrócić uwagę? Na pewno na to, żeby półeczki nie były zbyt blisko i nie zaciemniały się wzajemnie, gdy słońce świeci z góry. No i na to, jak podlewać doniczki stojące na takiej konstrukcji.

Odnośnik do odpowiedzi

A może rozejrzyjcie się po allegro czy olx, za gablotami sklepowymi szklanymi ? swego czasu myślałem o tym. Można znaleźć cienką, szklaną gablotkę pasującą na parapet:

post-6601-1403429437_thumb.jpg

Jeśli to nie odpowiada, to najprostszym patentem który widziałem u znajomej (ona tam hoduje zioła). to kupić łańcuszki w sklepie z artykułami metalowymi (70gr metr) i w OBI przyciąć parę pleksiglassowych półek i wywiercić w rogach otwory.

nad oknem w suficie wywiercić dziury na 2 haki, powiesić łańcuszki, przeciągnąć je przez pleksi i zabezpieczyć spinkami bądź kółeczkami od kluczy :) TA DAM ! piękna wisząca półeczka na roślinki.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

No to czas żeby pochwalić się swoimi wynikami prac. Zapomniałem dodać przy pytaniu ogólnym, że stojak parapetowy ale na trochę większy parapet (w pokoju mam po długości blat kuchenny), mój błąd. Wykombinowałem coś takiego jak na poniższym zdjęciu, część roślin do zaprezentowania jak działa już ustawiłem. Wszystko przetestowałem i słońce dociera tak jak powinno, jestem ogólnie zadowolony, teraz tylko pomaluje go i myślę że narazie mi wystarczy :)

Zdjęcie oczywiście poglądowe, na szybko robiłem, ale gdyby ktoś chciał dokładne wymiary, koszt i zdjęcia prezentujące całość to wstawię oczywiście.

post-4995-1404292207_thumb.jpg

Czekam na opinie :) Pozdrawiam

Edytowane przez Crespo69
Odnośnik do odpowiedzi

Crespo, a orientujesz się gdzie można podobny stojak kupić? moja hodowla się coraz bardziej powiększa i nie mam już miejsca na balustradzie na balkonie. Jesteśmy z jednego miasta z tego co widzę, więc może byśmy się kiedyś ustawili i byś mi coś doradził... co Ty na to? Przydał by mi się taki stojaczek na balkon.
Odnośnik do odpowiedzi

Co do kupienia podobnego to nie mam pojęcia. Nie jest to trudne do wykonania, musisz wykonać dokładne pomiary takie jak np. ile roślin chcesz ustawić w rzędzie i jakich rozmiarów są doniczki, różnica wysokości między jednym a drugim rzędem tak aby światło docierało na całą powierzchnie półki no i oczywiście samemu najlepiej rozplanować to ile miejsca można poświęcić na parapecie. Cenowo taki stojak wyjdzie Cię około 30zł, mnie to wyniosło niecałe 20zł ponieważ wkręty itp. miałem w domu. Pracy na około 2-3h, a satysfakcja gwarancja ^_^

Odnośnik do odpowiedzi