latos333 Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Witam Pomyślałem że warto dorzucić coś od siebie do tematu. Oto sadzonki liściowe dionaea muscipula typical: 26.10.2010 około 2 - 2,5 miesiąca od umieszczenia liści na torfie 25.11.2010 16.01.2011 chyba niedługo trzeba będzie rozsadzać bo się ciasno robi Edytowane 24 Stycznia 2011 przez latos333 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 A używasz ukorzeniacza czy nie? Trzymasz te liście w terra czy tak tylko w doniczce?Jestem ciekawa bo też chcę muchołówki z liścia porozmnażać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2011 Nic nie używałem. Doniczka była na początku przykryta podziurkowaną folią. Jak zaczęło się cos pojawiać to zdjąłem stopniowo folię. Ważne żeby miały cały czas wilgotny torf, i żeby końcówka liścia była przysypana torfem. I tyle... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 ale dziko zaczely sie rozrastac \o/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lotnik Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 Sukces, mi także udało się wyhodować muchołówkę z liścia, dopiero za 3cią próbą się powiodło - cieszę się jak głupi :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 27 Marca 2011 Autor Share Napisano 27 Marca 2011 Witam 22.03.2011 Nadszedł czas żeby dziewczynki oddzielić od mamusi Rozdzielanie sadzonek zajęło mi z 1,5 h, kolejne 2 h sadzenie roślinek. Oczywiście z zachowaniem maksymalnej delikatności, żeby ich nie uszkodzić. Nie jest to taka prosta sprawa. Bez cieniutkich pęsetek raczej niemożliwe... Wynik jednak można chyba można uznać za zadowalający- z dwóch liści mamy ok 30 małych muchołapek! Wiem że trochę gęsto, ale na razie mam dość ograniczoną przestrzeń, więc muszą parę miesięcy tak wytrzymać. A to fotka po pięciu dniach. Pułapki się ładnie pootwierały, czyli można założyć że operacja w 100% się powiodła! Teraz tylko patrzę jak maluchy dostają powera przy wiosennym słoneczku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Imponujace:) ładnie ci ich wyrosło z 2 liści:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiErY Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Super, też tak bym chciał. Wystarczy oderwać liść z korzeniem i zasadzić? Ze zdjęcia wnioskuję, że liść obumiera a z korzenia wyrosną nowe? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 27 Marca 2011 Autor Share Napisano 27 Marca 2011 Wystarczy oderwać liść z korzeniem i zasadzić? No raczej bez korzenia! Fakt że dobrze jest oderwać liść jak najniżej u nasady, ale jak wyrwiesz korzeń to możesz załatwić roślinę mateczną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiErY Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 No raczej bez korzenia! Fakt że dobrze jest oderwać liść jak najniżej u nasady, ale jak wyrwiesz korzeń to możesz załatwić roślinę mateczną No dobra, trochę przesadziłem. Chodziło mi o "jak najbliżej korzenia". Jednakże dzięki za odpowiedź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 24 Czerwca 2011 Share Napisano 24 Czerwca 2011 Można prosić nowe fotki roślin ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 24 Czerwca 2011 Share Napisano 24 Czerwca 2011 Można i z korzeniem wtedy sadzonka szybciej się przyjmie. Ilość roślin powstjących z sadzonki zależy od odmiany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2011 Na prośbę owadożera, aktualne zdjęcie 26.06 2011 Roślinki sobie rosną. 100% się przyjęło. Trochę przybrały na masie i fantastycznie się wybarwiły... ...i pomyśleć że to zwykły 'Typical' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 mi to wyglada na red greeny :/ a typical jest jeden w prawej doniczce lewy gorny rog.. ale moge sie mylic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 Dzięki a ile mają teraz cm ? Próbowałeś dokarmiać ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi