Skocz do zawartości

Czy moja muchołówka będzie się rozwijać czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Moja muchołówka wygląda jakby nie rosła (w mojej opinii). Była świeżo przesadzana do nowego torfu z piaskiem. Wolę się upewnić że będzie się rozwijać. Przesyłam zdjęcie. W razie czego jestem gotów przesłać więcej fotek

post-8057-1558019423_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chiron
Moja muchołówka wygląda jakby nie rosła (w mojej opinii). Była świeżo przesadzana do nowego torfu z piaskiem. Wolę się upewnić że będzie się rozwijać. Przesyłam zdjęcie. W razie czego jestem gotów przesłać więcej fotek

post-8057-1558019423_thumb.jpg

roślina wygląda na niedoświetloną trochę, być może dlatego nie rosła

Odnośnik do odpowiedzi

roślina wygląda na niedoświetloną trochę, być może dlatego nie rosła

Dziękuje za radę. Postaram się ją ustawić w średnio nasłonecznionym miejscu np. rano świeci słońce a potem po prostu przez resztę dnia pada na światło dzienne.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chiron
Dziękuje za radę. Postaram się ją ustawić w średnio nasłonecznionym miejscu np. rano świeci słońce a potem po prostu przez resztę dnia pada na światło dzienne.

raczej powinieneś ustawić na bardzo słonecznym miejscu, przyjmuje się że muchołówka im ma więcej słońca tym lepiej :)

Odnośnik do odpowiedzi

raczej powinieneś ustawić na bardzo słonecznym miejscu, przyjmuje się że muchołówka im ma więcej słońca tym lepiej :)

Potwierdzam. Dać roślinie maksimum słońca.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za rady. Będzie stać w jakoś północno-wschodnim oknie. Tam jest najbardziej słoneczne w mojej twierdzy :)

Należy mieć na uwadze, że na pn.-wsch. parapecie wciąż może bć zbyt mało światła dla prawidłowego rozwoju i wybarwienia muchołówki. Rozumiem jednak, że brak alternatywy.

Odnośnik do odpowiedzi

Należy mieć na uwadze, że na pn.-wsch. parapecie wciąż może bć zbyt mało światła dla prawidłowego rozwoju i wybarwienia muchołówki. Rozumiem jednak, że brak alternatywy.

U mnie to jest taka pogoda że słońce prawie zawsze świeci choć akurat deszczyk czy burza czasami się zdarzają. :)

Odnośnik do odpowiedzi