Skocz do zawartości

Rosiczki Borów Tucholskich

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystając z ostatnich dni lata, wybraliśmy się z Hubu i jego dziewczyną w Bory Tucholskie. Są tam piękne, bogate lasy, a w nich liczne śródleśne jeziorka otoczone torfowiskami. Trudno do nich dotrzeć i pewnie dlatego zachowały się w stanie, jaki możecie oglądać poniżej, a zdaje się, że jest co podziwiać bo nie jestem pewien czy jedno z tych torfowisk nie jest jedynym w kraju na którym można znaleźć wszystkie cztery gatunki polskich rosiczek.

Idąc przez las, natknęliśmy się na dinozaury.

1.jpg

Jeden z gadów postanowił zaatakować Huberta. Nie obyło się bez walki.

2.jpg

Na pierwszym z jeziorek dryfują pływające wysypy – fragmenty pła, na których wyrastają sosny. Mieliśmy niestety pecha – wyspa przybiła do brzegu. Pło jest cienkie, więc drzewo ma korzenie w wodzie. Nie uda mu się oczywiście osiągnąć pełnych rozmiarów. Ciekawostka – dozwolone jest usuwanie siewek sosny z torfowiska, mimo, że to rezerwat (tzn. nie wiem czy każdy może, ale nadleśnictwo to robi). Powód? Sosny zarastają torfowiec, zabierają niskiej roślinności bagiennej światło, a niepilnowane z czasem zmieniają torfowiska w lasy.

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Ważki na torfowisku czują się chyba w miarę bezpiecznie. W lesie zdarza się, że padają ofiarami pająków.

6.jpg

Dobrze znana Drosera rotundifolia.

7.jpg

Całkowicie wybarwiona Drosera intermedia.

8.jpg

Moim zdaniem najpiękniejsza – Drosera longifolia.

9.jpg

Drosera x obovata. Rosiczka ta wytwarza wprawdzie kwiaty, ale są one pozbawione nasion – niepłodne. Mamy już koniec sierpnia i pozostałe trzy gatunki nie prezentują się tak ładnie jak w połowie lipca, ponieważ dużo energii musiały wpakować w produkcję nasion, przez co spowolniły wzrost. X obovata jednak wygląda świetnie. Wydaje mi się, że jest tak dlatego, iż w odróżnieniu od swoich krewniaczek nie musi męczyć się nasionami.

10.jpg

11.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

W Borach Tucholskich miałem okazje robic sporo zdjec fitosocjologicznych na wielu torfowiskach, jednak poza okragłolistna nie napotkałem innej rosiczki. W jakim nadlesnictwie byliscie?

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę mi zajęło przebranie wszystkich zdjęć no i wreszcie są. Większość ma około 800kB po powiększeniu.

Dzień 1

Zaczęliśmy od lasu. Chciałbym mieć taki bliżej domu...

p1380419.th.jpg

Bydgoszczanie, uwierzycie, że to Brda?

p1380363u.th.jpg

Lasy rzeczywiście bogate, pełno grzybów, jagód i mojej ulubionej borówki brusznicy

p1380694.th.jpg

Do pierwszego torfowiska musieliśmy pojechać nieco dalej. Pierwsze rosiczki trafiły się w borze bagiennym otaczającym serię ciekawych jeziorek wypełnionych grzybieniami.

p1m.jpg

Uwaga plik ma ponad 3MB. Najlepiej „rozglądać się” w powiększeniu przewijając suwakiem (wysokość dopasowana do wysokości ekranu).

p1380499.th.jpg

Niektóre rosły w ciekawych miejscach np. na pionowej ścianie mini pagórka utworzonego przez mech płonnik.

p1380518.th.jpg

Wszędzie pełno żurawiny, szkoda, że jeszcze nie dojrzała.

p1380511.th.jpg

Kawałek dalej w lesie ukryte jest jeziorko dystroficzne, otoczone borem bagiennym, w którym mieszkają kosmici:

p1380534.th.jpg

Jeziorko przy brzegach zakrywa pło, które odrywa się i tworzy pływające wyspy.

p2m.jpg

3,5MB

Na pierwszy rzut oka nie ma rosiczek. Trzeba się przyjrzeć, żeby je zobaczyć.

p1380581.th.jpg

Na tym zdjęciu widać ich tysiące – serio!

p1380599.th.jpg

Rosiczka okrągłolistna (drosera rotundifolia), taka wszędobylska, ale tutaj jest rzadkością.

Teren opanowały Rosiczki pośrednie (d. intermedia).

p1380572.th.jpgp1380579.th.jpg

p1380601.th.jpgp1380603.th.jpg

Rosiczka pośrednia najwyraźniej BARDZO lubi wilgoć. Tutaj występuje jako roślina pływająca. Kępy rosiczek (i niczego więcej!) splątane korzeniami pływają przy brzegu pła.

p1380610b.th.jpg

Niektóre nawet pod wodą

p1380587.th.jpg

Zobaczyliśmy jeszcze inne jeziorko w okolicy ale tam na ple nie było owadożerów. Zaczęło padać poza tym robiło się już ciemno więc zakończyliśmy zwiedzanie.

Dzień 2.

Następnego dnia pogoda była lepsza. Słońce zachęciło dinozaury do wyjścia z kryjówek. Kilka spotkaliśmy na drodze do kolejnego torfowiska.

p1380726.th.jpgp1380742.th.jpg

To miejsce jest prawie identyczne jak poprzednie. Jeziorko dystroficzne zarastające płem, otoczone borem bagiennym.

p3m.jpg

4MB

Wszędzie kolorowy dywan z torfowców, przygiełki, modrzewicy i żurawiny.

p1380554.th.jpg

Tutaj występują wszystkie 4 rodzime rosiczki.

Rosiczka okrągłolistna,

p1380771.th.jpg

która jest prawie niewidoczna w porównaniu z ogromną rosiczką długolistną (D. anglica) – tą widać z daleka.

p1380770.th.jpgp1380769.th.jpgp1380944.th.jpg

p1380945.th.jpgp1380808.th.jpgp1380830.th.jpg

p1380932crop.th.jpg

Młoda rosiczka długolistna zabiera się za ważkę:

p1380798.th.jpg

Rosiczka pośrednia jak zwykle „po kolana” w wodzie.

p1380815.th.jpg

Na koniec rosiczkowy frankenstein, połączenie d. rotundifolii i anglici: Rosiczka owalna (drosera x obovata).

p1380946.th.jpgp1380773.th.jpgp1380826.th.jpgp1380843.th.jpgp1380925.th.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 7 months later...
  • 3 months later...
Ładne fotki.

Nad którym jeziorem byliście? Ja mam w planach wycieczkę rowerową do Borów Tucholskich, daleko z Chojnic nie jest.

Pozdrowienia dla bydgoszczan.

Byłem dziś na jeziorem Wielkie Gacno, jednym z miejsc gdzie w naturalnym środowisku można spotkać Rosiczki długolistną i okrągłolistną.

Zdjęcia takiej sobie jakości bo robione telefonem(nie wiedziałem że tam pojadę).

img_20110710_181332.jpg

img_20110710_180537.jpg

img_20110710_175412.jpg

img_20110710_175317.jpg

img_20110710_175253.jpg

img_20110710_175147.jpg

Pozdrawiam.

Edytowane przez MiErY
Odnośnik do odpowiedzi

• 10 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.